MENU

Η Λίγκα έχει δεσμευτεί ότι στα play offs θα υπάρχουν τόσο το ημιαυτόματο οφσάιντ, όσο και η goal-line technology.

Επιβεβαίωσε τη θέλησή της στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ και μάλιστα η Ομοσπονδία προσφέρθηκε να συνεισφέρει. Η καθυστέρηση για την υλοποίηση μοιάζει αδικαιολόγητη και πολλοί αναρωτιούνται αν θα προλάβουν.

Εχει γίνει πλέον κατανοητή η αδήριτη ανάγκη για την πρόσθετη τεχνολογία, ειδικά μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των ΠΑΕ με τον Στεφάν Λανουά. Ο Γάλλος αρχιδιαιτητής εξήγησε στους παρισταμένους ότι σε έναν αγώνα ο διαιτητής παίρνει περίπου διακόσιες αποφάσεις. Απλώς στις περισσότερες δεν χρειάζεται να σφυρίξει. Με δεδομένο το σύνθετο ρόλο του ρέφερι, προβάλλει η απαίτηση υποβοήθησής του από τεχνικά μέσα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι Ελληνες διαιτητές έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν τόσο γρήγορα στις εξελίξεις του VAR. Ο αρχιVARίστας Πάολο Βαλέρι ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την εμπέδωση της τεχνολογίας και πως τα play offs θα είναι διαιτητικά ανώτερα από τα ματς της κανονικής διάρκειας.

Ταυτόχρονα η δυνατότητα που παρέχει ο Στεφάν Λανουά στους εκπροσώπους των ΠΑΕ να έχουν πρόσβαση στους διαλόγους του VAR, δημιουργεί συνθήκες διαφάνειας. Ας ελπίσουμε να υπάρχει και καλοπιστία.

Σε κάθε περίπτωση η Λίγκα πρέπει να βιαστεί διότι το ημιαυτόματο οφσάιντ και η Goal-line technology θα ρίχνουν περισσότερο φως στο πρωτάθλημα. Αν δεν εφαρμοστεί άμεσα η δέσμευση, τότε θα υπάρξουν δικαιολογημένες φωνές για τη διαιτησία, η οποία ήδη αμφισβητείται.

Δύο άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι ο παραγωγικός ιστός της ελληνικής διαιτησίας και η θεσμική εκπροσώπησή της. Η ανάδειξη νέων ταλέντων έχει μείνει πολύ πίσω και δεν αρκούν οι μέντορες. Χρειάζονται εκπαιδευτικά σεμινάρια ανά την Ελλάδα και η επαναδραστηριοποίηση του θεσμικού ρόλου των καθηγητών διαιτησίας.

Σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση στην ΕΠΟ, υπάρχει και η σχετική υπερεθνική πίεση. Η UEFA θεωρεί αδιανόητο να μην εφαρμόζεται η ολιστική μελέτη, η οποία προβλέπει ρητώς να υπάρχει εκπρόσωπος των  διαιτητών στην Ομοσπονδία. Το θέμα πρέπει να έχει λυθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2025. 

Πρόσθετη τεχνολογία VAR, εδώ και τώρα!