Το καλοκαίρι που... μπήκε στις ζωές μας πριν λίγες ώρες αποτελεί ένα από τα κρίσιμα των τελευταίων ετών στο ελληνικό μπάσκετ. Η υπόθεση του Ολυμπιακού κεντρίζει το ενδιαφέρον, η αναδιάρθρωση... παίζει πάντα ως σενάριο, ενώ σε δύο μήνες θα μπούμε σε ρυθμούς Εθνικής, αφού η «Επίσημη Αγαπημένη» θα αγωνιστεί το Παγκόσμιο της Κίνας.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μετατρέπουν τις επόμενες ημέρες σε... κομβικές και αυτοί συνοψίζονται σε μία φράση: Έλληνες free agents!
Μπορεί να μην το έχει αντιληφθεί η πλειοψηφία του φίλαθλου κόσμου στη χώρα μας, ωστόσο αρκετοί από τους καλύτερους Έλληνες θα βγουν στην αγορά σύντομα, αφού οι συμφωνίες με τις ομάδες τους ολοκληρώνονται.

Ας ξεκινήσουμε από τις υποθέσεις... εντός συνόρων. Ο Βασίλης Σπανούλης βρίσκεται στη κορυφή της λίστας, αφού ο αρχηγός του Ολυμπιακού μένει ελεύθερος σε λίγες ημέρες. Ο τραυματισμός του στον τένοντα τον άφησε εκτός δράσης στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν, όμως ο V-Span έδειξε πως παραμένει πολύτιμος ακόμα και στα 37 του, έχοντας 10,2 πόντους και 5,1 ασίστ ανά παιχνίδι. Η κατάσταση στον Ολυμπιακό παραμένει ρευστή, όμως η επιθυμία των «ερυθρόλευκων» είναι να κρατήσουν τον θρύλο της ομάδας στο Λιμάνι και οι πιθανότητες «γέρνουν» προς ένα νέο deal ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Επιπρόσθετα, ολοκληρώνεται και το συμβόλαιο του Γιώργου Μπόγρη, αφού ο Ολυμπιακός έχει το δικαίωμα να τερματίσει την συνεργασία τους. Η συγκεκριμένη περίπτωση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το... μέλλον των «ερυθρόλευκων», όμως η λογική λέει πως ο Μπόγρης θα ψάξει άλλου για το επόμενο συμβόλαιό του. Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και στο συμβόλαιο του Δημήτρη Αγραβάνη, με την περίπτωσή του να βρίσκεται στον... αέρα.

Στα του... Παναθηναϊκού, οι άνθρωποι των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης επικεντρώνονται στην υπόθεση του Θανάση Αντετοκούνμπο. Ο εκρηκτικός φόργουορντ μένει ελεύθερος μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας στη Basket League και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί από τη νέα σεζόν. Ωστόσο μοιάζει δεδομένο πως οι φετινές εμφανίσεις του Θανάση (4,2 πόντοι, 1,8 ριμπάουντ, 0,8 κλεψίματα ανά ματς στην Euroleague), καθώς και στοιχεία όπως η ενέργειά του και η εξαιρετική του συμπεριφορά στην άμυνα είναι αρκετά για να τον κρατήσουν στο ΟΑΚΑ. Άλλωστε, ο Αντετοκούνμπο είναι ενεργό μέλος της Εθνικής και αποτελεί μέρος του ελληνικού κορμού του «Τριφυλλιού».
Επίσης, οι «πράσινοι» καλούνται να διαχειριστούν και την υπόθεση του Ίαν Βουγιούκα. Ο έμπειρος σέντερ ανέβασε τις μετοχές του μετά την μεγάλη προσπάθεια στα ματς με την Ρεάλ, ενώ η συμπεριφορά του και ο χαρακτήρας του αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τα αποδυτήρια κάθε ομάδας. Θα μπορούσε να πει κανείς πως το συμβόλαιο του 34χρονου ψηλού θα εξαρτηθεί από το θέμα του προπονητή και τις υπόλοιπες κινήσεις στη θέση «5», όμως το ενδεχόμενο παραμονής του στο ΟΑΚΑ είναι ορατό.
Από τις υπόλοιπες ομάδες, ξεχωρίζουν αναμφίβολα τα ονόματα των Λίνου Χρυσικόπουλου και Βλάντο Γιάνκοβιτς. Οι δύο έμπειροι φόργουορντ πραγματοποίησαν εξαιρετικές χρονιές σε ΠΑΟΚ και Χολαργό αντίστοιχα, γεγονός που τους δίνει... ώθηση για το κάτι παραπάνω.

Σε ότι αφορά τις υποθέσεις εκτός συνόρων, το όνομα του Κώστα Σλούκα παραμένει στη κατηγορία των... hot περιπτώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο διεθνής γκαρντ πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν και έφτασε στα επίπεδα του MVP της Euroleague, μετρώντας 11,8 πόντους και 4,8 ασίστ ανά ματς. Ο Σλούκας θα μείνει ελεύθερος μετά το τέλος των τελικών στην Τουρκία και ήδη πολλά δημοσιεύματα τον φέρνουν στο στόχαστρο των δύο «αιώνιων» αντιπάλων, της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ. Παράλληλα, το SDNA σας αποκάλυψε πως ο 28χρονος άσος βρίσκεται και στα ραντάρ των Ντένβερ Νάγκετς, γεγονός που αποδεικνύει πως ο «Σλου» έχει μεγάλη πέραση και, κυρίως, πως το νέο του συμβόλαιο θα απασχολήσει τις ειδήσεις των επόμενων ημερών.
Από εκεί πέρα, ελεύθερος είναι και ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας ετοιμάζεται για το ραντεβού της Κίνας και υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει εκεί, ωστόσο, όπως έχει τονίσει και η στήλη Slam Dunk, περιμένει κάτι από την ισπανική αγορά, που ίσως προκαλέσει και μεγάλη έκπληξη στα μπασκετικά δρώμενα.
Στην ίδια κατηγορία, αυτή του εξωτερικού, βρίσκονται και οι έμπειροι Νίκος Ζήσης και Στράτος Περπέρογλου. Ο έμπειρος γκαρντ δεν μπόρεσε να καταφέρει κάτι ξεχωριστό με την Μπάμπεργκ φέτος και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο του επαναπατρισμού του, ενώ ο «Πέρπε» έκανε καλή σεζόν με τον Ερυθρό Αστέρα και μπορεί δεδομένα να προσφέρει σε ομάδες αντίστοιχου επιπέδου. Με βάση την λογική, τόσο αυτοί οι δύο, όσο και ο επίσης ελεύθερος Ζακ Όγκαστ, που εντυπωσίασε φέτος με την Γαλατά, θα εξεταστούν σοβαρά από τις ελληνικές ομάδες του top επιπέδου.
Επίσης, ο Ζήσης Σαρικόπουλος πρόσθεσε μία καλή σεζόν στη VTB με την Τσμόκι Μινσκ και παραμένει σταθερά στη λίστα των πιο αξιόπιστων σέντερ, ενώ ο Γιάννης Αθηναίου τοποθετήθηκε εκ νέου στη δεξαμενή των free agent μετά την σύντομη παρουσία του στη Γαλλία με την Προβάνς.

Ελληνικό χρώμα έχει και η λίστα των free agent στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το συμβόλαιο του Κώστα Κουφού με τους Κινγκς έληξε και ο έμπειρος σέντερ θα ψάξει το επόμενο deal της καριέρας του, είτε στο Σακραμέντο είτε σε άλλη πόλη των ΗΠΑ. Τα νουμερά του παρουσίασαν μικρή πτώση (3,7 πόντοι, 4,2 ριμπάουντ μ.ο), όμως ο Κουφός παραμένει ένας χρήσιμος βετεράνος, ο οποίος μπορεί να δώσει βάθος και ποιότητα στον πάγκο κάθε ομάδας στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
Εντελώς διαφορετική η περίπτωση του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο διεθνής γκαρντ, ο οποίος ενδέχεται να αγωνιστεί και στο Παγκόσμιο της Κίνας, ξεκίνησε άσχημα την σεζόν, όμως η ανταλλαγή που τον έστειλε στους Γκρίζλις τον βοήθησε πολύ. Τα νούμερά του έμειναν χαμηλά (6,2 πόντοι, 2,4 ριμπάουντ, 1,2 ασίστ) αλλά μερικές εμφανίσεις του στην ομάδα του Μέμφις έφεραν... αισιοδοξία και είναι δεδομένο πως ο Ντόρσεϊ θα έχει προτάσεις στα χέρια του.
Τέλος, ερωτηματικό υπάρχει γύρω από την περίπτωση του Ναζ Μήτρου Λονγκ. Ο ομογενής γκαρντ πήρε μερικές ευκαιρίες από του Τζαζ στο ΝΒΑ, όμως κατά κύριο λόγο πέρασε την σεζόν του στη G-League, όπου ήταν κάτι παραπάνω από θετικός (18,8 πόντοι, 4,8 ασίστ, 4,7 ριμπάουντ μ.ο). Ακόμα είναι νωρίς, όμως κανένας δεν γνωρίζει αν ο 25χρονος άσος θα βρει καλές προτάσεις για εγγυημένο συμβόλαιο στη κορυφαία λίγκα του κόσμου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα, θα ήταν ρεαλιστικές επιλογές.