Το περιστατικό καταγράφηκε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2026, όταν η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ ειδοποιήθηκε από επισκέπτη της περιοχής για την παρουσία νεκρής αρκούδας στην ευρύτερη περιοχή του Βροντερού, στον Δήμο Πρεσπών.
Στο σημείο μετέβησαν άμεσα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης, της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», ενώ κλήθηκε ιδιώτης κτηνίατρος για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
Από την εξέταση διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για θηλυκό ζώο βάρους άνω των 60 κιλών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αρκούδα έφερε τρία τραύματα από βλήμα πυροβόλου όπλου στην αριστερή πλευρά του σώματος. Τα δύο τραύματα εντοπίστηκαν στον αριστερό μηρό και δεν ήταν θανατηφόρα, ενώ το τρίτο, χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, προκάλεσε εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία και οδήγησε στον θάνατο του ζώου. Η θανάτωση εκτιμάται ότι έγινε από σχετικά κοντινή απόσταση.
Η περιοχή όπου εντοπίστηκε η αρκούδα αποτελεί σημαντικό οικολογικό διάδρομο μετακίνησης του είδους μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Όπως υπενθυμίζει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η θανάτωση αρκούδας συνιστά σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα και κάθε σχετικό περιστατικό οφείλει να διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές και τη Δικαιοσύνη. Παρά τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, περιστατικά λαθροθηρίας εξακολουθούν να καταγράφονται και να αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για τη διατήρηση του είδους στη χώρα μας.
Οι πολίτες που διαπιστώνουν παρουσία αρκούδας κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε σημεία ανθρώπινης δραστηριότητας καλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές, όπως το Δασαρχείο ή την Ελληνική Αστυνομία, ώστε, εφόσον απαιτείται, να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο που προβλέπεται για τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι η καφέ αρκούδα είναι είδος αυστηρά προστατευόμενο από την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας διώκονται ποινικά.
Πηγή: skai.gr