MENU

Στις υπερεθνικές ομοσπονδίες αδυνατούν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η τοξικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και κυρίως στα θέματα διαιτησίας. Ενα δίκιο το’ χουν, καθώς είμαστε έθνος ανάδελφον.

Στη Νιόν και στη Ζυρίχη, μιλούν για «ελληνικό πρόβλημα». Επιχείρησαν να παρέμβουν προ οκταετίας με το διορισμό του Χιου Ντάλας. Ο Σκωτσέζος αρχιδιαιτητής στη σύντομη θητεία του συμβουλευόταν μόνο τον Βασάρα και προτιμούσε την παγωμένη χώρα του από τον ζεστό ήλιο της Ελλάδας.

Όταν επιβλήθηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην ΕΠΟ, οι υπερεθνικοί φίλοι μας σκέφτηκαν να φέρουν έναν πολύ πιο επαγγελματία. Ηταν ο Πορτογάλος Περέιρα, ο οποίος γρήγορα αμφισβητήθηκε. Κόντεψε να μην ανανεωθεί το συμβόλαιό του. Αντιδρούσε η ΑΕΚ και μια ισχυρή ομάδα συμβούλων της Ομοσπονδίας. Η FIFA επέβαλε τον Περέιρα, απαγορεύοντας στην ΕΠΟ να διεξάγει ψηφοφορία!

Ηταν η εποχή της διεθνούς επιτροπείας και ο Χούμπελ με τον Φούσεκ είχαν το γενικό πρόσταγμα. Όταν χαλάρωσαν λίγο τα λουριά, έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο αρχιδιαιτητές: Τον Κλάτενμπεργκ και έναν άγνωστο Σουηδό. Ψήφισαν τον Αγγλο και οι τέσσερις «μεγάλοι».

Πολύ γρήγορα άρχισε η αμφισβήτηση του Κλάτενμπεργκ. Πρώτος ο Ολυμπιακός, μετά ο ΠΑΟΚ και ακολούθησαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Δηλαδή έφτασαν στο σημείο να μην τον θέλουν, όσοι τον ψήφισαν.

 Ο Ολυμπιακός άλλαξε ρότα και ζήτησε με επιμονή την παραμονή του Κλάτενμπεργκ στο τέλος της θητείας του. Όμως είχε φτάσει η στιγμή για την απαλλαγή από τη διεθνή επιτροπεία και η ΕΠΟ αποφάσισε μόνη της. Επέλεξε έναν άνθρωπο που είχε φέρει ο Κλάτενμπεργκ στην Ελλάδα: Τον Στιβ Μπένετ.

Τώρα οι ξένοι δεν κατανοούν γιατί υπάρχει τέτοια αμφισβήτηση και στο πρόσωπο του Μπένετ. Δεν μπορεί – λέει – να φέρει elite διαιτητές. Πώς να τους φέρει όταν ο Δανός Κέλετ καταγγέλλει στην UEFA ότι μετά τον αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού δέχτηκε απειλές για τη ζωή του;

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ισχυρός άντρας της UEFA Θεόδωρος Θεοδωρίδης όλο αυτό το διάστημα σιωπά. Ούτε που θέλει να ακουμπήσει την καυτή πατάτα. Ξέρει ότι θα γίνει μέρος του προβλήματος. Και ο Τζιάνι Ινφαντίνο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει μόνοι μας να φροντίσουμε τα του οίκου μας.

Στην Ελβετία ξέρουν ότι ακόμη και αν έρθει στην Ελλάδα ο διαιτητής του τελικού του Μουντιάλ, ο Πολωνός Μαρτσίνιακ, θα αμφισβητηθεί. Δυστυχώς μιλάμε για τη χώρα του ή γάμος ή κηδεία.

Από τη στιγμή που δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει διεθνής επιτροπεία, το τοπίο είναι καθαρό: Η ΕΠΟ πρέπει να κάνει τη δουλειά της ανάμεσα σε συμπληγάδες. Και ο Μπένετ πρέπει να συνεχίσει να ορίζει τους διαιτητές που μπορεί να φέρει στη χώρα μας. Η σύσκεψη της Δευτέρας μάλλον θα καταντήσει επικοινωνιακό σόου.   

Ούτε ο Μαρτσίνιακ μας κάνει
EVENTS