Ασφαλώς και όταν αντιμετωπίζεις την πρωτοπόρο και σε σταθερά πολύ καλή κατάσταση φέτος, Φενέρμπαχτσε, στην απόρθητη σε εννέα παιχνίδια Ευρωλίγκας φέτος έδρα της, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ σου. Ο Ολυμπιακός καλείται να βγάλει εις πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή και παρότι η προϊστορία του (πέντε νίκες σε οκτώ παιχνίδια) με αντίπαλο την τουρκική ομάδα του δίνει το έναυσμα, ρεαλιστικά είναι το απόλυτο αουτσάιντερ.
Είναι άλλωστε μία δοκιμασία από την οποία ενδεχόμενη ήττα είναι από αυτές που ονομάζουμε εντός προγράμματος, όμως σε ενδεχόμενη νίκη θα έχει κάνει το κόλπο γκρόσο, αλλάζοντας άρδην την μοίρα του, ή αν θέλετε τις προϋποθέσεις να τερματίσει σε μία από τις πολυπόθητες θέσεις «4» ή «5». Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όχι μόνο νικά χωρίς ιδιαίτερο… άγχος μπροστά στο κοινό της φέτος, αλλά έχει και μέσο όρο διαφοράς 10,8 πόντων απέναντι στις εννέα ομάδες που αντιμετώπισε. Είναι λοιπόν εύκολα αντιληπτό, πως ενδεχόμενο «διπλό» του Ολυμπιακού, δεν θα είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο… ριφιφί.
Σκεπτόμενος κανείς μπασκετικά και σε ομαδικό επίπεδο τι θα χρειαστεί, καταλήγει στα εξής. Εκτός από απόλυτη συγκέντρωση, ο Ολυμπιακός δε θα πρέπει να κάνει λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας που θα δώσουν στη Φενέρ εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Η τουρκική ομάδα, θα παίξει λογικά για αρκετή ώρα με δυο ψηλούς στην πεντάδα, οπότε οι πάσες θα πρέπει να είναι πολλές και η κίνηση των παικτών χωρίς τη μπάλα γρήγορη για να έρθει σε ανισορροπία η άμυνα και να βρίσκεται η καλύτερη δυνατή λύση εκτέλεσης. Σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι, η δημιουργία και το σκοράρισμα του Σλούκα θα πρέπει να περιοριστούν και γιατί όχι να φθαρεί περισσότερο όταν αμύνεται ο διεθνής γκαρντ με «σημάδι» πάνω του.
Στην άμυνα με αλλαγές, στα μις ματς πρέπει να γίνουν σωστά τα φάουλ, καθώς η Φενέρ είναι καλύτερη ομάδα στο να τα διαβάζει και αν οι παίκτες του Μπλατ είναι… σοφτ και δε βάζουν σωστά το κορμί τους, θα έχουν πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να έχει ακαριαίες περιστροφές και να καλύπτει παράλληλα τους χώρους, για να δεχθεί όσο το δυνατόν λιγότερα ελεύθερα σουτ γίνεται. Θα πρέπει να έχει ισορροπία σε αποτελεσματικότητα απέναντι στους παίκτης της φροντ λάιν αλλά και στους περιφερειακούς, καθώς δεν τον... παίρνει να τους αφήσει τα μακρινά σουτ, μια και είναι η καλύτερη ομάδα στα τρίποντα με ποσοστό 43,4%.
Κομβικό, θα είναι να χτυπήσει κάθε διεκδικήσιμο ριμπάουντ. Η Φενέρ είναι η Τρίτη χειρότερη σε συλλογή «σκουπιδιών» με 30,4 μέσο όρο και εκείνος ο καλύτερος με έξι περισσότερα. Παράλληλα, επιτρέπει 10 επιθετικά ανά βραδιά στους αντιπάλους της. Οπότε, όσο πιο αποτελεσματικός είναι στους πόντους από δεύτερη ευκαιρία, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Στο κομμάτι της δημιουργίας, αμφότερες μοιράζουν από 19 μέσο όρο, όμως για να έχει τύχη ο Ολυμπιακός, θα πρέπει να περιορίσει την τουρκική ομάδα, ακόμα πιο κάτω και από τον μέσο όρο τελικών πασών που επιτρέπει στους αντιπάλους του (15,6), επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη ως τώρα στην διοργάνωση. Το κακό, είναι πως και οι παίκτες του Ομπράντοβιτς δεν πάνε πίσω σε αυτό, καθώς επιτρέπουν 1,3 περισσότερες.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα μάχη των δύο πάγκων καθώς η κόντρα αφορά δύο εκ των κορυφαίων τεχνικών, είναι αναγκαίο οι παίκτες του Μπλατ μα μην φοβηθούν -όσο το δυνατόν γίνεται- τα ψηλά κορμιά που έχει στις πεντάδες του ο «Ζοτς» και να επιτεθεί κατά μέτωπο στο καλάθι και όχι μόνο με ποστ. Πολλά θα κριθούν και από το πόσο καλά θα «σπάνε» τη μπάλα προς την αδύναμη πλευρά οι Μιλουτίνοφ και Πρίντεζης που θα δεχθούν πολλά double team και αρκετό… ξύλο, οπότε οι «ερυθρόλευκοι» είναι αναγκαίο να έχουν ποσοστό στα τρίποντα αν είναι δυνατόν και καλύτερο από το φετινό διόλου άσχημό τους 38%.
Πόσες πιθανότητες και πόσο εφικτό είναι να γίνουν όλα αυτά –και πολλά ακόμα περισσότερα που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι προπονητές-, θα το διαπιστώσουμε σε λίγες ώρες…
Υ.Γ: Δεύτερη φορά πολύ άτυχος στην καριέρα του ο Νίκος Παππάς. Πραγματικά πολύ κρίμα. Καλή δύναμη και μακάρι να επιστρέψει δυνατός.