Αν ένα πράγμα δεν έλλειψε από τον φετινό Παναθηναϊκό αυτό είναι η ποιότητα. Παίκτες με αξία και προσωπικότητα γέμισαν το πράσινο ρόστερ ωστόσο έγινε ξεκάθαρο πως αυτό δεν είναι πάντα αρκετό για να ανέβει συνολικά μια ομάδα. Ο σχεδιασμός της νέας σεζόν ξεκίνησε και μάλιστα με τις πρώτες προσθήκες αλλά και αποχωρήσεις να γίνονται γνωστές.
Η προσφορά των Γιάκοπσεν και Ραγκέλ ήταν τεράστια όλα αυτά τα χρόνια αλλά καλώς ή κακώς κάθε κύκλος φτάνει στο τέλος του. Ειδικά σε μια τόσο κομβική θέση όσο του πασαδόρου απαιτείται ιδιαίτερη έμφαση. Ο Καναδός διεθνής Ντέρεκ Επ είναι ο εκλεκτός που θα διαδεχτεί τον μέχρι πρότινος αρχηγό του Παναθηναϊκού. Η θέση του πασαδόρου είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αλλάξει την ταχύτητα του παιχνιδιού και αυτό είναι το στοιχείο που μπορεί να ανεβάσει την ομάδα. Η εμπειρία και η ποιότητα του Γιάκοπσεν φάνηκε όλα αυτά τα χρόνια αλλά τα χρόνια περνούν και η φθορά του χρόνου εμφανίστηκε κάτι που σε σημαντικό βαθμό ήταν ένα στοιχείο που πλήγωσε τους πράσινους.
Η επιστροφή του Θανάση Πρωτοψάλτη για τέταρτη φορά στο τριφύλλι είναι από μόνο του ικανό να δείξει πως ο έμπειρος ακραίο νιώθει στον Παναθηναϊκό σαν το σπίτι του. Άπαντες ξέρουν τι μπορεί να προσφέρει και πως είναι ικανός να γίνει ο νέος αρχηγός και ηγέτης της ομάδας. Ο Ανδρεόπουλος ξέρει τον Πρωτοψάλτη πολύ καλά αλλά και αντίστροφα ο Πρωτοψάλτης ξέρει απόλυτα τι θέλει από αυτόν ο κόουτς της ομάδας. Όλα αυτά μπορούν να δώσουν στον Παναθηναϊκό, πέρα από ποιότητα στο αγωνιστικό κομμάτι, τη χημεία που δεν είχε φέτος αλλά αντίθετα είχε πέρυσι.
Ουσιαστικά το αναγκαίο για τους πράσινους δεν είναι να ξηλώσουν όλη την ομάδα αλλά να κάνουν κομβικές προσθήκες. Ο Πρωτοψάλτης μπορεί να είναι νέα προσθήκη αλλά στην πραγματικότητα είναι κομμάτι της ομάδας και μοιάζει σαν να μην έφυγε ποτέ. Το γεγονός ότι ο Κόβαρ θα παραμείνει και οι δυο τους θα γίνουν τη δίδυμο των ακραίων δε θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις και δε θα χρειαστεί η ομάδα να χτίσει από το μηδέν σε αυτή τη θέση. Ο Κόβαρ ενδεχομένως να μην έπιασε το άριστα αλλά φάνηκε σε πολλά σημαντικά παιχνίδια ότι η ποιότητά του είναι πολύ μεγάλη. Σε ένα φρεσκαρισμένο σύνολο, πιο άρτια προσαρμοσμένο αλλά και με νέο πασαδόρο ενδεχομένως να δώσει στον Ιταλό ακραίο καλύτερες συνθήκες και να του προσφέρει σταθερότητα στην απόδοσή του.
Με Πρωτοψάλτη και Κόβαρ η υποδοχή του Παναθηναϊκού θα έχει σημαντική συνέπεια και αυτό είναι ένα δεδομένο βασικό για το χτίσιμο του παιχνιδιού. Σχετικά με τις υπόλοιπες θέσεις είναι ακόμα νωρίς αλλά το βασικό ζητούμενο είναι να γίνει ένας ορθολογικός σχεδιασμός. Αυτό που θέλουν να αποφύγουν οι άνθρωποι της ομάδας είναι οι βιαστικές κινήσεις αλλά και οι κινήσεις που θα γίνουν απλά για να εντυπωσιάσουν. Ο σχεδιασμός μιας ομάδας δεν έχει πάντα εντυπωσιακές μεταγραφές αλλά κάτι που έκανε ο Ανδρεόπουλος τα προηγούμενα χρόνια και μετέτρεψε τον Παναθηναϊκό από ομάδα των play out σε πρωταθλητή ήταν οι έξυπνες επιλογές παικτών, με αρκετούς από αυτούς να κάνουν αξιοσημείωτη καριέρα τα επόμενα χρόνια όπως ο Μεργκαρέχο, ο Μπατατζί, ο Κούκ και άλλοι. Το βασικότερο, λοιπόν, είναι να φτιαχτεί μια ομάδα με αρχές και με ρόλους και αυτό στοχεύουν στον Παναθηναϊκό για τη νέα σεζόν.