Ο Ολυμπιακός στο τέταρτο συνεχόμενο Φάιναλ-4 του θέλει αυτήν την φορά να φτάσει μέχρι το τέλος, αλλά πρώτα θα πρέπει να περάσει το εμπόδιο της Μονακό. Όλοι θυμούνται τι είχε γίνει πριν δύο χρόνια και εκείνο το μαγικό απίστευτο τρίτο δεκάλεπτο, που οι ερυθρόλευκοι, διέλυσαν τους Γάλλους για να πάρουν μια άνετη πρόκριση στον τελικό, όμως τώρα τα πράγματα μάλλον είναι διαφορετικά.
Η Μονακό, υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Σπανούλη, προσπάθησε να βάλει περισσότερο μυαλό στο παιχνίδι της, πιο πολλές συνεργασίες, όμως πάντα στο τέλος τα πάντα κρίνονται από τις αποφάσεις των Τζέιμς και Οκόμπο. Η προσθήκη του Τάις, προσέθεσε ένα τρομερό 2-way παίκτη ανεβάζοντας την ποιότητα της frontline, ενώ και ο Ντιαλό κάνει μια εξαιρετική σεζόν. Τι έχει να απαντήσει ο Ολυμπιακός σε όλα αυτά θα δούμε παρακάτω.
Αθλητική ομάδα με κυρίαρχα γκαρντ
Η Μονακό τα τελευταία χρόνια πάντα δυσκολεύει τον Ολυμπιακό, με πολλούς τρόπους, αλλά πάντα οι ερυθρόλευκοι στο τέλος, βρίσκουν την άκρη και κερδίζουν τα ματς που πρέπει. Το σύνολο του Βασίλη Σπανούλη είναι μια αρκετά αθλητική ομάδα, με μέγεθος και βάθος στο ρόστερ. Στις καλές της βραδιές, μπορεί να γίνει πολύ πιεστική στην άμυνα και να πνίξει τον αντίπαλο για αυτό είναι και η δεύτερη καλύτερη ομάδα στο να προκαλεί λάθη και να τα εκμεταλλεύεται.
Σίγουρα τα πάντα κινούνται γύρω από τα γκαρντ της και ιδιαίτερα τον Μάικ Τζέιμς και τον Έλι Οκόμπο, που συνήθως τελειώνουν τα παιχνίδια μαζί. Η έλευση του Σπανούλη στα μέσα της σεζόν, προσπάθησε να αλλάξει τον iso χαρακτήρα που είχαν οι Μονεγάσκοι, με περισσότερες πάσες, καλύτερη κυκλοφορία και εύρεση της καλύτερης επιλογής. Πράγματι τα assisted καλάθια από το πολύ χαμηλό 50%, έφτασαν στο τέλος της σεζόν στο 61.4%, με τον Τζέιμς να αναδεικνύεται πολλές φορές στον παίκτη που δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του.
Φυσικά το κεντρικό πιν εν ρολ είναι η βασική έναρξη επίθεσης, με τους Γάλλους να έχουν περίπου το 15% των προσπαθειών τους από spot καταστάσεις. ‘Όλα αυτά δημιουργούνται από τα αρχικά ρήγματα των γκαρντ που φέρνουν ανισορροπία. Το iso είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο παιχνίδι τους, όχι όσο τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά φέτος όχι με την ίδια αποτελεσματικότητα, καθώς είναι πολύ πεσμένοι οι δείκτες τους, όμως όταν υπάρχει ο Οκόμπο με τον Τζέιμς, είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξει ο αντίπαλος.
Ο Ντιαλό και ο Μπλόσομγκειμ είναι οι σκληροί της ομάδας, καθώς αναλαμβάνουν τις αμυντικές αποστολές, ενώ απειλούν και από την περιφέρεια. Ο Μάικς Τζέιμς είναι ο άνθρωπος που πρέπει να περιορίσει ο Ολυμπιακός, καθώς φτάνει στο Φάιναλ-4 ως ο τρίτος σε παραγωγή πόντων ανά αγώνα, με 29.2, πίσω μόνο από τον Ναν και τον Σορτς.
Καλύτερη ομάδα ο Ολυμπιακός
Από την άλλη μεριά ο Ολυμπιακός πάει σε αυτό το Φάιναλ-4 ως το φαβορί για την κατάκτηση του, έχοντας βγει πρώτος στην κανονική διάρκεια και περνώντας σχετικά εύκολα το εμπόδιο της Ρεάλ. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα έχει το πάνω χέρι σε αυτήν την αναμέτρηση, αρκεί να παρουσιαστούν όλοι οι παίκτες του στην ίδια σελίδα και υγιείς, ειδικά στα γκαρντ. Ο Γουόκαπ είναι πολύ σημαντικός για την λειτουργία του Ολυμπιακού στην άμυνα, αφού συνδυάζεται με την drop άμυνα των ψηλών, απέναντι σε μια ομάδα που έχει παίκτες που μπορούν να σουτάρουν μετά από ντρίπλα.
Δύο matchup που θα κρίνουν πολλά στο παιχνίδι θα είναι αυτό του Ντιαλό με τον Φουρνιέ και του Βεζένκοφ με τον Μπλόσομγκειμ αρχικά. Ο Γάλλος αστέρας των ερυθρολεύκων, είναι πολύ σημαντικός για την επιθετική λειτουργία γιατί βάζει τρομερή πίεση στην άμυνα σε κάθε φάση. Το gravity που δημιουργεί, απελευθερώνει τους συμπαίκτες του, ακόμα και άστοχος να είναι όπως φάνηκε και στα παιχνίδια με την Ρεάλ. Ο Βεζένκοφ είναι βέβαιο ότι θα γράψει νούμερα όπως κάνει πάντα, αλλά θα μετρήσει το πόσο efficient θα είναι στις εκτελέσεις του, ενώ ενδιαφέρον θα έχει πως θα επιλέξει η Μονακό να σταματήσει το πικ εν ρολ των δύο, που είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την 2 εναντίον 2 άμυνα της Μονακό στο πικ εν ρολ για να χαλάσει την κυκλοφορία της μπάλας και την δημιουργία καλών spot σουτ που ο Ολυμπιακός είναι κορυφαία ομάδα στην Ευρωλίγκα. Αντίθετα και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βγάλει από το μυαλό τους τα γκαρντ της Μονακό και το ομαδικό παιχνίδι που προσπαθεί να τους μάθει ο Σπανούλης και να τους οδηγήσει στα ένστικτα τους, δηλαδή στις ατομικές ενέργειες, δύσκολα pull up που η ιστορία μας έχει δείξει ότι σπάνια μπορεί μια ομάδα να κερδίσει έτσι τους ερυθρόλευκους.
Ένα στοιχείο που γενικά ο Ολυμπιακός συναντάει πρόβλημα, είναι όταν ο αντίπαλος διαθέτει shooting bigs, όπως έχει η Μονακό με Τάις, Παπαγιάννη και Μοντεγιούνας σε περίπτωση βέβαια που παίξουν. Εκεί πιθανότατα θα επιστρατευτεί και η άμυνα αλλαγών, εφόσον φτάνουμε στο τέλος του αγώνα.
Το βασικό όμως για τον Ολυμπιακό είναι άλλο και δεν έχει να κάνει καθαρά με το αγωνιστικό και την τακτική. Ίσως ο δυσκολότερος αντίπαλος του Ολυμπιακού σε αυτό το Φάιναλ-4 είναι η πίεση που υπάρχει πάνω από την ομάδα. Ό,τι έχει γίνει από το καλοκαίρι μέχρι και τώρα, έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που είτε ο Ολυμπιακός το παίρνει και είναι επιτυχημένος, είτε το χάνει και έχει αποτύχει παταγωδώς. Δεν δείχνει να υπάρχει μέση λύση, κάτι που βέβαια μπορεί να αγχώσει την ομάδα σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά σε κάποιο διάστημα του αγώνα. Η διαχείριση αυτής της πίεσης από τους παίκτες και τον Μπαρτζώκα θα κρίνει και τα αποτελέσματα της ομάδας και το κατά πόσο μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος.
Απέναντι στην Μονακό είναι το φαβορί, είναι καλύτερη ομάδα, όμως η αύρα του Σπανούλη θα είναι εκεί και ποτέ δεν ξέρει κάποιος τι μπορεί να συμβεί με αυτό.