MENU

Είναι ξεκάθαρο πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν ήθελε τον Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό. Έχει αναλύσεις πολλές φορές τη φιλοσοφία του. Ποτέ δεν τα πήγε καλά με τα αστέρια που ξεχώριζαν στις ομάδες του, όπως ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Ναβάρο. Το ίδιο συνέβη και τώρα με τον Σλούκα. Μάλιστα η δική του… δικαιολογία, ήταν πως όταν περνούν τα χρόνια γίνονται «βάρος» αυτοί οι παίκτες.

Ο κόουτς του Ολυμπιακού παρά το γεγονός πως τον… βόλεψε το «αντίο» που είπε ο Σλούκας, είναι προφανές πως αισθάνεται αρκετή πίεση απ’ τη στιγμή που πήγε στον Παναθηναϊκό ο παίκτης. Γιατί μάλλον το φοβίζει το ενδεχόμενο να αποδειχτεί λάθος αυτός και όχι ο παίκτης. Κάτι που δε θα φαινόταν τόσο πολύ αν ο διεθνής γκαρντ κατέληγε στη Φενέρμπαχτσε.

Οι τελευταίες δηλώσεις του είναι στο όριο της προσβολής. Αν δεν το ξεπερνά. Μπαίνοντας σε… χωράφια ψυχολογίας, από προπονητής γίνεται ψυχολόγος και έκανε ψυχογράφημα γενικό για τους αθλητές, «φωτογραφίζοντας» ξεκάθαρα τον Κώστα Σλούκα. Εμπλέκοντας το περιβάλλον του παίκτη, την οικογένειά του, καθώς ανέφερε παιδική και εφηβική ηλικία.

«Οι περισσότεροι παίκτες αξίωναν περισσότερο χρόνο συμμετοχής, ο καθένας με τον τρόπο του. Πιστεύω στους χαρακτήρες και αν κάποιος είναι θετικός, θα ξεπεράσει και τις δυσκολίες», είπε χαρακτηριστικά. Άρα ο Σλούκας τόσα χρόνια που συνεργάστηκε μαζί του, ήταν… αρνητικός χαρακτήρας. Γιατί να τον… τσίμπησε μύγα την προηγούμενη σεζόν δε γίνεται. Κανείς αθλητής και άνθρωπος συνολικά δεν αλλάζει με το πάτημα ενός κουμπιού και μάλιστα στα 32-33 του χρόνια.

«Απλώς κάποιοι παίκτες είναι θετικοί στο να ακούσουν και άλλοι δεν μπορούν τόσο… Είναι θέμα προσωπικότητας και χαρακτήρα. Ξέρετε, ο κάθε παίκτης που έρχεται ως ένας ώριμος ενήλικας, δεν είναι εύκολο να αναδιαμορφώσει τον χαρακτήρα του. Έχει κάποιες προσλαμβάνουσες από την παιδική ηλικία του, από την εφηβεία του, τον κύκλο των ανθρώπων που τον περιτριγυρίζουν και συχνά θέλουν να του λένε μόνο αυτά που θέλει να ακούσει», συνέχισε ο Μπαρτζώκας.

Όντως είναι θέμα προσωπικότητας και χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο πως με τους αθλητές που έχουν ισχυρά τα στοιχεία αυτά, ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν τα πάει καλά. Αισθανόμενος μάλλον πως τον «καπελώνουν» ενώ ο ίδιος πρέπει να είναι το απόλυτο αφεντικό. Ίσως να μην έχει εμπιστοσύνη στο δικό του χαρακτήρα διαχείρισης και μεταχείρισης τέτοιων παικτών. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους πως πρόκειται για εξαιρετικό προπονητή, όμως δεν τον λες και… τέρας ψυχραιμίας. Κάτι που οι ισχυροί χαρακτήρες, ισχυρές προσωπικότητες, δεν μπορούν να ανέχονται για καιρό.

Το σημείο της δήλωσης που αφορά παιδιά και εφηβικά χρόνια, είναι μία απ’ τις πλέον άστοχες τοποθετήσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα. Στο σύνολο της καριέρας του. Έχει συνεργαστεί τόσα χρόνια με τον Σλούκα. Ξαφνικά τώρα θυμήθηκε πως έχει θέματα χαρακτήρα ο Έλληνας γκαρντ; Ο Ίβκοβιτς, ο Ομπράντοβιτς, όσοι προπονητές συνεργάστηκαν μαζί του, δεν πήραν… χαμπάρι και μόνο ο κόουτς Μπαρτζώκας την τελευταία χρονιά του παίκτη στον Ολυμπιακό, κατάλαβε τί γίνεται;

Είναι το λιγότερο unfair η αναφορά για περιβάλλον του παίκτη, αλλά και για την ίδια την οικογένειά του. Διότι εκείνη επηρεάζει τα παιδικά και τα εφηβικά χρόνια ενός ανθρώπου. Αλλά και πάλι, το συγκεκριμένο ψυχογράφημα πέρα από ανούσιο ήταν και ημιτελές. Ποτέ δεν είπε τελικά τί ήταν αυτό που επηρεάστηκε τόσο πολύ απ’ την παιδική-εφηβική ηλικία του Σλούκα. Εκείνο που ο ίδιος κατάλαβε στα 33 χρόνια του παίκτη και κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι σε όλη του τη μέχρι τώρα καριέρα.

Ειδικά σε μια συνέντευξη που ο ίδιος ο Μπαρτζώκας είπε για το σύνολο των αθλητών πως θέλουν να παίζουν περισσότερο, θέλουν να παίρνουν περισσότερες προσπάθειες στο παιχνίδι. Άρα, όλοι οι αθλητές κόουτς είναι… προβληματικοί χαρακτήρες;

Άσκοπη, ανούσια, εντελώς άστοχη δήλωση. Προσβλητική για έναν αθλητή, τον οποίο μπορούσε απλά να πει ο κόουτς πως δεν τον ήθελε στην ομάδα του. Η δικαιολογία που αναζητά, θίγοντας όχι μόνο τον Σλούκα αλλά και τους δικούς του ανθρώπους, είναι ένδειξη φόβου και μόνο. Φόβου μήπως στο τέλος της σεζόν δικαιωθεί ο Σλούκας και όχι ο ίδιος του.

Άστοχες και προσβλητικές οι ψυχολογικές αναλύσεις Μπαρτζώκα