Ο Τόμας Ουόκαπ χρειάστηκε να περάσουν δύο σεζόν στην Ελλάδα για να... αποφασίσει, πως αγαπά τη χώρα απερίγραπτα. Να αποφασίσει πως ίσως και να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του -όπως ανέφερε στην επιστολή του- στα μέρη μας. Όλα αυτά ζητώντας το ελληνικό διαβατήριο για να παίξει στην Εθνική ομάδα. Με την ΕΟΚ που έκανε και τις επαφές, να ζητά από την κυβέρνηση να κάνει πράξη την επιθυμία του.
Ένας καλός παίκτης, αλλά με αγωνιστικά στοιχεία που δεν λείπουν από το ελληνικό μπάσκετ. Τί ψάχνουμε όπως οι χαμένοι στην έρημο το νερό; Ταλέντο. Σκορ. Σουτ. Εύκολο καλάθι. Αξία. Ηγέτες που δεν θα έχουν ως βασικά στοιχεία την άμυνα και τη δημιουργία. Έναν γκαρντ που μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αποτελέσουν δίδυμο ικανό να μας αλλάξει την ιστορία.
Αν νομίζετε πως περιγράφουμε τον Κέντρικ Ναν, καλά κάνετε. Ο Αμερικανός παικταράς που κάνει την Euroleague να... τρίβει τα μάτια της, διανύει τη δεύτερη σεζόν του στην Ευρώπη. Ζει στην Ελλάδα, του αρέσει να ζει εδώ, ακόμη κι όταν τελείωσε η προηγούμενη σεζόν δεν έφυγε για την πατρίδα του αλλά έμεινε να γνωρίσει την πατρίδα μας.
Η οικογένειά του περνά καλά. Ο γιος του πάει σχολείο, μαθαίνει μπάσκετ σε ακαδημίες της χώρας μας. Ταυτόχρονα, είναι τρία χρόνια μικρότερος από τον Ουόκαπ που τώρα θεωρείται ο νούμερο 1 νατουραλιζέ του ελληνικού μπάσκετ. Πέρα από το γεγονός πως χωρίς να παραγνωρίζει κανείς την αξία του παίκτη του Ολυμπιακού, δεν μπορεί να τεθεί θέμα σύγκρισης αναφορικά με τη χρησιμότητα που θα είχε ο Ναν στην Εθνική ομάδα συγκριτικά με τον Τεξανό με ελληνικό διαβατήριο.
Αντιλαμβανόμαστε πως η... πρεμούρα της ΕΟΚ σαφώς και δεν ήταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ήταν η διευκόλυνση του Ολυμπιακού που είχε σοβαρό θέμα έλλειψης Ελλήνων. Με αυτό το σκάνδαλο που έγινε στα κρυφά και δημοσιοποιήθηκε τελευταία στιγμή με τη δικαιολογία της Εθνικής, λύθηκε ένα μέρος του προβλήματος των «ερυθρόλευκων». Ας του επιτρέψουν να το κρατήσει το διαβατήριο, για να μην τεθεί θέμα... τρόμου απώλειας της ευνοϊκής μεταχείρισης του Ολυμπιακού. Όμως ας δει η Ομοσπονδία την Εθνική ομάδα διαφορετικά απ’ την συλλογική διευκόλυνση.
Ο Κέντρικ Ναν είναι... μέσα στα πόδια μας. Μιλάμε για παίκτη τέτοιου επιπέδου που μπορεί να αλλάξει συνολικά το ελληνικό μπάσκετ. Δίνοντας κίνητρο και στα νεότερα παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ. Γιατί η χώρα μας έχει ανάγκη από παίκτες που θέλουν να γίνουν Ναν, με ικανότητα στο σκοράρισμα και ανάπτυξη του ταλέντου τους στα στοιχεία που διαχρονικά κάνουν τη διαφορά. Καλούς αμυντικούς, δυνατούς και σκληρούς παίκτες, έχουμε.
Παράλληλα, μπασκετικά αυτό ακριβώς λείπει από την Εθνική. Ένας παίκτης που θα κάνει τη διαφορά στα γκαρντ, με βασικούς άξονες στο σκοράρισμα και στην ποιότητα.
Προκαλεί απορία λοιπόν, το γεγονός πως ήδη δεν έχουν... χτυπήσει την πόρτα του Κέντρικ Ναν από την ΕΟΚ. Απλά και μόνο επειδή αν συμβεί αυτό φοβούνται πως θα χάσει το διαβατήριο ο Ουόκαπ. Επαναλαμβάνουμε, ας το κρατήσει παρότι θα είναι πλέον ο ορισμός του σκανδάλου και της εύνοιας συλλόγου. Όμως εδώ το θέμα είναι η Εθνική ομάδα.
Είναι αδιανόητο ήδη να μην έχουν... πέσει όλοι από την Ομοσπονδία πάνω στον Ναν, για να τον πείσουν να φορέσει τα γαλανόλευκα. Ο Παναθηναϊκός εκ των πραγμάτων δεν θα είναι αρνητικός, άλλωστε έχει ως στάση του να βοηθά την Εθνική ομάδα. Ακόμη κι αν του ζητηθεί να μην χρησιμοποιείται ως Έλληνας στο πρωτάθλημα ο Αμερικανός, δεν θα φέρει αντίρρηση. Για να μην κάνει... μουτράκια κι ο Ολυμπιακός, που προφανώς είναι η προτεραιότητα της ΕΟΚ.
Ο Κέντρικ Ναν έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Του αρέσει στην Ελλάδα, γουστάρει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι στα 29 του χρόνια, άρα έχει μπροστά του αρκετά έτη στα οποία μπορεί να ηγηθεί της Εθνικής ως ο γκαρντ σημείο αναφοράς ειδικά στη μετά Σλούκα-Καλάθη εποχή. Και φυσικά ο Βασίλης Σπανούλης θα... πέταγε τη σκούφια του για να έχει στη διάθεσή του τον Αμερικανό ως νατουραλιζέ.
Ας δείξει η ΕΟΚ ελάχιστο πραγματικό ενδιαφέρον για την Εθνική ομάδα, με γνώμονα την βοήθεια της κορυφής του ελληνικού μπάσκετ και όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που έχει αποδείξει πολλές φορές πως έχει βασικό μέλημα. Ο Κέντρικ Ναν είναι ο παικταράς που μπορεί να αλλάξει την ιστορία για την Εθνική ομάδα. Θα μείνετε άπραγοι κύριοι μπροστά σε αυτή την ευκαιρία;