Στην γλώσσα Λινγκάλα, μία από τις διαλέκτους που ομιλούνται στην χώρα των προγόνων του, το Ζαϊρ η λέξη «Μακελελέ» σε ελεύθεροι μετάφραση «θόρυβοι», «φασαρία».
Κι όμως, όσο ηχηρό ήταν το επίθετό του, τόσο αθόρυβος ήταν μέσα στο γήπεδο. Τόσο πολύ, που κάποιοι -ανίδεοι- δεν μπορούσαν να καταλάβουν την χρησιμότητα του: «Δεν μας πειράζει που έφυγε. Δεν μπορούσε να πάρει ούτε μία κεφαλιά και ούτε να πασάρει σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μέτρων.
Έχουμε καλύτερους στην ακαδημία, που θα τον κάνουν να ξεχαστεί γρήγορα», ήταν η απόλυτα αποτυχημένη προφητεία του Φλορεντίνο Πέρεθ την ημέρα που άφησε την Ρεάλ Μαδρίτης για το Λονδίνο και την Τσέλσι.
Ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν ήταν και τόσο σύμφωνος με την όλη φάση: «Ποιο το νόημα να προσθέσεις άλλη μία στρώση χρυσού σε μία Bentley, όταν χάνεις την μηχανή της»;
Στην αυτοβιογραφία του ο Στιβ ΜακΜάναμαν τον χαρακτήρισε τον πιο σημαντικό παίκτη εκείνων των galacticos της Ρεάλ Μαδρίτης, άποψη την οποία συμμερίστηκε και ο Φερνάντο Ιέρο.
Ο Ρανιέρι τον αποκαλούσε την τροφοδοτική μπαταρία της Τσέλσι και ο Ζοσέ Μουρίνιο ως τον πνεύμονα της.
Υπήρξε ο πρώτος εργάτης του ποδοσφαίρου, η αξία του οποίου αναγνωρίστηκε τόσο πολύ στο κορυφαίο επίπεδο. Ο Ν’ Γκολό Καντέ πολύ πριν γεννηθεί ο Ν’ Γκολό Καντέ.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να σέβεται ποδοσφαιρικά τον εαυτό του που να μην γνωρίζει ποιος ήταν ο ποδοσφαιριστής Κλοντ Μακελελέ.
Ποιος είναι όμως ο προπονητής Κλοντ Μακελελέ; Ποιος είναι αυτός που αναλαμβάνει την τύχη του Αστέρα Τρίπολης;
Η φιλοσοφία του...
Οι τακτικές του βάσεις είναι πολύ ισχυρές. Υπήρξε μαθητής στην Ναντ του θρυλικού «Κόκο» Σιοντό, του ανθρώπου που έβγαλε την θρυλική φουρνιά με Καρεμπέ, Ντεσάν, Κοέ, Λοκό, Ουεντέκ που κατέκτησε το πρωτάθλημα της σεζόν 1994-95.
Αυτόν θεωρεί και ως προπονητικό του μέντορα, αυτόν συμβουλεύτηκε πριν επιλέξει να ακολουθήσει το προπονητικό μετερίζι. Έχει κρατήσει μία δική του ατάκα, που αποτελεί την προπονητική του πυξίδα: «Ένας προπονητής πλάθεται, όταν ο ίδιος πλάθει παίκτες».
Γι’ αυτό και η φιλοσοφία του είναι σύμφυτη με το μοντέλο λειτουργίας των «καναρινιών». Ακαδημίες, σωστές βάσεις, ενιαία φιλοσοφία, εξέλιξη.
Μόνο που η θεωρία από την πράξη, πολλές φορές απέχει έτη φωτός.
Το καλοκαίρι του 2010 «κρεμάει» τα παπούτσια του και την επόμενη χρονιά η Παρί Σεν Ζερμέν τον τοποθετεί στο προπονητικό τιμ του Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος μόλις έχει έρθει από την Τσέλσι. Εκεί γνωρίζει τον Πολ Κλέμεντ, δεξί χέρι του Ιταλού, ο οποίος γίνεται στενός του φίλος.
Διατηρείται στο προπονητικό τιμ και με τον Λοράν Μπλαν στο τιμόνι, «ψήνεται», «ωριμάζει» και περιμένει τις συνθήκες για να κάνει το πρώτο του αυτόνομο βήμα.
Το καλοκαίρι του 2014 αναλαμβάνει ως πρώτος προπονητής την Μπαστιά, όμως η πρώτη εμπειρία αποδεικνύεται τραυματική. Αντέχει μόλις 12 παιχνίδια στον πάγκο της και απολύεται με απολογισμό 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες. Η ομάδα της Κορσικής μοιάζει μπερδεμένη και χωρίς ταυτότητα στο γήπεδο.
Ήταν ένας γάμος ασύμβατος που έληξε νωρίς: «Δεν μετανιώνω για την επιλογή μου, αλλά έπρεπε να αναλύσω καλύτερα τις δυσκολίες του εγχειρήματος εκεί. Δεν ζύγισα καλά τα πράγματα, φάνηκε ότι δεν ήξερα ακόμα καλά τα προπονητικά μονοπάτια.
Στην Μπαστιά δεν είχα καλό ρόστερ, αλλά ούτε και χρήματα να το βελτιώσω. Οι παίκτες κάνουν τον προπονητή, δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Και εγώ φαίνεται ότι το είχα ξεχάσει», δήλωνε σε συνέντευξη του μετά το διαζύγιο.
Βοηθός, αθλητικός διευθυντής, τα πάντα όλα
Στο μυαλό του είναι ακόμα μπερδεμένος. Κάνει κάποια σεμινάρια στην ΟΥΕΦΑ. Τον Ιανουάριο του 2016 γίνεται αθλητικός διευθυντής στην Μονακό, ψάχνοντας μία άλλη επιλογή καριέρας, όμως το πείραμα δεν στέφεται από επιτυχία και το νέο διαζύγιο έρχεται μετά από 6 μήνες.
Ο καλός του φίλος Πολ Κλέμεντ τον παίρνει ως βοηθό στην Σουόνσι, όμως μέσα του κάτι τον τρώει. Θέλει να δοκιμάσει ξανά την προπονητική, αλλά περιμένει την κατάλληλη πρόταση.
Είναι επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο γκαλά στο Λονδίνο που κάνει η ποδοσφαιρική ακαδημία Aspire από το Κατάρ, μία οργάνωση - κολοσσός, που στο χαρτοφυλάκιο της έχει και την βελγική Έουπεν, που βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας και ψάχνει προπονητή.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Aspire, Αντρέας Μπλάιχερ του ρίχνει την ιδέα, όμως ο Μακελελέ διστάζει. Τηλεφωνεί στον καλό του φίλο, Ζινεντίν Ζιντάν για συμβουλή. Εκείνος του λέει να προχωρήσει.
Ο Μακελελέ εγκαθίσταται στο χωριουδάκι του Έουπεν στο ανατολικότερο σημείο του Βελγίου και δείχνει σίγουρος για την επιλογή του: «Ο κόσμος μπορεί να αμφιβάλει για μένα, αλλά αυτό είναι πρόβλημά τους. Ήρθα γιατί είμαι πεπεισμένος. Πρέπει να περάσω από αυτό το στάδιο για να ωριμάσω προπονητικά. Για να ωριμάσω πρέπει να έρθω αντιμέτωπος με κάθε δυσκολία. Να ξέρετε ότι εδώ ήρθα για ένα πρότζεκτ μεγάλης διάρκειας», δηλώνει στην επίσημη παρουσίαση.
Μαζί του η Έουπεν δοκιμάζει τα πάντα. Παίζει όλων των λογιών τα συστήματα και μέχρι την τελευταία αγωνιστική είναι με την θηλιά στον λαιμό. Για να μείνει στην κατηγορία πρέπει να κερδίσει την Μουσκρόν με ένα γκολ περισσότερο από ότι θα κερδίσει η Μαλίν την Μπέβερεν.
Η Μαλίν επικρατεί με 2-0, ενώ μέχρι το 70ό λεπτό η Έουπεν είναι στο 0-0. Αίφνης, οι ουρανοί ανοίγουν. Απέναντι σε έναν αδιάφορο βαθμολογικά αντίπαλο, η Έουπεν σκοράρει τέσσερις φορές στο τελευταίο 20λεπτο και σώζεται ως διά μαγείας.
Αρκετούς μήνες μετά, Βέλγος Εισαγγελέας ανοίγει φάκελο για το συγκεκριμένο παιχνίδι για το οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις χειραγώγησης. Δεν αποδεικνύεται ποτέ τίποτα.
Την επόμενη σεζόν, η σωτηρία έρχεται πολύ πιο εύκολα, μα η 12η θέση δεν συντελεί πρόοδο. Η διοίκηση της Έουπεν ευχαριστεί τον Κλοντ Μακελελέ για την συνεργασία και τον μεταθέτει σε ρόλο πρέσβη του συλλόγου για κοινωνικά πρότζεκτ. Μένει στην νέα θέση μόλις δύο μήνες και αποχαιρετά το Βέλγιο.
Mea culpa
Σε μία νέα συνέντευξη μιλά για ένα περιβάλλον μακριά από αυτό που περίμενε: «Όταν πήγα εκεί το επίπεδο ήταν σχεδόν ερασιτεχνικό. Είχαμε παίκτες που είχαν έρθει σχεδόν από το ποδόσφαιρο του δρόμου και δεν είχαν καμία τακτική παιδεία. Πρώτα έπρεπε να τους κάνουμε ανθρώπους και μετά ποδοσφαιριστές. Εκεί δεν ήμουν απλώς προπονητής. Ειλικρινά όταν έφυγα από την Παρί δεν περίμενα ότι θα κάνω αυτού του είδους την δουλειά.
Κι αυτό ήταν το μεγάλο μου λάθος. Σκέφτηκα ότι ως μεγάλος παίκτης θα έβλεπα όλες τις πόρτες να ανοίγουν για μένα. Λάθος. Δεν θα πω ψέματα. Πολλοί με έχουν απογοητεύσει. Δεν θα τους κατονομάσω όμως. Είναι ένα ακόμα μάθημα για να μαζέψω τα κομμάτια μου και να συνεχίσω».
Δηλώνει ότι «έχω ένα πλάνο καριέρας» και ότι «δεν χρειάζεται να αποδείξω στην Γαλλία ποιος είμαι». Είναι σίγουρος ότι θα βρει κι άλλες προτάσεις, όμως αποφασίζει να επιστρέψει στο Λονδίνο, σε έναν διττό ρόλο στην Τσέλσι.
Από την μία είναι προπονητής ατομικής βελτίωσης σε μέσους των μπλε όλων των ηλικιακών κατηγοριών κι από την άλλη είναι loan player manager, ταξιδεύει παντού για να βλέπει και να αξιολογεί την απόδοση και την πρόοδο όλων των δανεικών της Τσέλσι. Δουλειά που κάνει από το καλοκαίρι του 2019, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αποχωρεί μετά τις «κρίσεις» από το νέο αφεντικό των μπλε Τοντ Μποέλι.
Μετά από ένα χρόνο δίχως επίσημη θεσμική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, ο Κλοντ Μακελελέ επιστρέφει στην προπονητική για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης. Το προφίλ της νέας του ομάδας δεν αποτελεί έκπληξη για όσους τον ξέρουν καλά: «Ποιος άλλος προπονητής με την καριέρα που έκανα εγώ, θα έπαιρνε τέτοια ρίσκα, όπως εγώ; Κανείς!», έλεγε σε μία συνέντευξη που έδωσε στην Equipe. «Θα μπορούσα να σηκώσω το τηλέφωνο μου και να καλέσω τις ομάδες που έπαιξα για να μου βρουν εύκολα μια ομάδα. Αλλά εγώ θέλω να δω μόνο μου αν θέλω πραγματικά να κάνω αυτή τη δουλειά, αν αξίζω. Κι αυτό περνάει αυστηρά από την παραγωγική διαδικασία. Ένας προπονητής πρέπει να δημιουργεί από μόνος του».
Ενώ είναι εύκολο να καταλάβεις ποιος ήταν ο ποδοσφαιριστής Κλοντ Μακελελέ, είναι θαμπό, είναι δυσδιάκριτο να αντιληφθείς ποιος είναι ο προπονητής Κλοντ Μακελελέ, υπάρχει μόνο ένα δείγμα 84 αγώνων (με 44 ήττες) στην Μπαστιά και την Έουπεν σε βάθος δεκαετίας.
Είναι σίγουρα κάποιος που θέλει να αφήσει το προπονητικό του αποτύπωμα. Το παλεύει χρόνια. Το θέλει. Το ψάχνει. Μόνος του. Κάποιος που θέλει -όπως ο Πλάτωνας- να φτιάξει την δική του ιδανική πολιτεία, μόνο που η σκληρή ποδοσφαιρική πραγματικότητα έρχεται να του κατεδαφίσει το όνειρο.
Αν ο Αστέρας τον επέλεξε για να φέρει τον Ζινεντίν Ζιντάν για ένα Σαββατοκύριακό στην Αρκαδία και να κάνει την Τρίπολη viral και παγκόσμιο trend, του είναι πολύ εύκολο.
Αν τον διάλεξε για να χτίσει μία νέα Ναντ, τότε θα πρέπει να επιδείξει ιώβειο υπομονή, τέτοια πρότζεκτ δεν στήνονται από την μια μέρα στην άλλη…