MENU

Τα σημερινά ρεπορτάζ για την οριστικοποίηση από πλευράς ΑΕΚ, της απόφασης για να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο του Νέλσον Ολιβέιρα, περισσότερο αποτυπώνουν την επισφράγιση μιας κατάληξης που έχει προεξοφληθεί εδώ και μήνες, παρά σηματοδοτούν κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη που πρόκυψε το τελευταίο διάστημα.

Στην πραγματικότητα, από τα τέλη του προηγούμενου καλοκαιριού, παράλληλα με το ναυάγιο τότε των συζητήσεων με τον Μάρκο Λιβάγια που επίσης είχαν δείξει τον δρόμο για το ζήτημα του Κροάτη, είχε φανεί τι θα γινόταν και με τον Ολιβέιρα. Από τότε μέχρι σήμερα, ποτέ δεν υπήρξε κάποιο διάστημα που το θέμα να «ζεστάθηκε» και να φάνηκε πως υπήρχε ρεαλιστική προοπτική συμφωνίας.

Πρώτα απ’ όλα και στατιστικά να το έπαιρνες, από την στιγμή που μπήκε η άνοιξη χωρίς συμφωνία, μπορούσες να στοιχηματίσεις… το σπίτι σου, πως δεν θα υπήρχε ποτέ. Δεν έχει υπάρξει από το 2013 μέχρι σήμερα, ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ που να τελείωνε το συμβόλαιο το καλοκαίρι, να μπήκε στην άνοιξη χωρίς συμφωνία για ανανέωση και τελικά να έμεινε. Το πλησιέστερο παράδειγμα για το αντίθετο, ήταν με τους Σιμόες και Μπακασέτα, που αφού πρώτα πέρασαν από την γνωστή περιπέτεια του αγωνιστικού τους αποκλεισμού, ανανέωσαν τα συμβόλαια τους στα τέλη του Γενάρη του 2019. Πριν και μετά από αυτό, δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα παίκτη που να μη τα βρήκε με την ΑΕΚ, πριν μπει στο διάστημα που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ως ελεύθερος και μέσα σε αυτό να άλλαξε κάτι.

Για να υπάρξει συμφωνία σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει έστω ο ένας από τους δύο να το θέλει πολύ και να πιέσει την κατάσταση προς αυτή την κατεύθυνση. Στην περίπτωση της ΑΕΚ και του Ολιβέιρα και οι δύο πλευρές σταθερά, απέφευγαν να μπουν στην ουσία και το θέμα όποτε έπεφτε στο τραπέζι, περνούσε περισσότερο ως μια υποχρέωση που ένιωθαν και οι δύο… κάτι να συζητήσουν.

Παρά το γεγονός πως η περσινή σεζόν του Ολιβέιρα στην ΑΕΚ με 16 γκολ και 9 ασίστ σε 34 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, είναι στις δύο κορυφαίες της καριέρας του ως τώρα, ποτέ στην Ένωση δεν δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η μεταγραφή έβγαλε τα λεφτά της. Κι εντός κι εκτός ομάδας. Ακόμη και η φετινή του, με 10 γκολ σε 36 ματς είναι από τις καλές. Ωστόσο υπάρχει μια διαφορά. Από τις 9 ασίστ πήγε στην μόλις 1. Κάτι δείχνει κι αυτό, για το πως το έβλεπε φέτος, με το συμβόλαιο του να τελειώνει…

Η αλήθεια είναι πως η πρόταση που έκανε η ΑΕΚ στον Ολιβέιρα, δεν ήταν και για πέταμα. Μια μείωση γύρω στις 200 χιλιάδες στο βασικό ετήσιο ποσό, με προοπτική αύξησης με μπόνους. Εδώ πρέπει να πούμε πως οι ετήσιες αποδοχές του Πορτογάλου φορ στο διετές συμβόλαιο με την Ένωση, ήταν ουσιαστικά στο 1 εκατομμύριο. Ωστόσο παρουσιάζονται αυξημένες, γιατί σε αυτές μπήκε μοιρασμένο σε δύο κομμάτια και το μπόνους υπογραφής που ζήτησε και πήρε ως ελεύθερος. Την μείωση ωστόσο στην νέα πρόταση, πρέπει να την υπολογίζουμε με βάση το 1 εκατ. και όχι το 1,2.

Για τον Μάρκο Λιβάγια υπήρχε πολύ δυνατό ρεύμα εντός ΑΕΚ, για την παραμονή του. Στην ουσία ο μόνος που εδώ και πολύ καιρό, πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία των συζητήσεων δεν ήταν «ψημένος» για τον Κροάτη, ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ήλπιζαν να βρεθεί μια άκρη. Στην περίπτωση του Ολιβέιρα, επίσης το αφεντικό της ΑΕΚ δεν ήταν πάλι «ψημένος», αλλά με την γνώμη του συμφωνούσαν και πολλοί περισσότεροι σε σχέση με τον Λιβάγια.

Μέσα στα πολλά που κυκλοφόρησαν σήμερα με αφορμή τον Ολιβέιρα, είναι και πως το γεγονός ότι δεν θα ανανεώσει, πρέπει να το πάρουμε ως σημάδι για τις σκέψεις και για τον Μανόλο Χιμένεθ. Καθώς αν ήταν να μείνει, σίγουρα θα ήθελε τον Ολιβέιρα, για τον οποίο από την πρώτη στιγμή έδειξε την εκτίμηση του. Το τελευταίο ισχύει, αλλά σε καμιά περίπτωση το γεγονός πως δεν θα μείνει ο Πορτογάλος φορ, δεν σημαίνει κάτι για τον Χιμένεθ. Είναι τελείως ανεξάρτητο. Άλλωστε αν ήθελε μια φορά τον Ολιβέιρα, ο Μανόλο, τον Λιβάγια τον ήθελε δέκα… Και πολλοί θεωρούσαν πως ίσως θα έπαιζε και ρόλο στο να υπάρχει θετική εξέλιξη, αφού ο ερχομός του βρήκε την υπόθεση λίγο πριν το τελευταίο επεισόδιο, σε επίπεδο διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

 

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΑΕΚ - Ολιβέιρα: Να 'χαμε να λέγαμε, εδώ και μήνες...
EVENTS