Ο Ζεράρ Λόπες ένας αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας από το Λουξεμβούργο με ισπανικές ρίζες, έχει αφήσει ήδη το στίγμα του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με την καταστροφική διαχείριση των συλλόγων που ανέλαβε.
Ξεκίνημα από τη Λιλ
Η πορεία του ξεκίνησε με την εξαγορά της Λιλ το 2016, όπου υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα ισχυρό πρότζεκτ εστιάζοντας σε νέους ταλαντούχους παίκτες.
Πράγματι, η Λιλ κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια Γαλλίας το 2021, όμως πίσω από την αγωνιστική επιτυχία κρύβονταν τεράστια οικονομικά ανοίγματα που δεν διευθετήθηκαν ποτέ.
Η γαλλική ομάδα βρέθηκε με χρέη που ξεπερνούσαν τα 120 εκατομμύρια ευρώ, σε δάνεια και συμφωνίες που εξετάζονται ακόμα και σήμερα από τις γαλλικές αρχές. Η διοίκηση του Λόπες στη Λιλ ολοκληρώθηκε άδοξα αφήνοντας πίσω έναν σύλλογο στα χείλος της κατάρρευσης, παρότι αγωνιστικά τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακό.
Στην 8η κατηγορία η Μουσκρόν
Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε στο Βέλγιο με τη Μουσκρόν. Το 2020 ο Λόπες ανέλαβε τον έλεγχο της ομάδας, παρουσιάζοντας σχέδια ανάπτυξης και υποσχέσεις σταθερότητας. Στην πράξη όμως, οι μισθοί των παικτών άρχισαν να καθυστερούν, τα οικονομικά προβλήματα διογκώθηκαν και, μέσα σε δύο χρόνια, η ομάδα κατέρρευσε.
Η Μουσκρόν αποχαιρέτησε το επαγγελματικό επίπεδο και κατρακύλησε μέχρι την όγδοη κατηγορία του βελγικού ποδοσφαίρου, ενώ υπάλληλοι και ποδοσφαιριστές έμειναν απλήρωτοι για μήνες.
Η διάλυση της Μπορντό
Το 2021 ο Λόπες παρουσιάστηκε ως «μεσσίας» της Μπορντό, όταν οι «Γιρονδίνοι» αντιμετώπιζαν οικονομική και διοικητική κρίση. Οι εξαγγελίες του έκαναν λόγο για επιστροφή στην κορυφή, όμως η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Τα έξοδα εκτοξεύτηκαν, με μισθολόγιο σχεδόν διπλάσιο των εσόδων, και σύντομα η Μπορντό υποβιβάστηκε στη Ligue 2.
Η κατάσταση χειροτέρεψε και το 2024 ο σύλλογος απώλεσε την επαγγελματική του άδεια, πέφτοντας στη National 2, δηλαδή στην Δ΄ κατηγορία. Η Μπορντό προσπαθεί πλέον να επιβιώσει δίχως να έχει βγει από το οικονομικό χάος που άφησε πίσω του ο Λόπες.
Ο ξεπεσμός της Μποαβίστα
Η πιο πρόσφατη αποτυχία του συνδέεται με την Μποαβίστα στην Πορτογαλία. Όταν απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών το 2020, έκανε λόγο για αναγέννηση του ιστορικού συλλόγου.
Ωστόσο, τα χρέη συσσωρεύτηκαν και ξεπέρασαν τα 95 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλαπλές απαγορεύσεις μεταγραφών από τη FIFA. Η κατάσταση έφτασε στο σημείο να διακόπτεται η παροχή ρεύματος στο γήπεδο «Ντο Μπέσα» λόγω απλήρωτων λογαριασμών, με τους παίκτες να αναγκάζονται να προπονούνται σε άλλη πόλη.
Χωρίς τραπεζικές εγγυήσεις και χωρίς να λάβει άδεια συμμετοχής σε επαγγελματική κατηγορία, η Μποαβίστα υποβιβάστηκε διοικητικά και κατέληξε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Παράλληλα, ο Λόπες βρίσκεται στο στόχαστρο των πορτογαλικών αρχών για πιθανές οικονομικές ατασθαλίες.
Το τοπίο σε όλες τις περιπτώσεις είναι ομιχλώδες: ο Λόπες εμφανίζεται ως σωτήρας, αναλαμβάνοντας συλλόγους σε κρίση με υποσχέσεις για επιστροφή στην επιτυχία. Χρησιμοποιεί ένα μοντέλο βασισμένο στον δανεισμό, τις πωλήσεις παικτών και συμφωνίες υψηλού ρίσκου. Στην πορεία, οι δαπάνες ξεφεύγουν από τον έλεγχο, οι καθυστερήσεις πληρωμών γίνονται καθημερινότητα και οι ομάδες βυθίζονται σε οικονομική καταστροφή.
Στο τέλος, ο ίδιος αποχωρεί αφήνοντας πίσω του «καμμένη γη» και οπαδούς σε απόγνωση!