MENU

Ο νεωτερισμός του Μαρκ Κλάτενμπεργκ με τη δημοσιοποίηση των διαλόγων του VAR, έγινε δεκτός εξαρχής με ευμενή σχόλια. Ηταν βέβαιο ότι επρόκειτο να λειτουργήσει υπέρ της διαφάνειας.

Πράγματι σε πολλές περιπτώσεις οι διάλογοι του VAR και η ανάλυση των φάσεων βοήθησαν και στην κατανόηση και στην αξιοπιστία. Όμως ο Αγγλος αρχιδιαιτητής έχει κάνει δύο βασικά λάθη, τα οποία αναδείχτηκαν μέσα από την τελευταία υπόθεση με τους Φωτιά – Σκουλά.

Τα μεγάλα κενά του νέου συστήματος είναι:

1.     Η ανάλυση των φάσεων γίνεται από τον ίδιο τον Κλάτενμπεργκ. Δηλαδή από τον άνθρωπο που επιλέγει και αξιολογεί τους διαιτητές. Είναι δύσκολο να αυτοακυρώνεται κάθε φορά. Να αμφισβητεί τις δικές του επιλογές, ειδικά τώρα που ο αριθμός των διαιτητών της Super League 1 έχει περιοριστεί σε 21. Αναγκαστικά προσπαθεί να υπερασπιστεί τις διαιτητικές αποφάσεις για να μην πλήξει τα πρόσωπα. Όμως αυτό δημιουργεί μία στρέβλωση, η οποία μπορεί να διορθωθεί μόνο με διαφορετικό αναλυτή φάσεων. Ενας άλλος άνθρωπος να κάνει αυτή τη δουλειά. Διότι έτσι όπως πάει το πράγμα, ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ θα ακούσει πολλές φορές τη φράση «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

2.     Οι διάλογοι του VAR δεν δημοσιοποιούνται ολοκληρωμένοι. Υπάρχουν περιπτώσεις που ακούμε μόνο τις συνομιλίες για ένα τμήμα της επίμαχης φάσης και σε άλλες περιπτώσεις δεν αναρτάται καν ο σχετικός διάλογος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται νέο πέπλο καχυποψίας, το οποίο εδράζεται στην απόκρυψη. Είναι κατανοητό ότι υπάρχει χρονικό όριο στο βίντεο της ΚΕΔ. Όμως σ’ έναν αγώνα που συζητήθηκε τόσο πολύ, οφείλει ο Αγγλος αρχιδιαιτητής να δημοσιοποιεί και την παραμικρή επίμαχη φάση. Ηδη υπάρχουν κάποιοι που τον κατηγορούν για συγκάλυψη.

Η κριτική των φάσεων από τις διαιτητικές αρχές είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο. Όμως η αξιοποίησή του περνάει πάλι μέσα από τη διαφάνεια. Υπάρχει χρόνος ώστε να ανατραπεί η κατάσταση και να πειστεί η φίλαθλη κοινή γνώμη ότι η κρίση του κ. Κλάτενμπεργκ δεν ποδηγετείται από την ιδιοτέλειά του ή από τις πιέσεις που δέχεται.

Οι 21 Ελληνες διαιτητές που επιλέχτηκαν για τη μεγάλη κατηγορία, πολύ σύντομα θα αποδειχτούν ελάχιστοι. Όχι ως προσωπικότητες, αλλά ως αριθμός. Οπότε θα επιστρατευθούν οι ξένοι. Μήπως και αυτό αποτελεί μέρος της ιδιοτέλειας του  κ. Κλάτενμπεργκ;

Μαρκ κερνάει, Μαρκ πίνει