MENU

Πράγματι τελικά είναι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που όταν βιάζεσαι εκτίθεσαι. Από τις περιπτώσεις που πετάς λάσπη και αφορισμούς στη λογική «πες, πες κάτι θα μείνει…», αλλά στο τέλος η λάσπη επιστρέφει στον αποστολέα…

Η απόφαση του CAS, με την οποία η υπόθεση του ΠΑΟΚ, επιστρέφει στα ελληνικά δικαστήρια, αποδεικνύει τρία πράγματα:

1. Η ελληνική δικαιοσύνη και οι δικαστές που πάτησαν στο πόρισμα της ΕΕΑ, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Το σκεπτικό του CAS είναι ιδιαιτέρως «βαρύ» για όσους δικαστές προτίμησαν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα και να βασίσουν την όποια απόφαση στο πόρισμα της ΕΕΑ. 2.Μπορεί οι νομικοί κύκλοι κάθε πλευράς έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τα νομικά επιχειρήματά τους, άλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τα… εξαπτέρυγα που χωρίς καμία νομική γνώση δεν διστάζουν να αφορίσουν, να λασπολογήσουν και να λοιδωρήσουν ανθρώπους που αν μη τι άλλο έχουν και καμμιά 200αριά κερδισμένες δίκες στην πλάτη τους.

3.Η απόφαση του CAS αποτελεί τεράστια δικαίωση για το νομικό τμήμα του ΠΑΟΚ και για όσους «εκτέθηκαν» στη δημοσιότητα, υποστηρίζοντας τελικά αυτό που ακριβώς αποφασίστηκε: Η εξέταση της υπόθεσης στην ουσία της…

Προφανώς και δεν μπορώ να ξέρω αν ο ΠΑΟΚ έχει δίκιο ή όχι. Ούτε νομικός είμαι, αλλά ακόμη κι αν ήμουν δεν έχω όλα τα στοιχεία στα χέρια μου για να έχω ολοκληρωμένη γνώμη. Αυτό που ωστόσο ξέρω είναι πως όταν άκουσα τον Τάκη Μπαλτάκο να βγαίνει με τόση σιγουριά στην εκπομπή του OPEN και να δηλώνει «δεν υπάρχει κανένα θέμα», ήμουν 99,9% σίγουρος πως δεν θα πέσει έξω στην τελική του εκτίμηση. Ηταν αυτός που τον άκουσα να αναφέρει διαρκώς τη φράση «να μπει το δικαστήριο στην ουσία της υπόθεσης», την ώρα που σχετικοί και άσχετοι επέμεναν πως το πόρισμα της ΕΕΑ είναι δεσμευτικό για όλα τα δικαστήρια του κόσμου.

Είναι από τις λίγες φορές που παρατηρείται τόσο μεγάλο bullying απέναντι σε ανθρώπους που έθεταν νομικά επιχειρήματα. Bullying πρωτόγνωρο και με επιχειρήματα τύπου «ο χασοδίκης Μπαλτάκος» και οι «άσχετοι του ΠΑΟΚ».  

Δεν γνωρίζουν ίσως πως ο Μπαλτάκος, ένας άνθρωπος που έχει ως μότο στην καριέρα του τη φράση «πρέπει να λειτουργείς ως υποβρύχιο και όχι ως αντιτορπιλικό», δεν θα έβγαινε δημόσια να εκτεθεί, αν δεν ήταν σίγουρος για την υπόθεση. Δεν το έκανε τότε που είχε υποθέσεις κερδισμένες στο τσεπάκι, γιατί να το κάνει τώρα; Ο Μπαλτάκος δεν είναι απλά ένας καλός δικηγόρος, είναι ένας σπουδαίος τακτικιστής. Ανθρωπος που όσοι τον ξέρουν καλά, αντιλαμβάνονται πως τίποτα δεν πετάει τυχαία στον αέρα και τίποτα δεν το δηλώνει στην κάμερα, αν δεν είναι 100% σίγουρος.

Είναι σαφές από την κατάληξη της υπόθεσης πως το νομικό τμήμα του ΠΑΟΚ είχε σωστή προσέγγιση στην υπόθεση. Από τη μία ο Τάκης Μπαλτάκος που βγήκε μπροστά, εκτέθηκε, εξέφρασε δημόσια τη σιγουριά του, από την άλλη ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης που δούλεψε την υπόθεση αθόρυβα και μεθοδικά, ακόμη περισσότερο ο Μάκης Γκαγκάτσης που άκουσε τα εξ αμάξης όταν βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα για να υπερασπιστεί τα επιχειρήματα του νομικού επιτελείου που τελικά αποδείχτηκαν σωστά.

Δεν ξέρω αν στο τέλος ο ΠΑΟΚ θα δικαιωθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ή υπόθεση θα πηγαινοέρχεται στο CAS. Αυτό που ωστόσο ξέρω είναι ότι το κοντέρ έγραψε… άσο ημίχρονο, διπλό τελικό και πως αυτή τη στιγμή η απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου δικαιώνει απόλυτα την άποψη που έλεγε το εξής απλό: Κάποιος να εξετάσει την υπόθεση στην ουσία της!

 


 

Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς...