MENU

Τα 36 γκολ του εξωγήινου Έρλινγκ Χάαλαντ στην φετινή Premier League τον καθιστούν εκτός συναγωνισμού. Πίσω του, με 28, ο ισόβιος πρώτος σκόρερ της Premier League, Χάρι Κέιν.

Ο τρίτος σκόρερ στο καλύτερο, στο πιο ακριβό πρωτάθλημα του κόσμου θα παίξει ξανά μπάλα στις 17 Ιανουαρίου του 2024. Για την ακρίβεια, θα του επιτραπεί, να ξαναπαίξει στις 17 Ιανουαρίου!

Με την φανέλα της ταπεινής Μπρέντφορντ έβαλε φέτος 20 γκολ. Δεν ήρθε ουρανοκατέβατος. Πέρσι, έβαλε 12. Στην χρονιά ανόδου στην Premier League, έβαλε 33! 

Έκανε φέτος ντεμπούτο με την Εθνική Αγγλίας, ο αποκλεισμός του από την αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σήκωσε μπόλικη σκόνη. Μέσα την υπερβολή τους, κάποιοι τον θεωρούν ίδιας κλάσης με τον Χάρι Κέιν. 

Κάθε εβδομάδα τσεπώνει 21.000 λίρες, αν τα αθροίσεις, προκύπτει ότι βγάζει πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες ετησίως. ΟΚ, ψίχουλα σε σχέση με άλλα συμβόλαια, ακόμα και μέσα στην ίδια του την ομάδα, αλλά φτάνουν για να ζήσεις άνετα, να έχεις λύσει το οικονομικό σου πρόβλημα διά βίου.

Κι όμως, το ανθρώπινο μυαλό παίζει τόσο περίεργα παιχνίδια, που κάνει κάποιους να ρισκάρουν το επαγγελματικό τους μέλλον, την φήμη, το όνομα τους, το μέλλον τους, για ένα πάθος.

Ο Ιβάν Τόνεϊ είναι ένας τζογαδόρος. Ομολόγησε ότι υπήρξε ένας εξαρτημένος τζογαδόρος και αυτός ήταν ο μόνος λόγος που η ποινή αποκλεισμού έπεσε από τους 11, στους 8 μήνες.

Δεν αρκούσε βέβαια μόνο η δική του ομολογία. Στην έρευνα από την αγγλική ομοσπονδία απεφάνθη ο ειδικός ψυχίατρος Φίλιπ Χόπλεϊ, ο οποίος έδωσε την δική του διάγνωση. Ο Ιβάν Τόνεϊ έχει όλα τα συμπτώματα ενός εξαρτημένου τζογαδόρου και χρειάζεται την βοήθεια των ειδικών για να ξεπεράσει το θέμα του.

Ο Ιβάν Τόνεϊ ομολόγησε ότι από τον Φεβρουάριο του 2017 ως τον Ιανουάριο του 2021 παραβίασε 232 φορές τον κανονισμό της F.A. που απαγορεύει σε ποδοσφαιριστές να στοιχηματίζουν άμεσα ή μέσω τρίτων.

Ομολόγησε ότι είπε ψέματα σε προηγούμενες ανακρίσεις, ομολόγησε ότι προσπάθησε να καλύψει ίχνη και στοιχεία, σβήνοντας συνομιλίες μέσω κινητών τηλεφώνων. Τα παραδέχθηκε όλα, αφού τα στοιχεία ήταν συντριπτικά εναντίον του.

Αν κοιτάξει κανείς την λίστα με τα αναλυτικά του στοιχήματα, θα δει έναν άνθρωπο που προσπαθεί να νοηματοδοτήσει την ζωή του μέσω του τζόγου, κάποιον που θέλει να προσθέσει αδρεναλίνη στην ζωή του και όχι κάποιον που θέλει να βγάλει λεφτά.

Από τα 232 στοιχήματα που τοποθέτησε, τα 126 αφορούσαν αγώνες και γεγονότα της κατηγορίας στην οποία αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο. Τα 29 από αυτά, αφορούσαν την ομάδα στην οποία αγωνιζόταν, στα 15 από αυτά είχε ποντάρει στο ενδεχόμενο νίκης της ομάδας του (ο Τόνεϊ αγωνίστηκε στα 11 από αυτά).

Και στις 13 φορές που πόνταρε την ομάδα του να χάσει εκείνος, δεν αγωνίστηκε. Ίσως να πόνταρε έτσι για εκδικητικούς λόγους. Δίχως εμένα, δεν μπορείτε να κερδίσετε. 

Από αυτά τα 126 στοιχήματα, στα 15 είχε βάλει τον εαυτό του να σκοράρει. Μπορεί να ήταν κι ένα έξτρα κίνητρο για τον ίδιο. 

Ωστόσο, η πειθαρχική επιτροπή της FA έκρινε ότι όλα αυτά δεν τον καθιστούν ύποπτο ή ένοχο για χειραγωγημένα παιχνίδια, αλλά έναν άνθρωπο που είχε χάσει τον προσανατολισμό του και παρασύρθηκε από τα πάθη του.

Μπορεί να συμβεί σε όλους. Σε κάθε χώρα. Σε κάθε άθλημα. Σε κάθε κατηγορία. Το θέμα «επαγγελματίας αθλητής και τζόγος / στοιχηματισμός» παραμένει ένα ταμπού, είναι σαν ένα ένα κοινό μυστικό που όμως μένει καλά κρατημένο από επτασφράγιστα χείλη.

Αν το έκανε ο Ιβάν Τόνεϊ, που έχει πιάσει την καλή, σκεφτείτε πόσοι παίκτες (ακόμα και στην χώρα μας) τζογάρουν για «μεροκάματο», για «βιοπορισμό», για να «πιάσουν την καλή». Οι περισσότεροι εξ’ αυτών, με μαθηματική ακρίβεια οδηγήθηκαν στην καταστροφή. 

Η υπόθεση του Άγγλου φορ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανακινηθεί το ζήτημα και να τεθεί επί τάπητος το θέμα των θεσμικών οργάνων που θα εξασφαλίζουν ανωνυμία και απεξάρτηση, σε όσους παίκτες, θέλουν να ξεφύγουν από το πάθος τους. 

Εδώ και μερικές εβδομάδες στην Βραζιλία τρέχει μία έρευνα για το μεγαλύτερο στοιχηματικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, που αφορά ένα κύκλωμα με πλοκάμια σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Με μεροκάματο και ταρίφα από 5 έως 50 χιλιάρικα, παίκτες από πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας σε διάφορες χώρες ήταν πρόθυμοι  να… στήσουν τα πάντα, σχεδόν ποτέ όμως αποτελέσματα. Κίτρινες κάρτες, πέναλτι, φάουλ, πλάγια άουτ, ακόμα και την σέντρα της αναμέτρησης. Το μικρόβιο έχει εισχωρήσει πολύ βαθιά από ότι νομίζουμε, σε πράγματα που ο κοινός νους αδυνατεί να βρει λογική.

Ο Άγγλος φορ υποσχέθηκε μέσω Twitter ότι πολύ σύντομα θα μιλήσει δημόσια «δίχως φίλτρα». Τα λόγια του θα μπορούσαν να είναι ένα τεράστιο μάθημα σε όσους νιώθουν αιχμάλωτοι του αχαλίνωτου πάθους τους…

Ποδοσφαιριστές και τζόγος: Ταμπού και επτασφράγιστα χείλη