MENU

Παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό στις 21 Απριλίου 1954, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο, μόνο στην έκδοση κουπέ.

Η Giulietta Sprint έκανε αμέσως θραύση τις πρώτες ημέρες του Σαλόνι Αυτοκινήτου, όταν συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 παραγγελίες, ένας τεράστιος αριθμός για την εποχή εκείνη. 

Δύο εβδομάδες πριν από το λανσάρισμά της, διοργανώθηκε μια προεπισκόπηση στην αυλή του εργοστασίου Portello για τους γνώστες και τις αρχές: δύο ηθοποιοί πήδηξαν από ένα ελικόπτερο ντυμένοι ως Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ.

Alfa Romeo Giulietta Sprint

Η Giulietta έγινε "η γλυκιά καρδιά της Ιταλίας" ως η πρώτη Alfa Romeo που πήρε γυναικείο όνομα, έχοντας κερδίσει γρήγορα το κοινό για το οποίο λειτουργούσε ως σύμβολο της οικονομικής άνθησης. 

Όταν η 100.001η Giulietta sedan βγήκε από τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου Portello, η Giulietta Masina (η μούσα του Federico Fellini) γιόρτασε αυτοπροσώπως αυτό το σημαντικό κατασκευαστικό ορόσημο- ήταν το πρώτο μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας με έδρα το Μιλάνο που πέτυχε εξαψήφιο αριθμό πωλήσεων. 

Alfa Romeo Giulietta 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, έχοντας πρόσφατα κερδίσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα F1 με την Alfetta που οδηγούσε πρώτα ο Farina και μετά ο Fangio το 1950 και το 1951, η μάρκα με έδρα το Μιλάνο ήθελε να κατασκευάσει ένα μοντέλο που θα μπορούσε να διατηρήσει τον όγκο παραγωγής και να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό, χωρίς να προδώσει τα κύρια χαρακτηριστικά που είχαν ήδη κάνει την Alfa Romeo τόσο επιτυχημένη: τεχνολογία, επιδόσεις και στυλ. 

Το Alfa Romeo Centro Stile άρχισε να εργάζεται και μία από τις προτάσεις του - για την έκδοση Sprint coupe - αναπτύχθηκε αργότερα στην Bertone από τον Franco Scaglione, τον ίδιο σχεδιαστή με τη σχεδόν σύγχρονη "2000 Sportiva", τη μεταγενέστερη "Giulietta Sprint Speciale" και την υπέροχη "33 Stradale" του 1967. Ο Bertone θα επιβλέψει στη συνέχεια την κατασκευή της Giulietta Sprint. 

Το αποτέλεσμα ήταν ένα χαμηλόσωμο αυτοκίνητο με μινιμαλιστικό πλάι και πίσω μέρος με ένα έντονα κεκλιμένο πίσω παράθυρο wrap-around. Η επιτυχία του ήταν άμεση και συγκλονιστική. 

Η Alfa Romeo είχε εισέλθει σε μια νέα ανταγωνιστική αρένα, αυτή των συμπαγών κουπέ υψηλών επιδόσεων, και θα έθετε νέα τεχνικά πρότυπα και πρότυπα επιδόσεων που την έβαζαν κλάσεις μπροστά από τους ανταγωνιστές της. 

Ο κινητήρας της Giulietta ήταν ένας τετρακύλινδρος 1290 κ.εκ. με δύο εκκεντροφόρους, κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ελαφρύ κράμα (μια καινοτόμος λύση εκείνη την εποχή για κινητήρα μαζικής παραγωγής), ο οποίος οδήγησε το αυτοκίνητο σε τελική ταχύτητα περίπου 170 km/h, με επιδόσεις συγκρίσιμες με αυτοκίνητα υψηλότερης κατηγορίας. 

Στην έκδοση "Veloce", το Sprint κέρδισε επίσης την κατηγορία του στο Mille Miglia του 1956, καθώς και αμέτρητες νίκες σε πίστες και δρόμους σε όλο τον κόσμο. Σύντομα, η Sprint πλαισιώθηκε από διάφορες άλλες εκδόσεις: το sedan, η Spider που σχεδιάστηκε από τον Pinin Farina με γνώμονα την αγορά των ΗΠΑ (όπως και η Sprint, διαθέσιμη και στην έκδοση Veloce), η Sprint Speciale, επίσης από τον Bertone, η Giulietta SZ από τον Zagato. 

Θα υπήρχε επίσης μια έκδοση στέισον βάγκον, με την ονομασία "Promiscua". Από το 1954 έως το 1965, παρήχθησαν 177.690 Giuliettas σε όλες τις παραλλαγές της, μαρτυρώντας μια επιτυχία και μια απήχηση που δεν δείχνει σημάδια μείωσης με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: topgeargreece.gr

Alfa Romeo Giulietta: Άυτή ήταν η πρώτη Alfa με γυναικείο όνομα (vid)