Πριν το ντέρμπι των «αιωνίων», ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος επιχείρησε να αιτιολογήσει γιατί σπάνια έρχονται στην Ελλάδα ξένοι διαιτητές από προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες.
«Γιατί να έρθει ένας elite διαιτητής στη χώρα μας; Για να πάρει 1.500 ευρώ και να του βρίζουν τη μάνα;», είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά όταν ρωτήθηκε πως γίνεται να έχουμε την τελευταία τετραετία δύο Αγγλους αρχιδιαιτητές, τον Κλάτενμπεργκ και τον Μπένετ και να μην μπορούν να φέρουν έστω ένα συμπατριώτη τους να σφυρίξει ντέρμπι της Super League, ο πρόεδρος της ΕΠΟ επέμεινε στην αρχική του άποψη.
Δεν θα μπορούσε να προβλέψει τα όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου στο Καραϊσκάκης και να πει ότι ένας από τους λόγους που οι ξένοι ρέφερι αποφεύγουν τη χώρα μας είναι ότι δυσκολεύονται να περάσουν και τη φυσούνα των αποδυτηρίων.
Στην UEFA συζητούν εδώ και πολλά χρόνια για το «ελληνικό πρόβλημα». Υποτίθεται πως η διεθνής επιτροπεία ανήκει στο παρελθόν, αλλά είναι προφανές ότι οι υπερεθνικοί οργανισμοί δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες ομαλής διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων.
Το καλοκαίρι του 2024 το συμβόλαιο του Στιβ Μπένετ λήγει. Θα παραμείνει ή θα έρθει νέος ξένος αρχιδιαιτητής; Ουδείς κουβεντιάζει για Ελληνα αρχιδιαιτητή. Πόσο μάλλον για Ελληνες διαιτητές στα ντέρμπι του πρωταθλήματος.
Η υστέρηση της ελληνικής διαιτησίας καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Ενωσης Διαιτητών θα περάσουν τελευταίοι το κατώφλι της ΕΠΟ. Βρέθηκαν πριν μια δεκαετία στο περιθώριο και δεν κατάφεραν να πείσουν ότι έχουν αποτινάξει ένα παρελθόν που τους κατατρέχει.
Αρα είμαστε υποχρεωμένοι να πορευθούμε με ξένους διαιτητές για πολλά χρόνια ακόμη. Όμως η δυσπιστία των μεγάλων εθνικών ομοσπονδιών απέναντι στη χώρα μας, διαμορφώνεται κυρίως από την τοξικότητα και την αναξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Υπάρχει λύση;
Είναι μπροστά τα μάτια των παραγόντων και δυστυχώς δεν θέλουν να τη δουν. Αν συμφωνήσουν για την ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής διαιτησίας, θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα ώστε να πάψουν οι ελεγχόμενοι να επιβάλουν τη θέλησή τους στους ελεγκτές.
Μόνο η διαμόρφωση αυθύπαρκτων προσωπικοτήτων, θα δώσει το έναυσμα για την ανατροπή. Διότι οι καλοί ξένοι διαιτητές θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τη χώρα μας, όπως ο διάβολος το λιβάνι.