MENU

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα, τον 26χρονο Φίοντορ Τσάλοβ που αγωνιζόταν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Διεθνής με όλες τις Εθνικές ομάδες της Ρωσίας, ο Φίοντορ Τσάλοβ έχει ιδιαίτερη σχέση με την ΤΣΣΚΑ. Όσες φορές έφτασε κοντά στο να κάνει το βήμα στο εξωτερικό, στο τέλος το συναίσθημα κυριαρχούσε και έμενε στην Μόσχα.

Μοναδική εξαίρεση το μικρό πέρασμά του (δανεισμός) από την Ελβετία και την Βασιλεία. Οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΟΚ στο Group League του UEFA Champions League τον έκαναν να πάρει την μεγάλη απόφαση της μεταγραφής.

Πλέον, κάτοικος Θεσσαλονίκης, ας προσπαθήσουμε να τον εντάξουμε στο τακτικό πλαίσιο του ΠΑΟΚ, αναλύοντας τα καλά και κακά στοιχεία του Ρώσου φορ.

Επιθετικό transition ΠΑΟΚ

Ο Τσάλοβ έρχεται σε μια ομάδα που έχει κάνει master στο επιθετικό transition. Ο coach Λουτσέσκου όμως δεν μένει εκεί, ξέρει πως για να βάλει τον ΠΑΟΚ στον μεγάλο στόχο του που είναι το Champions League πρέπει να εξελίξει κι’ άλλο αυτή την ταυτότητα που έχει δώσει στον οργανισμό.

Μισό λεπτό όμως, τί είναι αυτό το επιθετικό transition που μιλάμε συνεχώς; Πρώτα, ας δούμε τα δύο clips και πάμε να μιλήσουμε γι’ αυτά.

Επιθετικό transition σημαίνει η μετάβαση από την φάση άμυνας στην φάση επίθεσης. Όταν κερδίσεις την μπάλα δηλαδή, πως το διαχειρίζεσαι. Εάν είναι καλό ένα επιθετικό transition, εξαρτάται από το κατά πόσο οι ποδοσφαιριστές μπαίνουν γρήγορα στην διαδικασία να το εκτελέσουν. Πρέπει δηλαδή με το που κερδηθεί η μπάλα να μπουν σε κατάσταση επίθεσης και να αλλάξουν tempo, να τρέξουν και να παίξουν πιο γρήγορα.

Επίσης, αφού αυτά έχουν γίνει, το θέμα είναι πως επιτίθεσαι γρήγορα και σωστά για να μπορέσεις να επιβληθείς στο αμυντικό transition του αντιπάλου, να το κερδίσεις. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν ακολουθεί συγκεκριμένα μοτίβα:

  • Σε όποιον χώρο κερδίσει την μπάλα και γίνει η έναρξη του επιθετικού transition, η πρώτη πάσα είναι κάθετα σε παίκτη που παίζει με πλάτη.
  • Συνήθως, η πιο efficinet πλευρά για να συμβεί αυτό, είναι η κεντροαριστερή.
  • Κύριος εκφραστής, καταλυτικός και αυτός που προσπαθούν οι παίκτες του ΠΑΟΚ να βρουν για την έναρξη του transition είναι ο Τάισον. Ο Βραζιλιάνος είναι ουσιαστικά ο playmaker, έχει μοναδική ικανότητα να γυρίζει με πρόσωπο και εξαιρετικό balance που είναι απαραίτητο καθώς ακόμα και σε περίπτωση που του κάνουν φάουλ προσπαθεί να μείνει όρθιος για να συνεχίσει την προσπάθεια. Ο Βραζιλιάνος διαθέτει και το στοιχείο της μεταφοράς μπάλας με ντρίμπλα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
  • Wall passes: Μια πάσα μπροστά, έχει στόχο κάποιον που παίζει με πλάτη, στη συνέχεια γίνεται μια πάσα πίσω και... κάθετη! Τρείς πάσες στο σύνολο. Μπροστά, πίσω και κάθετα.
  • Στην αριστερή πλευρά, η ικανότητα του Μπάμπα στην ταχύτητα και το ταλέντο του Κωνσταντέλια (μεταφέρεται ελαφρώς αριστερά) στην έμπνευση, δημιουργία και ντρίμπλα, υποστηρίζουν τον Τάσιον και είναι οι κύριοι εκφραστές του transition.

Αφού εξηγήσαμε τί είναι επιθετικό transition και πως ο coach Λουτσέσκου με τις wall passes το εκτελεί, ας επιστρέψουμε στον Τσαλόφ.

Κύριο προσόν του η κίνηση στον χώρο (moving to channels)

https://media.giphy.com/media/qzGX1SRiP4pe2HQNJQ/giphy.gif

Το στοιχείο στο οποίο διακρίνεται ο Τσάλοβ, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει και που θέλει να εισάγει ο coach Λουτσέσκου στην τακτική του, είναι η κίνηση στον κενό χώρο. Ο Ρώσος είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής στο να διαβάζει τα αντίπαλα channels ακόμα και σε κλειστούς χώρους, σε οργανωμένες άμυνες. Φανταστείτε πως μπορεί να κάνει την διαφορά στο επιθετικό  transition, εκεί που οι αποστάσεις είναι πιο ανοικτές και τα κενά διαστήματα ανάμεσα στους αντίπαλους αμυντικούς μεγαλύτερα. Ο Ρώσος συνηθίζει να πηγαίνει κάθετα χωρίς την μπάλα και να “δείχνει” την πάσα στους συμπαίκτες του και όλα αυτά σε full speed.

Μπορεί να παίξει και με πλάτη

Δεν είναι όμως μόνο η ικανότητα του Τσάλοβ να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους και να πηγαίνει σε τελικές προσφέροντας σκορ. Στο περιβάλλον της ΤΣΣΚΑ, ο Ρώσος έχει εκπαιδευτεί άρτια, καθώς η ομάδα του έπαιζε με παρόμοιο τρόπο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο επιθετικό transition. Σε φάση αντεπίθεσης λοιπόν, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ μπορεί να προσφέρει και στον τομέα της δημιουργίας. Έχει την ικανότητα να είναι αυτός που θα δώσει την τελική πάσα, βλέπει και εντοπίζει τις καλές θέσεις των συμπαικτών του άμεσα. Ο Μουργκ σίγουρα θα είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου που θα εξυπηρετηθούν από τον τρόπο παιχνιδιού του Τσάλοβ.

Σε σετ παιχνίδι λειτουργεί σαν deep lying forward

Αφού είδαμε πως λειτουργεί σε καταστάσεις transition και αναλύσαμε την ικανότητά του να πηγαίνει και στον χώρο αλλά και να δημιουργεί, ας δούμε τι κάνει σε οργανωμένη επίθεση.

Ο Τσάλοβ δεν είναι φορ περιοχής, δε θα μείνει στο “κουτί” να περιμένει τους συμπαίκτες του να δημιουργήσουν τις φάσεις για αυτόν. Αντιθέτως, του αρέσει να έρχεται σε επαφές με την μπάλα, να κατεβαίνει χαμηλά και να συμμετέχει στην κυκλοφορία της. Εδώ, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναφέρουμε την προσπάθεια του Τσαλόφ να παίξει γρήγορα και απλά στις επαφές του. Δεν είναι επιθετικός στυλ Πέτκοβιτς και Ιωαννίδη που θα προσπαθήσουν να ντριμπλάρουν και να έρθουν σε μονομαχία με τον αντίπαλό τους.

Ο Ρώσος προσπαθεί να παίξει γρήγορα, να πασάρει αν είναι δυνατόν και με μία επαφή. Αυτό είναι ένα στοιχείο που σίγουρα μέτρησε στην επιλογή του, καθώς ο coach Λουτσέσκου θα εκτίμησε τον απλό τρόπο παιχνιδιού που ταιριάζει στην ομάδα του και την γρήγορη κυκλοφορία χωρίς να κολλάει η μπάλα στον επιθετικό της. Φανταστείτε σε κατάσταση αντεπίθεσης, έναν επιθετικό που θα καθυστερούσε με την μπάλα στα πόδια. Δεν θα ταίριαζε.

Attacking

Παρατηρώντας τα στατιστικά του, βλέπεις πως ο Τσάλοβ σκοράρει πάνω από μισό γκολ ανά παιχνίδι, έρχεται φυσικά σε πολλές επαφές με την μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Μπορεί να ντριμπλάρει αν και το αποφεύγει, ενώ τα σουτ του βρίσκουν στόχο.

Passing

 Η επιθυμία του να έρχεται χαμηλά, του προσφέρει αρκετές επαφές με την μπάλα, του αρέσει και τον κρατά ενεργό και ζεστό μέσα στο παιχνίδι. Σε κατάσταση αντεπίθεσης μπορεί να εντοπίσει συμπαίκτη του ακόμα και αν είναι μακριά, πασάρει μπροστά και δημιουργεί.

Defensive

Φυσικά και το αμυντικό κομμάτι δεν είναι το καλύτερό του, συμμετέχει, όμως στο pressing και βοηθά, όμως δεν έχει την επιρροή του Μπράντον. Ο Λουτσέσκου δεν τον επιλέγει γι’ αυτό, όμως πια διαθέτει δύο διαφορετικούς επιθετικούς που θα τους χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Φίοντορ Τσάλοβ

Ο ΠΑΟΚ κάνει ίσως την καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού στο Ελληνικό πρωτάθλημα σε μία θέση και ρόλο που είχε πραγματικά ανάγκη ο coach Λουτσέσκου. Ο Τσάλοβ είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ που έλειπε στο επιθετικό transition του ΠΑΟΚ.

Για τον χρόνο προσαρμογής που κάποιος μπορεί να έχει ενδοιασμούς, η άποψή μας είναι πως θα μας εκπλήξει. Με τον τρόπο παιχνιδιού της ΤΣΣΚΑ και του ΠΑΟΚ να μοιάζει αρκετά, δε θα πάρει πάνω από 3-4 προπονήσεις στον Λουτσέσκου να τον βάλει σε τακτικό πλαίσιο που ήδη γνωρίζει ο Ρώσος φορ. Αυτά που θα του ζητήσει θα είναι γνώριμα, τα κάνει σε όλη την καριέρα του και αναμένεται να τα φέρει και στον ΠΑΟΚ.

Αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο ΠΑΟΚ προσθέτει στην τακτική του στοιχεία που έλειπαν, ποιότητα, με τελικό σκοπό την ισχυροποίηση της ήδη ποδοσφαιρικής πρότασής του.

ΠΑΟΚ analysis: Ο Τσάλοβ εκτοξεύει το επιθετικό transition του Λουτσέσκου