MENU

Μέτρα λαμβάνονται παντού, ειδικά το τελευταίο διάστημα, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Ο προβληματισμός είναι, επίσης, έντονος καθώς οι αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν άλλο ένα εμπόδιο σε αυτή την πανδημία. 

Μόνο στην Γερμανία και στο Βέλγιο έχει ανακοινωθεί η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Στην Ελλάδα μπήκε ανώτατο όριο στους 1.000 φιλάθλους, αριθμός που απέχει σημαντικά ακόμα και από τους 5.000 που ισχύουν σε Γαλλία και Πορτογαλία. 

Αγγλία 
Στις αρχές του μήνα ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαιτείται σε στεγασμένους χώρους με περισσότερους από 500 θαμώνες, σε εξωτερικούς χώρους με πάνω από 4.000 καθήμενους θεατές και σε κάθε άλλο χώρο με πάνω από 10.000 ανθρώπους, όπως τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Δεκτά θα γίνονται για όποιον δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικά rapid τεστ αντιγόνου.  Θεωρείται σχεδόν, βέβαιο, πως μετά την Πρωτοχρονια έπονται κυβερνητικά μέτρα που θα περιορίσουν την παρουσία θεατών στα γήπεδα.

Γαλλία 
Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (27/12) από τις γαλλικές αρχές, θα μειωθεί ο ανώτατος αριθμός των φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα στις 5.000 θέσεις, ενώ αντίστοιχα θα «πέσει» ο αριθμός και στα κλειστά γήπεδα στις 2.000 θέσεις.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Ζαν Κασέ, ανακοίνωσε πως στα νέα κυβερνητικά μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση πώλησης και κατανάλωσης ποτών στα γήπεδα.

Γερμανία
Χωρίς κόσμο θα διεξάγονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις στη Γερμανία από τις 28 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Στις 7 Ιανουαρίου που θα γίνει η πρεμιέρα του δεύτερου γύρου στην Bundesliga και στις 14 του ίδιου μήνα για την Bundesliga 2, δεν θα υπάρχει κόσμος στις κερκίδες. «Τα μεγάλα events δεν θα επιτρέπεται να γίνονται με κοινό, αυτό ισχύει και στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια». Ο καγκελάριος πάντως δεν έκανε γνωστή την ημερομηνία που θα αρθούν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Βέλγιο
Το Βέλγιο κατεβάζει... ρολά και κάθε αθλητική δραστηριότητα στη χώρα θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, σε μια αυστηροποίηση των περιορισμών για τον κορονοϊό, προκειμένου να καταπολεμηθεί η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρό, ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί των τελευταίων τριών εβδομάδων συνέβαλαν στη μείωση των μολύνσεων από την COVID-19, κυρίως της παραλλαγής Δέλτα, από την κορύφωση της στα τέλη Νοεμβρίου.

«Παρά τα ελαφρώς θετικά στοιχεία, είναι σαφές ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχει ένα... πειρατικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών και αυτή είναι η παραλλαγή Όμικρον», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ιταλία 
Στην Ιταλία, τα γήπεδα δεν έχουν ξεπεράσει το 75% της χωρητικότητας από το αρχικό lockdown τον Μάρτιο του 2020. 

Οι φίλαθλοι μπορούν να εισέλθουν μόνο με Green Pass, το οποίο από την περασμένη εβδομάδα έχει αναβαθμιστεί σε Reinforced Green Pass. Αυτό επιβεβαιώνει την κατάσταση εμβολιασμού ή την πρόσφατη ανάρρωση από τον COVID-19, αλλά δεν περιλαμβάνει πλέον αρνητικό τεστ που έγινε εντός 48 ωρών πριν από το παιχνίδι.  

Παρά την έξαρση του κορωνοϊού, φαίνεται πως οι Ιταλοί δεν είναι διατεθειμένοι να διεξάγουν τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο θα είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια παρουσίας κάποιου στο γήπεδο.

Ισπανία 
Στα γήπεδα της Ισπανίας δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των φιλάθλων, που μπορούν να εισέρχονται είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με αρνητικό τεστ. 

Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για την γενικότερη κατάσταση με την έξαρση των κρουσμάτων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν κάνει γνωστό ότι εξετάζεται η λήψη μέτρων και για τους αθλητικούς χώρους. Αυτά, πάντως, δεν θα αφορούν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά μείωση του ποσοστου αυτών που θα εισέρχονται. 

Πορτογαλία
Από την ημέρα των Χριστουγένων τέθηκαν σε εφαρμογή νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ειδικά της παραλλαγής Όμικρον, στην χωρα της Ιβηρικής. 

Έτσι, από το περασμένο Σάββατο είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ για να μπει κάποιος σε ξενοδοχεία, να είναι παρών σε γάμο ή βάφτιση, για να παρακολουθήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις και να βρεθεί σε γήπεδο, ανεξάρτητα από το όριο ατόμων. Το αρνητικό τεστ, μάλιστα, αφορά και τους εμβολιασμένους, αλλά όχι αυτούς που έχουν πιστοποιητικό νόσησης έξι μηνων. 

Στην Πορτογαλία επιτρέπεται η παρουσία 5.000 ανθρώπων σε ανοιχτά γήπεδα και 2.000 σε κλειστά. 

Σκωτία 
Η κυβέρνηση έλαβε απόφαση να περιορίσει τον ανώτατο αριθμό ατόμων στα γήπεδα μέχρι 500 άτομα σε ανοιχτά και 200 σε κλειστά. 

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η πρωθυπουργός, Νίκολα Στάρτζεον, τα αθλήματα που διεξάγονται σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούν να παρευρίσκονται μέχρι 500 άτομα και ανάμεσά τους θα υπάρχει απαραίτητα ένα μέτρο απόσταση. Το μέτρο αυτό έχει αρχικά εφαρμογή για διάστημα τριών εβδομάδων, από τις 21 Δεκεμβρίου, και κατόπιν θα επανεκτιμηθεί. 

Μέσα σε αυτή την περίοδο και συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου, η Σέλτικ φιλοξενεί την Ρέιντζερς και φυσικά το ντέρμπι δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση.


 

Τα μέτρα σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία: Καμία σχέση με την Ελλάδα!
EVENTS