MENU

O... ύμνος του Ευρωμπάσκετ του 1987, το τραγούδι που ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με μια μεγάλη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού. Αυτό το... τιρινίνι που αποτυπώθηκε στο μυαλό κάθε Έλληνα και συνδυάστηκε με τις βολές του Αργύρη Καμπούρη, την ψυχή του Νίκου Γκάλη, το πάθος του Παναγιώτη Γιαννάκη, τη θέληση όλων εκείνων που έγραψαν τη «χρυσή» σελίδα του ελληνικού μπάσκετ, σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια.

Το «Final Countdown» είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία των Europe. Στο δικό μας υποσυνείδητο πέρασε ως το τραγούδι του θριάμβου, από το 1987 μέχρι σήμερα. Ήταν το... σουξέ της εποχής και παιζόταν στα ημίχρονα των αγώνων του Ευρωμπάσκετ.

Το κομμάτι, το οποίο έγραψε εξ ολοκλήρου ο Τζόι Τέμπεστ, περιλαμβάνεται στο ομώνυμο άλμπουμ του 1986 και είναι ένας φόρος τιμής στο «Space Oddity» (1969) του Ντέβιντ Μπάουι. Έγινε #1 σε 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο έγινε και χρυσό. Στις ΗΠΑ, έφτασε το νούμερο 8 στα Billboard Hot 100.

Περιγράφει τα συναισθήματα μιας ομάδας ανθρώπων, τη στιγμή που εγκαταλείπουν την Γη για να μεταναστεύσουν σε άλλους πλανήτες...

Θυμηθείτε στιγμές του Ευρωμπάσκετ «ντυμένες» με τον... ύμνο τους:

https://www.youtube.com/embed/Rui5NfPp5hI
The final countdown: το... τιρινίνι του θριάμβου (vids)