MENU

Λίγοι γνώριζαν το όνομα της Φορτούνα Σιτάρντ στην Ελλάδα, καθώς δεν πρόκειται από τις πιο διάσημες ομάδες της Ολλανδίας. O λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν κυρίως στη δεύτερη κατηγορία της χώρας. Το 2018, έπειτα από 16 χρόνια, πήρε την άνοδο στην Eredivisie, ενώ φέτος κατάφερε να σωθεί. Η Φορτούνα Σιτάρντ άρχισε να ακούγεται ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα με το όνομα της να συνδέεται συχνά με τη χώρα μας.

Πρώτη συσχέτιση της ολλανδικής ομάδας με την Ελλάδα συνέβη εξαιτίας του μακροβιότερου ξένου προπονητή που έμεινε ποτέ σε πάγκο ελληνικής ομάδας. Η Φορτούνα Σιτάρντ ήταν η ομάδα στην οποία έπαιξε ποδόσφαιρο ο Ευγένιος Γκέραρντ, πριν σταματήσει σε ηλικία 32 ετών, στραφεί στην προπονητική και καταλήξει τελικά στον ΟΦΗ το 1985, όπου έμεινε για 15 ολόκληρα χρόνια.

Τα τελευταία έτη παρατηρούνται αρκετά μεταγραφικά πάρε-δώσε μεταξύ της Φορτούνα Σιτάρντ και ελληνικών ομάδων. Τον Ιανουάριο του 2018, η ολλανδική ομάδα έδωσε δανεικό στον Πλατανιά τον Μίκαελ Μάλσα. Ο 23χρονος αμυντικός μέσος έμεινε στα Περιβόλια για ένα εξάμηνο πραγματοποιώντας 13 συμμετοχές στη Superleague.

Επίσης, τη σεζόν 2018/2019 στη Φορτούνα Σιτάρντ αγωνίστηκε ο Λάζαρος Λάμπρου, τον οποίο παραχώρησε δανεικό ο ΠΑΟΚ. Στην Eredivisie o Έλληνας επιθετικός σημείωσε 24 συμμετοχές και πέτυχε 7 γκολ βοηθώντας στη σωτηρία της ομάδας.

Ακόμη, τον φετινό Ιανουάριο, ο Κρίστοφερ Μπράουν έμεινε ελεύθερος από την ολλανδική ομάδα και συνέχισε την καριέρα του στον ΟΦΗ. Οι Ηρακλειώτες πρόσφατα προτίμησαν ξανά ποδοσφαιριστή της Φορτούνα Σιτάρντ, καθώς δανείστηκαν με οψιόν αγοράς τον Λισάντρο Σεμέντο. Τελευταία άφιξη στη χώρα μας αναμένεται να είναι αυτή του Τζιμπρίλ Ντιανεσί, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ. Ο 23χρονος εξτρέμ «έγραψε» 70 συμμετοχές και 23 γκολ με τη φανέλα της Φορτούνα Σιτάρντ.

Στο ρόστερ των Ολλανδών βρέθηκε την περσινή σεζόν, επιπλέον, ο Ελληνοαυστραλός Τζορτζ Μελς, ενώ φέτος πήρε προαγωγή από την Κ19 της Φορτούνα ο 19χρονος μέσος Δημήτρης Ιωαννίδης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Άρης έδωσε το πρώτο φιλικό της προετοιμασίας του επί ολλανδικού εδάφους απέναντι στη Φορτούνα Σιτάρντ. Οι «κιτρινόμαυροι» μάλιστα ηττήθηκαν με 5-1 εξαιτίας πολλών λαθών στην άμυνα.

H «ελληνική» Φορτούνα Σιτάρντ