MENU

Χρειάστηκαν 19 χρόνια για να αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού του περιβόητου αγώνα Πανιωνίου – Ντιναμό Τιφλίδας (5-2).

Το ματς διεξήχθη στο πλαίσιο του κυπέλλου UEFA την 1η Δεκεμβρίου 2004 και μόλις σήμερα το Β’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση.

Το αδίκημα της σύστασης συμμορίας για τον Αντε Σάπινα παραγράφηκε, ενώ ο Κροάτης μάνατζερ αθωώθηκε για το ξέπλυμα και την απάτη. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή φυλάκισης 16 ετών.

Ο ίδιος άνθρωπος καταδικάστηκε από τη γερμανική δικαιοσύνη δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα για άλλες υποθέσεις στοιχηματισμού που αφορούσαν αγώνες ποδοσφαίρου στη Γερμανία και έγιναν μετά το Δεκέμβριο του 2004! Εξέτισε την ποινή του  και περίμενε όλον αυτόν τον καιρό την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.

Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει τις παθογένειες της δικαστικής εξουσίας στη χώρα μας που κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Στην πορεία χάθηκαν τα αποδεικτικά στοιχεία, δεν προχώρησε η ανακριτική διαδικασία όπως έπρεπε και η δικογραφία κατέληξε ελλιπής στα χέρια των δικαστών.

Ο Σάπινα κατηγορήθηκε για εγκληματική οργάνωση που είναι κακούργημα, το Εφετείο εκτίμησε ότι η κατηγορία πρέπει να καταπέσει σε σύσταση συμμορίας που είναι πλημμέλημα και σήμερα παραγράφηκε , καθώς είχαν περάσει τα χρόνια.

Ποτέ δεν θα μάθουμε τι ακριβώς έγινε στο "πιο στημένο ματς", με βάση τις δηλώσεις του αείμνηστου προέδρου της UEFA Λέναρντ Γιόχανσον και του αποπεμφθέντα πειθαρχικού επιθεωρητή της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Πέτερ Λιμάχερ. Και οι δύο είχαν ισχυριστεί ότι αυτή η υπόθεση θα φτάσει μέχρι το τέλος και θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Ούτε πειθαρχικά ούτε ποινικά.

Οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης ενθαρρύνουν τους απατεώνες του στοιχήματος να χειραγωγούν αθλητικές αναμετρήσεις και να εκμαυλίζουν τους αθλητές. Η κατάληξη της δίκης Σάπινα αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι εγκληματικές οργανώσεις που κινούνται γύρω από τον παράνομο στοιχηματισμό θα συνεχίσουν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Αν κάποιος επιχειρήσει να αντιτείνει ότι τα χρόνια πέρασαν και ο εντοπισμός της στοιχηματικής απάτης γίνεται με επιστημονικά μέσα, μάλλον θέλει να ξεγελάσει τον εαυτό του. Ο κλέφτης είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον αστυνόμο. 

Οι συμμορίες που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα έπαψαν να ποντάρουν σε νόμιμες εταιρίες στοιχηματισμού, προτιμούν τους ασιατικούς παραδείσους και τελευταία εργάζονται με μετρητά. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουν τις ελεγκτικές αρχές.

Η Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος στην Ελλάδα κάνει μια εξαιρετική δουλειά, αλλά θα χρειαστεί τη συνεργασία των διωκτικών αρχών. Η φυσική παρακολούθηση, οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες μπορούν να δώσουν τη λύση. 

Ασφαλώς μόνο ένας αιθεροβάμων θα πίστευε ότι ο παράνομος στοιχηματισμός μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως. Όμως ο περιορισμός του βρίσκεται στα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούν η Interpol και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ας κάνουμε κι εμείς το βήμα…

Μια πονεμένη στοιχηματική ιστορία που παραγράφηκε