MENU

Από την αρχή, που ανακοινώθηκε ο Αλόνσο στον Παναθηναϊκό ξέραμε, ότι πρόκειται για προπονητή με συγκεκριμένα στοιχεία στο παιχνίδι του. Στοιχεία που τα δείχνει από τις πρώτες προπονήσεις εδώ στην Αυστρία.

Από τη Δευτέρα η ένταση στις προπονήσεις αρχίζει και ανεβαίνει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο και ο Αλόνσο μαζί με τους συνεργάτες του είναι πάνω από τους παίκτες, για να κάνουν αυτό που θέλουν με το καλύτερο τρόπο.

Press, press φώναζε σε μία άσκηση για πρέσινγκ ο Αλόνσο και όσο φώναζε, τόσο οι παίκτες πήγαιναν με χίλια στην μπάλα. Όταν το έκαναν καλά, τους το είπε ο Αλόνσο και τους επιβράβευσε. Αρκετές φορές, που δεν το έκαναν καλά, σταμάταγε την προπόνηση και έδινε συγκεκριμένες οδηγίες και πάλι από την αρχή.

Το μότο του Αλόνσο είναι ότι «όλοι τρέχουν». Αλλιώς μπορείς να το πεις, ότι όποιος δεν τρέχει, όποιος δεν πρεσάρει, όποιος δεν παίζει στα κόκκινα, απλά δεν θα παίζει.

Ακόμα και το ρόντο, ήταν ρόντο στα κόκκινα. Το λεγόμενο κορόιδο. Αυτοί που έχαναν την μπάλα, έφευγαν από την ομάδα τους και πήγαιναν με μεγάλη ένταση στην άλλη ομάδα, για να κλέψουν αυτοί την μπάλα. Όταν είδε μία δύο φορές, ότι δεν το κάνουν όλοι σωστά σταμάτησε την άσκηση και την πήγαν από την αρχή.

Με λίγα λόγια, όσο δεν τα κάνουν οι παίκτες όπως τα θέλει ο Αλόνσο, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια θα έχει η προπόνηση. Και πιστέψτε με αυτό δεν το θέλει κανείς. Μετά από 1 ώρα και 45 λεπτά τελείωσε η πρωινή προπόνηση της Δευτέρας και οι παίκτες πήραν μία πρώτη γεύση για το τι τους περιμένει στα βουνά της Αυστρίας και σε ένα ωραίο χωριό μέσα στο πράσινο, το Σλάντμινγκ.

Πέρα από το πρέσινγκ μέχρι… θανάτου, ο Αλόνσο θέλει από τους παίκτες να βγαίνουν γρήγορα στον χώρο μόλις κλέβουν την μπάλα. Με μία επαφή και με κάθετο ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί το πάσα δίπλα, η πάσα πίσω. Δεν τον ενδιαφέρει. Τον ενδιαφέρει η ομάδα να βγαίνει γρήγορα στην επίθεση και από τον άξονα και από τα πλάγια.

Και επειδή, όταν πρεσάρεις ψηλά και χάσεις την μπάλα κινδυνεύεις, ο Αλόνσο έκανε και μία άσκηση στους παίκτες για την άμυνα και τις θέσεις των τεσσάρων παικτών, έτσι ώστε να είναι κοντά ο ένας με τον άλλον στην ευθεία και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ένας με έναν.

Αυτό που βλέπω εγώ από τον Αλόνσο είναι ότι έχει μεγάλη δίψα για να πετύχει. Το βλέπεις στην προπόνηση, που δίνει βάση στην κάθε λεπτομέρεια και θέλει όλα να γίνονται στον απόλυτο βαθμό. Συμμετέχει ενεργά στην προπόνηση , όπως και ο αμεσος βοηθός του, ενώ οι γυμναστές … ταλαιπωρούν τους παίκτες στο ξεκίνημα με λάστιχα και μεγάλη ένταση και στο ζέσταμα.

Στην Αυστρία οι παίκτες του Παναθηναϊκού, που είναι ήδη εδώ και αυτοί που θα έρθουν θα… υποφέρουν. Αλλά μέσα από την προπόνηση μπορεί κάποιοι παίκτες, που δεν το περιμένουμε να κερδίσουν τον Ουρουγουανό τεχνικό. Όπως και κάποιος, η κάποιοι άλλοι παίκτες αν δεν αντέξουν σε αυτό τον ρυθμό δεν θα παίξουν.

Το σίγουρο είναι, ότι ο Παναθηναϊκός του Αλόνσο θα πρεσάρει ψηλά, θα τρέχει πολύ και θα παίζει γρήγορα. Και έρχεται εδώ το ερώτημα πολλών φίλων του Παναθηναϊκού. Μπορεί με τους σημερινούς παίκτες της ομάδας να παίξει έτσι; Η ερώτηση είναι ότι μπορεί, αρκεί αυτοί, που θα έρθουν να ανεβάσουν και άλλο την ποιότητα της ομάδας και να κάνουν την διαφορά. Τα εξτρέμ πρέπει να είναι παίκτες, που θα τους βλέπεις και θα λες ότι αυτοί ναι αλλάζουν επίπεδο την ομάδα. Και το αριστερό μπακ, που θα έρθει και το στόπερ και από κει και πέρα θα δούμε τι θα γίνει με χαφ και επιθετικό.

*Τον Φικάι τον ήξερα, τον Κάτρη τον ήξερα, αυτόν που δεν ήξερα από τους μικρούς, που παίρνουν μέρος στην προετοιμαία και η πρώτη εντύπωση ήταν πολύ καλή ήταν ο 18χρονος μέσος Μπρέγκου. Γρήγορος με πολύ καλή τεχνική. Μακάρι να συνεχίσει έτσι, απλά η πρώτη εντύπωση ήταν πολύ καλή.

*Δεν το συζητάμε, ότι όχι αύριο, αλλά χθες έπρεπε να ήταν εδώ τουλάχιστον το βασικό αριστερό μπακ και το εξτρέμ. Όταν όμως, πας να πάρεις τον Γιαννούλη και έναν εξτρέμ, που θα κάνει την διαφορά δεν είναι και τόσο εύκολο. Όπως και να έχει στις 30 Αυγούστου και με βάση τις μεταγραφές, που θα έχει κάνει η ομάδα θα κρίνουμε αν μπορεί να πετύχει τον βασικό στόχο της νέας σεζόν, που είναι το πρωτάθλημα.

*Ο Γιώργος Τζαβέλας ήρθε τώρα στην ομάδα, αλλά ξέρει όλους τους Ελληνες πολύ καλά και τους ξένους με τους οποίους ήταν αντίπαλος μέχρι πριν λίγο καιρό. Μιλάει συνέχεια με τους παίκτες, για να τους κάνει να αισθάνονται άνετα και σιγά, σιγά ότι πρόβλημα πάει να γίνει να το λύνει πριν γίνει. Το ότι είναι Παναθηναϊκός από μικρό παιδί και πάντα ήθελε να φορέσει την πράσινη φανέλα είναι γνωστό σε όσους ξέρουν, το πιο βασικό είναι ότι σε όποια ομάδα ήταν, έδινε και την ψυχή του και το ίδιο θα κάνει και τώρα επί δέκα. Αν αυτό θα φθάσει θα το δείξει η πορεία.

*Με αυτά και αυτά μάλλον έχει ξεχαστεί το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός από τον Γενάρη έχει κάνει μία σπουδαία μεταγραφή με συνεχείς συμμετοχές στην Primera τον Μαξίμοβιτς, που ταιριάζει γάντι στα θέλω του Αλόνσο. Σε λίγο καιρό θα τον απολαύσουμε…

Πρέσινγκ μέχρι… θανάτου, απαιτητικός Αλόνσο και μεταγραφές που θα του αλλάξουν επίπεδο!