MENU

Σίγουρα την έχεις δει σε κάποια φωτογραφία από τις εξέδρες του ΟΑΚΑ, όπου βρίσκεται συχνά πυκνά προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες του αγαπημένου της, Νίκου Παππά. Σίγουρα θα έχεις εντυπωσιαστεί από το παρουσιαστικό της, καθώς πρόκειται -ομολογουμένως- για μια ιδιαιτέρως όμορφη γυναίκα.

Η Μαρία Λαθούρη, όμως, δεν είναι απλά και μόνο η εντυπωσιακή κοπέλα του γκαρντ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από Πανεπιστήμια της Αγγλίας, στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, με εξειδίκευση στο δίκαιο του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, και στο Ναυτικό Δίκαιο. Σήμερα είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE). Ασκεί μάχιμη και συμβουλευτική δικηγορία συνεργαζόμενη με εταιρείες κυρίως από τον χώρο της Ενέργειας και της Υγείας.

Η 28άχρονη δικηγόρος έλαβε την απόφαση να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με το συνδυασμό «Αθήνα ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές και μίλησε γι’ αυτό στο SDNA.

Η απόφασή της, τα σχέδιά της στην Πολιτική, η Αθήνα, η... διαφήμιση από τον «3pfamilia» στα social media και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: περιμένει να την ψηφίσουν φίλοι του Ολυμπιακού στις Εκλογές;

- Γιατί ένας νέος και μορφωμένος άνθρωπος, όπως εσύ, επιλέγει να ασχοληθεί με τα κοινά της πόλης;

«Η απασχόληση με τα κοινά της πόλης ή της πολιτείας, δηλαδή η πολιτική, είναι πολύ σοβαρή δραστηριότητα για να την εμπιστευτούμε σε ακατάλληλους ανθρώπους! Μπορεί αυτή να είναι η σοβαρότερη αιτία για την κακοδαιμονία μας τα τελευταία πολλά χρόνια. Η πολιτική διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται, ανθούν ή μαραίνονται, όλες οι άλλες δραστηριότητες, και τελικά καθορίζει το παρόν και το μέλλον μας. Στο σημαντικότερο έργο του Πλάτωνα, την Πολιτεία, ο Σωκράτης φαίνεται να ζητά μόνον οι "άριστοι", δηλαδή αυτοί που έχουν αρετή (ήτοι δικαιοσύνη, σωφροσύνη, ανδρεία, σοφία και επαγγελματική επάρκεια, σε όποιο επάγγελμα κι αν κάνουν), να αναλαμβάνουν την ηγεσία της Πολιτείας. Όποιος νέος άνθρωπος λοιπόν, επιστήμων ή μη, έχει την επίγνωση ότι μπορεί να προσφέρει, νομίζω ότι έχει υποχρέωση να ασχοληθεί με τα κοινά. Η αυτοδιοίκηση μάλιστα είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη, και αυτό είναι που με ενδιαφέρει περισσότερο, τουλάχιστον αυτή την περίοδο».

- Γιατί θεωρείς σημαντικό να πάει ένας πολίτης να ψηφίσει την Κυριακή αντί να πάει μια βόλτα ή μια εκδρομή;

«Την Κυριακή αυτή αποφασίζεται το μέλλον του για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια! Θα αφήσει άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτόν; Δεν θα έχει το δικαίωμα ούτε να γκρινιάζει εκ των υστέρων! Καλύτερα να πάει βόλτα ή εκδρομή μια άλλη Κυριακή από τις πολλές που ακολουθούν. Αυτή την Κυριακή πρέπει να είναι παρών, ενημερωμένος, με ρεαλισμό και θετική διάθεση, να ψηφίσει τους καλύτερους σε ικανότητα και ήθος, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων και την ζωογόνο ανανέωση του πολιτικού προσωπικού».

- Τί σου αρέσει και τί όχι από την Αθήνα;

«Μου αρέσουν πολλά σημεία και γειτονιές της, που έχουν σχέση με αρχαιολογικούς χώρους, νεοκλασικά κτίρια, θέατρα, πάρκα πρασίνου ή πεζοδρόμους. Προτιμώ το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας (περίπου στα όρια του Δήμου), από τα προάστια.

Δεν μου αρέσει η έλλειψη τάξης και καθαριότητας, η αυξημένη εγκληματικότητα, η ανεξέλεγκτη και αχαρτογράφητη μετανάστευση, οι καθημερινές επιθέσεις "μπαχαλάκηδων", τα "άβατα", το παραεμπόριο έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τα κυκλοφοριακά προβλήματα, τα φανερά προβλήματα φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης, η αδυναμία των ανέργων και ειδικά των νέων να βρουν δουλειά!».

- Τί σημαίνει για εσένα η Αθήνα;

«Η Αθήνα είναι η πόλη όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, η ανοιχτή κοινωνία, και θεμελιώθηκαν όλες οι έννοιες και αξίες του σημερινού δυτικού πολιτισμού. Στα νεότερα χρόνια, μετά την απελευθέρωση, δημιούργησε σταδιακά μια προσωπικότητα, ένα κλίμα, με αναλαμπές σε συνάρτηση με συγκεκριμένες εποχές και προσωπικότητες, αλλά δεν έφτασε σε στιγμές παγκόσμιας πρωτοπορίας, ανάλογες του αρχαίου κλέους. Θέλω να συνεισφέρω για να γίνει διεθνής επενδυτικός προορισμός, και να ξαναγίνει κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος!».

- Ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα γίνουν στην πόλη, σε περίπτωση εκλογής του Κώστα Μπακογιάννη;

«Ο πολιτισμός της καθημερινότητας του πολίτη είναι ο πρώτος στόχος, προϋπόθεση για την οποιαδήποτε αναγέννηση και ανάπτυξη. Καθαριότητα, φωτισμός, ασφάλεια, προσβασιμότητα, ψηφιακή εξυπηρέτηση, ευπρεπισμός εγκαταλελειμμένων κτιρίων, πράσινο, ευταξία παντού».

- Πως θα περιέγραφες τον Κώστα Μπακογιάννη;

«Ένας νέος άνθρωπος, δυναμικός, χαμηλού προφίλ, συναινετικός, με όραμα αλλά και προσγειωμένος, εστιασμένος σε μετρήσιμους στόχους, με σύγχρονα ηγετικά χαρακτηριστικά, γνωρίζει να επιλέγει συνεργάτες και να τους αξιοποιεί, έχει την ικανότητα (μαζί με την ομάδα του) να επιτυγχάνει άριστα αποτελέσματα. Σαν άνθρωπος είναι πολύ απλός, ζεστός, φιλικός, προσιτός, επικοινωνιακός».

- Γιατί ένας δημότης Αθηνών να επιλέξει εσένα για Δημοτική Σύμβουλο και όχι κάποιον άλλον, πιο έμπειρο στα κοινά;

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποιοι ήδη έμπειροι στα κοινά μπορεί να είναι χρήσιμοι. Χρειάζονται όμως και ικανοί πολίτες που για πρώτη φορά διεκδικούν την επιλογή τους, και κυρίως νέοι και φερέλπιδες επαγγελματίες που είναι φορείς φρεσκάδας, νέων ιδεών και αντιλήψεων, με σύγχρονη αντίληψη του παρόντος και του μέλλοντος, χωρίς τις αγκυλώσεις, κατεστημένα και τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Η πρόοδος προϋποθέτει μετάβαση, αλλαγή, ανανέωση σε νοοτροπίες και πρόσωπα. (Αλλιώς, θα είχαμε ισόβιους άρχοντες). Προσωπικά, έχω την επίγνωση ότι, ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον βεβαίως εκλεγώ, μπορώ να συνεισφέρω στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών όλων των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου».

- Σκοπεύεις να ασχοληθείτε ενεργά με την Πολιτική;

«Μα η απασχόληση με την αυτοδιοίκηση είναι ήδη ενεργός απασχόληση με την πολιτική. Προφανώς, η ερώτησή σου αφορά την ενεργό απασχόληση στην κεντρική πολιτική σκηνή σε εθνικό επίπεδο, που σε αυτή τουλάχιστον τη φάση της ζωής μου δεν είναι στα ενδιαφέροντά μου».

- Πως σου φάνηκε η πρώτη σου εμπειρία ενός προεκλογικού αγώνα;

«Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γοητεία η λειτουργία στα πλαίσια μιάς ομάδας, αλλά κυρίως η προσωπική επαφή με τους πολίτες κάθε ηλικίας και προέλευσης. Από την άλλη μεριά, ο προεκλογικός αγώνας σε ένα αχανή Δήμο σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια, με την ταυτόχρονη εκτεταμένη χρήση και απασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σου μειώνει τα περιθώρια χρόνου και ενέργειας να έρθεις σε επαφή με όσο γίνεται περισσότερους πολίτες».

https://www.instagram.com/p/Bwxint5A8gQ/

- Ο Νίκος Παππάς στηρίζει την προσπάθειά σου;

«Ο Νίκος συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία, στηρίζοντας ολόψυχα, αλλά και με συγκεκριμένες δράσεις, την προσπάθειά μου».

- Πόσο έχει βοηθήσει την προεκλογική σου εκστρατεία ο χρήστης «3pfamilia» με τα καθημερινά του στόρι στο Instagram;

«Με έχει βοηθήσει πραγματικά πολύ! Άλλωστε πριν λίγο καιρό εγώ δεν είχα καν λογαριασμό στο instagram, και οι κοινές φωτογραφίες που αναρτούσε ο Νίκος με έκαναν γνωστή σε αυτούς που τον ακολουθούσαν. Πολλοί από αυτούς με ακολούθησαν όταν άνοιξα τον δικό μου λογαριασμό, που στη συνέχεια έχει πάρει τη δική του αυτόνομη πορεία. Πλέον έχω την ευκαιρία μέσα από τον δικό μου λογαριασμό στο instagram να προβάλω τις δράσεις που αναπτύσσω στο πλαίσιο της επαγγελματικής και ευρύτερα κοινωνικής δραστηριότητάς μου. Φυσικά τα σχετικά με μένα στόρι που εξακολουθεί να αναρτά ο Νίκος αυξάνουν την προβολή μου μέσω Instagram».

- Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να τον πείσεις να στηρίξει δημόσια τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, με δεδομένο πως ο ίδιος ανήκει σε έναν διαφορετικό ιδεολογικά χώρο;

«Ειλικρινά δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Καταρχήν πρόκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου τα όρια δεν είναι εντελώς ταυτισμένα με τα κομματικά. Ο συνδυασμός του Μπακογιάννη είναι πολυσυλλεκτικός, ο δε ίδιος ο Μπακογιάννης, παρότι η πολιτική του αναφορά είναι σαφής, είναι πάντοτε συναινετικός και δεν έχει γίνει ποτέ «κόκκινο πανί» για τους αντιπάλους του. Άλλωστε δεν τους θεωρεί καν αντιπάλους του, προτιμώντας να ονοματίζει αντιπάλους του τα προβλήματα, που πρέπει να επιλυθούν. Ο Νίκος είναι ανοιχτός και ακομπλεξάριστος άνθρωπος, και, εξάλλου, πάντοτε υπήρχε η μεταξύ μας πολιτικοϊδεολογική διαφορά, χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί εξ’ αυτού του λόγου το παραμικρό πρόβλημα στη σχέση μας».

https://www.instagram.com/p/Bs_FE5xHCif/

- Πώς είναι για εσένα να λαμβάνεις τόσα μηνύματα υποστήριξης καθημερινά στα social media, λόγω -και- της σχέσης σου με τον αγαπημένο παίκτη των οπαδών του Παναθηναϊκού;

«Είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή η υποστήριξη. Σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα την άδολη αγάπη των οπαδών του Παναθηναϊκού προς τον Νίκο, που εκδηλώνεται και ως υποστήριξη σε μένα, όχι μόνο ως σύντροφο του Νίκου, αλλά και λόγω της δικής μου προσωπικότητας, πιστεύω. Αν δηλαδή με θεωρούσαν αντιπαθή, απρόσιτη ή αλαζονική, ίσως, παρά την αγάπη προς τον Νίκο, να μην είχαν την ίδια υποστήριξη προς εμένα που έχουν σήμερα. Αισθάνομαι πραγματικά ευγνώμων προς τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, και με τιμάει ιδιαίτερα αυτή η υποστήριξή τους».

- Η σχέση σου και η παρουσία σου στο ΟΑΚΑ σε σταθερή βάση σε έχουν... ταυτίσει με τα «πράσινα». Δύσκολη ερώτηση, λοιπόν, με λίγη δόση χιούμορ: περιμένεις να σε ψηφίσουν φίλοι του Ολυμπιακού στις προσεχείς εκλογές;

«Ναι! Γιατί όχι; Οι οπαδοί του Ολυμπιακού μπορεί να έχουν διαφορές με τους ιστορικούς τους αντιπάλους –οπαδούς του Παναθηναϊκού, αλλά έχουν το κοινό σημείο ότι αγαπούν το ίδιο άθλημα και τους πρωταγωνιστές του (παίκτες, προπονητές κλπ.) και συχνά δεν διστάζουν να αναγνωρίζουν την αξία των αντιπάλων τους, ακόμα και αν δεν το εκφράζουν φωναχτά στο γήπεδο. Αυτό είναι ένδειξη θαρραλέας, ανώτερης και ακομπλεξάριστης συμπεριφοράς. Εξάλλου, εδώ πρόκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές, και όχι για σφυγμομετρήσεις συμπάθειας προς αθλητικούς συλλόγους. Ο πολίτης που εκτιμά ότι μπορώ να συνεισφέρω στην ζητούμενη αναγέννηση του Δήμου Αθηναίων, ανεξαρτήτως εάν είναι οπαδός του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ, είμαι βέβαιη ότι θα με ψηφίσει, χωρίς να εμποδισθεί από τη σχέση μου με τον Νίκο. Ίσως μάλιστα, βλέποντάς με ως μέλος της ευρύτερης οικογένειας του ίδιου αγαπημένου αθλήματος, να με δει με μεγαλύτερη συμπάθεια ενισχύοντας την απόφασή του».

Μαρία Λαθούρη: «Ο Νίκος Παππάς στηρίζει ολόψυχα την υποψηφιότητά μου στον Δήμο Αθηναίων»