MENU

Θεωρώ επιτυχημένη την απόπειρα του Ολαφ Ρέμπε, να απαντήσει σε ερωτήσεις – απορίες που αφορούν το σύνολο των αποφάσεων που έχει ληφθεί και των κινήσεων που έχουν γίνει και αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ.

Ο Γερμανός πήρε θέση για το σύνολο των θεμάτων που δημιουργήθηκαν από το τέλος των περσινών play off, μέχρι και την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου. Καταρχήν πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πως η διαδικασία ήταν εντελώς άγνωστη για τον Ρέμπε.

Καλώς ή κακώς δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο –ή σε τέτοια έκταση τέλος πάντων- στην Γερμανία. Είναι εντελώς διαφορετική η φιλοσοφία και η νοοτροπία. Ναι μεν σέβονται τους δημοσιογράφους και τους φιλάθλους αλλά, τραβούν κόκκινες γραμμές και δεν μπαίνουν σε διαδικασίες ανάλυσης κάθε απόφασης που λαμβάνουν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ρέμπε ήταν αρχικά  αρνητικός, στο ενδεχόμενο μιας συνέντευξης Τύπου απολογητικού χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα συνέβαινε κάτι ανάλογο αν ο ΠΑΟΚ είχε προκριθεί στους ομίλους του Champions League, κάτι που δεν παρέλειψε να το αναφέρει ο Γερμανός αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι διαφωνεί εν μέρει με την διαδικασία.

‘Η για να είμαι ακριβής, διαφωνούσε με την φιλοσοφία της διαδικασίας στην οποία υποβλήθηκε. Η αλήθεια είναι ότι ο Ρέμπε, είπε το «ναι» αφού συζήτησε με στελέχη της ΠΑΕ και την ιδιοκτησία και του εξήγησαν, τις ιδιομορφίες του ασπρόμαυρου οργανισμού και φυσικά την ελληνική νοοτροπία που δημιουργεί πίεση για απαντήσεις όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Η αλήθεια επίσης είναι πως η πίεση δεν είναι φετινή. Πίεση υπάρχει στον οργανισμό του ΠΑΟΚ από πέρσι, με δεδομένο ότι η ομάδα δεν κατάφερε να διακριθεί στην Ευρώπη ενώ έμεινε μακριά από διακρίσεις στις εγχώριες διοργανώσεις. Πίεση που δεν αφορά τον Ρέμπε καθώς ανέλαβε δράση από την 1η Ιουλίου αλλά την επωμίστηκε ως αντικαταστάτης του Μάριο Μπράνκο.

Διευκρινίζω πως θεωρούσα απαραίτητο να δοθεί μια συνέντευξη Τύπου ενημερωτικού χαρακτήρα, προκειμένου να απαντηθούν οι απορίες και να οριοθετηθούν οι στόχοι.

Πάμε τώρα στην ουσία. Παρά τις διαφωνίες του με την διαδικασία, ο αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, έδωσε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που δέχθηκε. Με ευγένεια απαντούσε ακόμα και στις… επαναληπτικές ερωτήσεις, που εστίαζαν σε θέματα για τα οποία είχε ήδη τοποθετηθεί.

Σε καμία περίπτωση δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, τραβώντας κόκκινη γραμμή μεταξύ της ενημέρωσης και του κουτσομπολιού. Αυτό το είχε ξεκαθαρίσει και στους συνεργάτες του, πριν την συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπει σε λεπτομέρειες που κατά την εκτίμηση του, δεν πρέπει να αποτελούν θέμα δημόσιου διαλόγου.

Πρόθεση του δεν ήταν να αποκρύψει στοιχεία ή λεπτομέρειες υποθέσεων όπως για παράδειγμα, του Μάτος ή του Βιειρίνια. Άποψη του είναι πως υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ενημέρωσης με παράθεση δεδομένων που δεν διαψεύδονται και λεπτομερειών που απλά δίνουν τροφή για κουτσομπολιό και δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό.

Οφείλουμε λοιπόν να κρίνουμε τον Ρέμπε και όσα είπε την Τετάρτη, με δεδομένη την νοοτροπία και την φιλοσοφία που τον διακατέχει ως επαγγελματία. Είτε διαφωνούμε, είτε συμφωνούμε μαζί του. Κάποιοι θα διαφωνήσουν, κάποιοι θα διαφωνήσουν. Προσωπικά τον σέβομαι, για την απόφαση να αντιμετωπίσει το πολύ κακό κλίμα που δημιουργήθηκε (εντέχνως σε κάποιες περιπτώσεις) σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση.

Αυτό που ωστόσο πρέπει να επισημανθεί, είναι πως τόσο ο Ρέμπε όσο και το σύνολο των ανθρώπων που στελεχώνουν ή εργάζονται στον ΠΑΟΚ (στην εξίσωση φυσικά μπαίνει και η ιδιοκτησία) θα κριθούν για τα πεπραγμένα της ομάδας στο τέλος της περιόδου.

Αυτή είναι η ουσία. Κριτική (καλόπιστη) σε επιτρεπτά όρια και όχι αφορισμοί και … καταδίκες από τον Οκτώβριο. Η χρονιά που διανύουμε, θα μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη ή αποτυχημένη όταν ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας υπόψιν όχι μόνο την αγωνιστική παρουσία του ΠΑΟΚ στις 3 διοργανώσεις που συμμετέχει αλλά και την επίλυση του θέματος που έχει δημιουργηθεί με το FFP.

Δεν υποστηρίζω ότι είναι όλα καλώς καμωμένα. Υποστηρίζω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιωτικών αποφάσεων – κινήσεων εφόσον κριθούν απαραίτητες στην διάρκεια της περιόδου.

Θα κλείσω το θέμα τονίζοντας το εξής… Άποψη για τα πεπραγμένα στον ΠΑΟΚ, δικαιούμαστε να έχουμε όλοι. Το ζητούμενο είναι να εκλείψουν οι εγωισμοί, που πολλές φορές παρασέρνουν το μυαλό σε λάθος μονοπάτια που δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση, την ποδοσφαιρική πραγματικότητα μιας ομάδας όπως ο Δικέφαλος.

ΥΓ Οι τοποθετήσεις του Ρέμπε για την υπόθεση του Βιειρίνια, άφησαν ανοιχτό παράθυρο για το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντρε στο ρόστερ της ομάδας. Οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου και μέχρι την ώρα που έγραφα το blog, έχουν φέρει πιο κοντά τις δυο πλευρές. Δεν θα προβλέψω την κατάληξη της υπόθεσης (δεν μπορώ να ξέρω με δεδομένο ότι εμπλέκονται ο παίκτης, ο Ρέμπε, ο Φερέιρα και φυσικά η οικογένεια Σαββίδη), θα γράψω μόνο ότι οι πιθανότητες επιστροφής είναι πλέον σαφώς περισσότερες.

ΥΓ 1 Υπόδειγμα οικογενειάρχη, πετυχημένος επιχειρηματίας και πιστός στρατιώτης του ΠΑΟΚ. Προσέφερε από την τσέπη του ανιδιοτελώς, με καθαρό λόγο, ασυμβίβαστες απόψεις και συνεχείς ρίξεις με την Αθήνα σε χρόνια πολύ δύσκολα για τον Δικέφαλο. Αυτός ήταν ο Γιώργος Καλύβας.

Οσοι είχαμε την τύχη να τον συναναστραφούμε, χάσαμε ένα πιστό φίλο, πάντα πρόθυμο να σταθεί δίπλα σε όσους το είχαν ανάγκη. Θερμά συλλυπητήρια στην εξαιρετική οικογένεια που δημιούργησε.

Καλό ταξίδι πρόεδρε

Ο Ρέμπε έδειξε το δρόμο για ΠΑΟΚ χωρίς μιζέρια
EVENTS