MENU

Αντιληπτό γιατί οι επαγγελματίες του χώρου, από τους εκδότες εφημερίδων και websites μέχρι τους ιδιοκτήτες καντίνας θέλουν να επαναρχίσει το πρωτάθλημα. Πλήττονται, καταστρέφονται, θέμα χρόνου είναι να χαθούν αμέτρητες θέσεις εργασίας ή να κλείσουν Μέσα Ενημέρωσης. Κατανοητό γιατί οι ρεπόρτερ ΠΑΟΚ θέλουν παύλα. Είδαν ότι τσιμπάνε οι απέναντι και τους κάνουν πλάκα. Εξίσου κατανοητό γιατί στον Ολυμπιακό απαντούν και δε θέλουν να ακούν για παύλες ή τάβλες όταν η ομάδα τους βρίσκεται 14 ή 7 πόντους μπροστά. Μετά από τρία χρόνια ανομβρίας και πέντε σερί χαμένους τίτλους, οι ερυθρόλευκοι περίμεναν μόνο τη στέψη. 

Μόνο που από το μεσημέρι της Πέμπτης εξελίσσεται ένα θέατρο του παραλόγου. Με τις ομάδες να κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους, και τον Αλαφούζο να έχει στηθεί στο απόσπασμα ως ο... κακός που πρότεινε αυτό που σκέφτονταν όλοι αλλά δεν τολμά κανείς να ξεστομίσει. Διακοπή για λόγους ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ και ΥΓΕΙΑΣ. Οι ομάδες, μεγάλες και μικρές, θέλουν να διακόψουν το πρωτάθλημα και ψάχνουν τον τρόπο. Δεν αντέχουν να πληρώσουν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών ενώ είναι απίθανο να διεξαχθούν αγώνες ακόμα και σε δύο μήνες από σήμερα. 

Το γιατί παίζουν θέατρο και αρνούνται να εξηγήσουν στον κόσμο τους τι ακριβώς θέλουν έχει εξήγηση. Καθένας για τους δικούς του λόγους αλλά όλοι έχουν έναν κοινό. Το επικοινωνιακό κόστος. Ενώ όλοι έχουν την ίδια γνώμη. Ποια είναι αυτή; 

Να κερδίσουν χρόνο μέχρι το τέλος του μήνα, ψάχνοντας στο μεταξύ τις συμβάσεις με ποδοσφαιριστές, προμηθευτές, χορηγούς, τηλεοπτικούς σταθμούς για να μειώσουν τη ζημιά  και να διαπιστώσουν τι «οφέλη» μπορεί να υπάρχουν από αυτή την επιλογή. 

Αν πιστεύει κανείς ότι ο Αλαφούζος εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά, μετά από πέντε χρόνια στη Λίγκα, για να πετάξει μια «τρελή ιδέα»-διακοπής, προφανώς ζει κάπου αλλού. Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού έχει κάνει πολλά μπρος πίσω, βγήκε μπροστά απέναντι στην ΕΟ και μετά την κάλυψε, διέλυσε τον σύλλογο που υπηρετεί, κονιορτοποίησε τον εαυτό του, και από τη δική μας κριτική έχει δεχθεί όση από όλα τα υπόλοιπα Μέσα μαζί. Αλλά τρελός δεν είναι. 

Είτε από άγνοια, είτε από ευκολοπιστία κάποιων, μεταφέρθηκε κάπως σαν ουρανοκατέβατη η πρόταση Αλαφούζου. Κι αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει τον ίδιο τον Αλαφούζο, όχι πάντως εμάς. 

Ο δικός μας προβληματισμός έχει να κάνει μονάχα με το γεγονός ότι έντεχνα αποκρύπτεται η αλήθεια. Ο Μαρινάκης το εξήγησε χωρίς περιστροφές αλλά μερικοί είχαν κλειστά αυτιά: «...να δούμε την κατάσταση μέχρι τέλος Απριλίου... Αν μιλήσουμε για διακοπή θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι πρώτος... Με ομόφωνη απόφαση, χωρίς παύλες και άνω τελείες (σ.σ. αυτό το ανέφερε τουλάχιστον τρεις φορές στην τηλεδιάσκεψη)... Οτιδήποτε αποφασίσουμε θα βάλουμε μπροστά το συμφέρον όλων, όχι μόνο του Ολυμπιακού».

Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει. Ο Ολυμπιακός θα πει το ναι στη διακοπή αν ΚΑΙ ο ΠΑΟΚ αποφασίσει να συναινέσει στην ΟΜΟΦΩΝΗ επικύρωση της βαθμολογίας με την σημερινή σειρά των ομάδων. Με 14-0 το πρωτάθλημα τελειώνει. Απλό είναι, όσο σύνθετο κι αν προσπαθούν να το κάνουν κάποιοι. 

Καμία ομάδα δε θέλει να κουβαλάει άλλο ζημιές. Κι ο κίνδυνος να βάλουν τις ομάδες να παίξουν μετά από δυο μήνες ολοκληρωτικής απραξίας μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω ζημιές, των περιουσιακών τους στοιχείων. Μακάρι να έπαιζαν, ακόμα και ντάλα καλοκαίρι, με 35 βαθμούς, τα βράδια του Ιουλίου, όμως είναι μια πρόταση εκτός πραγματικότητας και δεν υπάρχει σήμερα που μιλάμε παρά μόνο μαθηματική πιθανότητα να συμβεί. Το γιατί το εξήγησε παραστατικά ο Αλαφούζος στην τηλεδιάσκεψη: «Αν υποθέσουμε ότι αρχές Ιουνίου έχοντας προέλθει από καραντίνα δυο μηνών, ένα μέλος ομάδας, ποδοσφαιριστής, φροντιστής ή ο μάγειρας, κολλήσει τον ιό, τι θα κάνουμε; Θα θέσουμε όλη την ομάδα ξανά σε καραντίνα 14 ημερών... Ο αντίπαλος θα δεχθεί να παίξει με μια ομάδα που είχε ένα μέλος με κορονοιό στη σύνθεση της;».

Κανένας φυσικά δεν απάντησε γιατί η απάντηση ήταν εύκολη. Όχι βέβαια...

Σε ό,τι αφορά το θέμα της UEFA. Η προειδοποίηση της ήταν εύλογη. Το Βέλγιο ήθελαν να ακολουθήσουν άλλες 15-20 λίγκες του Β´ και Γ´ επιπέδου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Από την Κύπρο ως την
Ολλανδία και από την Ελλάδα ως την Σερβία. Πρόλαβε το ντόμινο, αλλά προσωρινά. Διότι η UEFA δεν είναι Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αν σε ένα μήνα από τώρα η καμπύλη δεν έχει φτάσει στο πάτωμα, τότε καμία ντιρεκτίβα της UEFA δεν θα παίζει ρόλο. Δεν θα καθορίσει τη δημόσια υγεία καμία ποδοσφαιρική αρχή, όσο κι αν θέλει ορθά να τηρηθούν κάποιοι κανόνες.

Η UEFA ενδιαφέρεται κυρίως να τελειώσουν το Ch.League και το Europa και έπειτα τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Διότι εκεί οι χορηγοί δεν αστειεύονται και η οικονομική ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη. Για την Ελλάδα και την Κύπρο εκδόθηκε μια προσωρινή οδηγία να μην πάρουν την απόφαση βιαστικά. Για αυτό και το ελληνικό πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ακυρωθεί τώρα. Θα εκτιμηθεί η κατάσταση, θα φτάσουμε στις 24 Απριλίου όπου θα δοθεί μια νέα αναβολή δυο εβδομάδων και κάπου μέσα στον Μάιο, όταν όλα τα ευχολόγια θα έχουν πάει περίπατο, θα επικυρωθεί (με ομοφωνία;) η βαθμολογία και η UEFA θα λάβει τη λίστα με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. 

Όλοι ελπίζουν να μην συμβεί διότι αυτό θα σημαίνει ότι η πανδημία εξαφανίστηκε ή περιορίστηκε, αλλά η δική μας δουλειά δεν είναι τα «μακάρι» και οι «ευχές». Αυτό που συμφωνήθηκε το βράδυ της Τετάρτης δυστυχώς για όλους μας, είναι μονόδρομος..

Η δήθεν... τρελή πρόταση Αλαφούζου συμφωνήθηκε το βράδυ της Τετάρτης
EVENTS