MENU

“Οι ομάδες μοντάρονται στην προετοιμασία”

“Στα φιλικά, ο προπονητής δοκιμάζει σχήματα”

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση στον απλό φίλαθλο. Το καλοκαίρι, με αγωνιστική δράση να μην υπάρχει σε επίσημη μορφή, τα φιλικά που ξεκινάνε αρχές Ιουλίου συγκεντρώνουν την δίψα του κοινού για μπάλα. Οι φίλοι των ομάδων βλέπουν τα φιλικά προετοιμασίας, χαίρονται με τις νίκες, στεναχωριούνται με τις ήττες. Κάνουν διαπιστώσεις για την τακτική του προπονητή, κρίνουν ποδοσφαιριστές για το αν μπορούν να παίξουν σε μια θέση η όχι, γενικά βγάζουν συμπεράσματα.

Προπονητής και προετοιμασία

Στο στάδιο της προετοιμασίας που ακολουθείται συνήθως σε μέρη μακριά από την καθημερινότητα ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού, ο προπονητής με το τεχνικό του τιμ εστιάζει στην φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών.

Οι προπονήσεις έχουν ένταση γι’ αυτό προτιμάται φυσικό περιβάλλον με θερμοκρασίες χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν στην Ελλάδα. Έτσι, οι αθλητές επιβαρύνονται λίγο λιγότερο και μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στα δύσκολα προγράμματα προπόνησης που πρέπει να ακολουθήσουν.

Τα φιλικά προετοιμασίας έχουν σκοπό να δώσουν μια ευχάριστη νότα στις απαιτητικές μέρες των αθλητών, να τους βγάλουν για λίγο από την καθημερινότητα και να τους βάλουν στον φυσικό τους χώρο που αισθάνονται καλύτερα, στο γήπεδο με μπάλα και αντίπαλο.

Στους φιλικούς αγώνες, η ένταση στην προσπάθεια είναι χαμηλή, η οδηγία για αποφυγή τραυματισμών σαφής, ενώ τα πόδια των ποδοσφαιριστών λόγω της προπόνησης με βάρη λειτουργούν διαφορετικά καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά στο σοκ βαριάς άθλησης.

Προπονητής και επίσημοι αγώνες

Με την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων και την σταδιακή μείωση της έντασης των προπονήσεων, οι αθλητές αρχίζουν να επανέρχονται σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Σε αυτό το στάδιο, ο προπονητής χρειάζεται επτά με οχτώ επίσημους αγώνες για να κατασταλάξει σε σχήμα, πρόσωπα και να κάνει τις μικρές διορθωτικές κινήσεις στην τακτική του σε σχέση με το τι σχεδίαζε στα χαρτιά.

Εμείς οι παρατηρητές, στο πρώτο αυτό διάστημα, μπορούμε μόνο να κάνουμε εκτιμήσεις, να δούμε κάποια μοτίβα που ακολουθούν οι προπονητές στο τακτικό τους κομμάτι, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή
συμπεράσματα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως είναι αναγκαίο, απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο αυτό το διάστημα των επτά - οχτώ επίσημων αγώνων.

Οι αθλητές πλέον έχουν κίνητρο που στα φιλικά δεν υπάρχει, τα πόδια τους είναι πιο “ελαφριά” και έχουν αρχίσει να κατανοούν την αγωνιστική φιλοσοφία που προσπαθεί να εγκαταστήσει ο προπονητής τους.

Ο Αλόνσο αλλάζει το Build Up του Παναθηναϊκού

Τα προηγούμενα χρόνια, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεγε στο build up να χρησιμοποιεί την διάταξη 3-2, με τον δεξιό του μπακ να μένει χαμηλά και να λειτουργεί ως τρίτος κεντρικός αμυντικός σε φάση ανάπτυξης.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο, χρησιμοποιεί σχεδόν το ίδιο μοτίβο, όμως αλλάζει τα πρόσωπα καθώς πλέον δεν υπάρχει στην ομάδα ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι και ο Μάγκνουσον ακόμα δεν είναι έτοιμος. Οι δύο προαναφερθέντες, ήταν εξαιρετικοί στις μεταβιβάσεις
και εξυπηρετήσουν την διάταξη του coach Γιοβάνοβιτς.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο μην έχοντας αυτούς τους δύο, προσπαθεί να βρει ρόλους που ταιριάζουν στους ποδοσφαιριστές του. Κρατά λοιπόν την διάταξη σχεδόν ίδια, αλλάζει όμως τα πρόσωπα για να μειώσει την πιθανότητα λάθους.

Ο Αράο σε ρόλο Half Back

Γνώριμος ρόλος για τον Βραζιλιάνο, τον ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία στην Φλαμένγκο. Διέπρεψε, κατέκτησε τίτλους. Ο Ντιέγκο Αλόνσο του δίνει τον ρόλο που έχει μάθει, του δίνει την “πρώτη μπάλα” και την οργάνωση από χαμηλά. Ουσιαστικά,
αλλάζει τον playmaker της ομάδας που τα προηγούμενα χρόνια είχε ο Ρουμπεν, σε πιο υψηλά μέτρα βέβαια.

Οι δύο στόπερ ανοίγουν για να κατέβει ο Αράο, όμως δεν έχει κανείς (κεντρικός αμυντικός) την ικανότητα του Μάγκνουσον στην πάσα. Έτσι, για να μετριάσει την απώλεια αυτή, ο Ντιέγκο Αλόνσο προτιμά το “βύθισμα” του Βραζιλιάνου που του προσφέρει ασφάλεια στην μεταβίβαση της μπάλας. Αποφορτίζει τα δύο στόπερ και ουσιαστικά αναδιοργανώνει το Build Up εστιάζοντας και βάζοντας ρόλους ανάλογα με τα καλά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που διαθέτει τώρα. Ο Αράο σε ρόλο playmaker, οι δυο κεντρικοί αμυντικοί ως δεύτεροι πόλοι με σαφώς μικρότερο όγκο διαχείρισης μπάλας από τον Βραζιλιάνο.

Αράο - Βιλένα κάθετα

Εδώ, είναι η μεγάλη φετινή αλλαγή στο Build Up του Ντιέγκο Αλόνσο. Αυτό που επιχειρεί φέτος είναι το μεγάλο στοίχημα, καθώς με τον έναν αμυντικό χαφ (Αράο) να έχει αφήσει την θέση του για να μπει ανάμεσα στα στόπερ, τοποθετεί τον παρτενέρ του ακριβώς μπροστά του, κάθετα.

Έχει μεγάλη σημασία να δούμε πως θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει ο Αλόνσο τον Μαξίμοβιτς, καθώς ο Σέρβος έχει χτίσει την καριέρα του στην Ισπανία παίζοντας μακριά από την μπάλα. Στην θέση που βλέπουμε παραπάνω τον Βιλένα, απαιτείται καλή μεταβίβαση και ψυχραιμία καθώς είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην άμυνα και μεταφορά της μπάλας στους επιθετικούς χαφ. Ο Μαξίμοβιτς φαίνεται πως δεν είναι ο κατάλληλος γι’ αυτόν τον ρόλο, αντιθέτως ο Τσέριν μοιάζει ιδανικό fit.

Πώς προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα ο Αλόνσο

Φαίνεται λοιπόν να έχει καταλάβει ο coach του Παναθηναϊκού την ανάγκη για βοήθεια στον δεύτερο αμυντικό του χαφ. Αλλάζει ρόλο στον Μπακασέτα, τον κατεβάζει χαμηλά στο ύψος του Βιλένα και επαναφέρει την 3-2 διάταξη στο Build Up που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Μπακασέτας διαθέτει εμπειρία και playmaking στοιχεία, όπως και μακρινή μπαλιά για να υπηρετήσει το άμεσο παιχνίδι που θέλει ο Ντιέγκο Αλόνσο. Ο Ουρουγουανός coach του Παναθηναϊκού λοιπόν, στρέφεται σε μια διάταξη προσώπων σύμφωνα με
τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του, προσπαθώντας να βάλει σε παίκτες που έχουν αδυναμία στην μεταβίβαση της μπάλας, τους καλύτερους χειριστές του. Έξυπνο.

Αλλάζει τους ρόλους στην δεξιά πλευρά και μας δείχνει... Τετέ

Ο Βαγιαννίδης πλέον (ο δεξιός μπακ γενικά), φεύγει από την κυκλοφορία μπάλας και πηγαίνει στην γραμμή σε σαφώς πιο ψηλά μέτρα που του ταιριάζει καλύτερα.

Ταυτόχρονα καθώς δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να έχεις δύο παίκτες πάνω στην πλάγια γραμμή, αλλάζει ρόλο και ο δεξιός εξτρέμ (Μαντσίνι). Με τον Βαγιαννίδη να κρατά την πλευρά, ο Τετέ που αναμένεται να πάρει την πρώτη θέση στην ιεραρχία
για το δεξί φτερό, φαίνεται να καλύπτει άριστα τα θέλω του Ντίεγκο Αλόνσο για τον ρόλο του inside forward που αναλύσαμε σε προηγούμενο κείμενο.

Ταυτόχρονα, όλη την αριστερή πλευρά παίρνει ο αριστερός μπακ που στην φάση επίθεσης χρησιμοποιείται ξανά ως winger, ενώ ο αριστερός εξτρέμ συνεχίζει να ακουμπά στο “10” όπως έκανε ο Μπερνάρ πέρυσι. Η αριστερή πλευρά του Παναθηναϊκού λοιπόν, δεν έχει υποστεί κάποια αλλαγή στην τακτική του Ντιέγκο Αλόνσο.

Με την αλλαγή προσώπων στους ρόλους, ο Ντιέγκο Αλόνσο φαίνεται σε αυτό το πρώτο διάστημα της θητείας του στον Παναθηναϊκό να έχει θέση σε προτεραιότητα να βγάλει τα καλά στοιχεία των αθλητών του και να “κρύψει” τις αδυναμίες τους.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρων να δούμε πως θα καταφέρει να βρει αποδοτικό ρολό στον Μαξίμοβιτς, πως θα χρησιμοποιήσει τον Τσέριν που ταιριάζει καλύτερα και αν είναι αυτός ο coach που θα επαναφέρει τον Τετέ σε εμφανίσεις ανάλογες με αυτές που
έκανε στην Ουκρανία. Για Ιωαννίδη και Βαγιαννίδη τα είπαμε στο προηγούμενο κείμενο.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο αλλάζει διάταξη και ρόλο στον Μπακασέτα