Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Μακάμπι στην τελευταία αγωνιστική της κανονική περιόδου και μαθηματικά τερμάτισε πρώτος στην βαθμολογία. Σίγουρα αυτό που μετράει, ειδικά σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, είναι η πρωτιά στο τέλος του δρόμου, δηλαδή το τρόπαιο της Ευρωλίγκας, αλλά όπως και να το κάνουμε, δύο φορές πρώτος μέσα σε τρία χρόνια, δείχνει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα στο υψηλό επίπεδο, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Έφερε αυτό που περίμεναν από τον Φουρνιέ
Ο Ολυμπιακός ήταν φανερό ότι δεν μπήκε στην διαδικασία να σκεφτεί ποιον θέλει αντίπαλο και έπαιξε για να κερδίσει και να βγει πρώτος. Αυτό άλλωστε είναι και η σωστή νοοτροπία, που περνάει και στους παίκτες. Μετά από ένα διάστημα, όχι τόσο καλό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε επιστροφές στο ρόστερ του, με τον Φουρνιέ να έρχεται φορτσάτος και τον Ράιτ, να μπαίνει ξανά κανονικά στην εξίσωση. Ο Γάλλος είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα του και δεν είναι τυχαίο ότι η κακή περίοδος του Ολυμπιακού, ήρθε πάνω στο ντεφορμάρισμα του Φουρνιέ. Η άνεση που έχει στο να παράγει σκορ, είτε από την περιφέρεια, με τα off screen που παίρνει, είτε εκμεταλλευόμενος τις close out, άμυνες φτάνοντας μέχρι μέσα στο καλάθι, είναι βασικό για την λειτουργία της ομάδας.
Ο Γάλλος στην πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη μετά από το μεγάλο πέρασμα του στο ΝΒΑ, ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 15.8 πόντους και 37.3% στο τρίποντο, όντας ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας μετά τον Βεζένκοφ. Εκτός από αυτά τα νούμερα όμως, ο Φουρνιέ, έκανε deliver το βασικό στοιχείο που ήθελε ο Μπαρτζώκας από αυτόν. Σκορ και αποφάσεις όταν τα παιχνίδια πάνε στα κρίσιμα λεπτά και το σύστημα παρουσιάζει αρρυθμίες. Ο Γάλλος είναι ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στην 4η περίοδο σε παιχνίδια που η διαφορά ήταν στους +/- πέντε πόντους, έχοντας βάλει 70 πόντους, 13 παραπάνω από τον Βεζένκοφ. Μέχρι εδώ λοιπόν τα πήγε καλά, είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, αλλά στα μεγάλα ματς ήταν κομβικός και αυτό θα χρειαστεί περισσότερο από εδώ και πέρα.
Επιστροφή Ράιτ
Ο Μόουζες Ράιτ, φώναξε ότι επέστρεψε στο παιχνίδι με την Μακάμπι, καθώς μέχρι τώρα ήταν μακριά από τα δικά του δεδομένα. Ο Αμερικανός είναι σημαντικός για τον Ολυμπιακό, καθώς είναι ο μόνος ψηλός με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους άλλους. Μπορεί να φέρει αθλητικότητα και ταχύτητα, κάτι που λείπει από το παιχνίδι των ερυθρολεύκων. Προφανώς ακόμα δεν είναι στο 100%. Φαίνεται ότι πρέπει να χάσει κιλά, να «στεγνώσει» περισσότερο, είναι πιο αργός στις αντιδράσεις του και στην έκρηξη στο πρώτο βήμα, αλλά επιτέλους είδαμε πετυχημένα τελειώματα μετά από πικ εν ρολ. Ο Ράιτ φέρνει αυτήν την διάσταση στο παιχνίδι και δίνει άλλο ένα όπλο στον Γιώργο Μπαρτζώκα ενόψει τελικής ευθείας.
Από την άλλη ο Πίτερς συνεχίζει να πυροβολεί από παντού και αν το καλοκαίρι αναρωτιόμασταν που θα βρει χρόνο να παίξει με τον Βεζένκοφ να παίζει τριαντάλεπτα, αυτό απαντήθηκε μέσα στην χρονιά από τις συγκυρίες που συνέβησαν στον Ολυμπιακό. Όταν χρειάστηκε έπαιξε στο τρία, μαζί με τον Βεζένκοφ και έναν σέντερ, έπαιξε στο τέσσερα, για να δίνει ανάσες στον Σάσα και τελευταία διαπρέπει από την θέση πέντε, σε ένα 5-out του Ολυμπιακού. Από αυτήν την θέση ο Πίτερς, διανύει την πιο παραγωγική του περίοδο, καθώς στα τελευταία τρία παιχνίδια, σκοράρει 21.7 πόντους με το εξωπραγματικό 65% (13/20) στο τρίποντο, με τα 10 από αυτά να έρχονται από θέση σέντερ. Προφανώς είναι πολύ δύσκολο βαριά κορμιά αντιπάλων να ακολουθήσουν τον Πίτερς τόσο έξω, την στιγμή μάλιστα που ο Αμερικανός χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο για να οπλίσει και να σουτάρει. Στην άμυνα όπως είναι λογικό θα έχει προβλήματα, απέναντι σε πιο δυνατούς αντιπάλους, αλλά θεωρώ ότι ο Μπαρτζώκας, βρήκε μία εναλλακτική που θα την έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, για ειδικές καταστάσεις στην συνέχεια.
Ο Ολυμπιακός μπαίνει στην τελική ευθεία, έχει λίγο χρόνο να ξεκουραστεί και να ενσωματώσει τους τραυματίες που επιστρέφουν καλύτερα στο παιχνίδι του. Θα έχει μεγάλη σημασία, αν από εδώ και στο εξής έχει τον Γουόκαπ στην διάθεση του. Πολλοί μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι κάνει στο γήπεδο ο Τεξανός, αλλά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της απουσίας του, είναι η αδυναμία του Ολυμπιακού να ελέγξει το εσωτερικό μισμάτς, μετά από αλλαγές στα σκριν. Ούτε ο Λι, ούτε ο Γκος, ούτε ο Βιλντόζα μπορούν να κάνουν την δουλειά του Γουόκαπ σε αυτό το κομμάτι και το είδαμε απέναντι στην Μακάμπι που έβγαιναν συνεχώς λόμπες πάνω από τους γκαρντ, βαθιά μέσα στην ρακέτα.
Αν μπουν και οι ψηλοί, τότε ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει ένα πλήρες ρόστερ για να πάει στο Φάιναλ-4 και να το διεκδικήσει.