MENU

Ο Μίλτος Τεντόγλου με το τελευταίο του άλμα παίρνει την πρώτη θέση στην κατάταξη του τελικού του μήκους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Ο Κουβανός Ετσεβαρία που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν 1ος ετοιμάζεται για το δικό του τελευταίο άλμα. Εντέλει, λόγω τραυματισμού δεν καταφέρνει να το ολοκληρώσει. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ (πολύπειρος, ειδικά στον στίβο) πανηγυρίζει με τον πιο άκομψο τρόπο – στο βίντεο ακούγονται και χειροκροτήματα. Πανηγυρίζει δηλαδή, επειδή ένας αθλητής τραυματίστηκε και δεν κατάφερε να νικήσει τον δικό μας.

Δεν θέλω να γίνομαι γκρινιάρης, ειδικά σε τέτοιες στιγμές. Αντιλαμβάνομαι την χαρά για το ιστορικό χρυσό μετάλλιο του εξαιρετικού Τεντόγλου. Ο πανηγυρισμός του δημοσιογράφου οφειλόταν κατά βάση εκεί.

Η μίνιμουμ αθλητική παιδεία όμως επιβάλλει σεβασμό στον αντίπαλο, ειδικά όταν εκείνος τραυματίζεται και δεν μπορεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.  Ακόμα κι αν χαιρόμαστε για την τύχη του Έλληνα αθλητή, είναι ατόπημα να πανηγυρίζουμε την ατυχία του ανταγωνιστή του. Κι ο Ετσεβαρία προετοιμάστηκε, μόχθησε, πόνεσε για να βρεθεί εκεί. Το ότι δεν μπόρεσε να αγωνιστεί μέχρι τέλους με όλες του τις δυνάμεις, είναι μέρος του αθλητισμού μεν, δυσάρεστο δε.

Στα περισσότερα γήπεδα του κόσμου, όταν κάποιος τραυματίζεται και αποχωρεί, χειροκροτούν όλοι – και οι αντίπαλοι, σε ένδειξη συμπαράστασης.  Στην Ελλάδα, όπου η νίκη ήταν και παραμένει πάνω από όλα,  τον χειροκροτούμε επειδή τραυματίστηκε.

Πρόκειται για ένα σταθερό μοτίβο, το οποίο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποδεικνύεται περίτρανα. Οι αθλητές και οι προπονητές τους, είναι κατά κανόνα εξαιρετικά ισορροπημένοι, συνειδητοποιημένοι, ώριμοι με βαθιά αθλητική παιδεία και σεβασμό στο fair – play.  Όλο το υπόλοιπο σύστημα γύρω τους (παράγοντες – πολιτικοί και δυστυχώς δημοσιογράφοι) παραμένει εγκλωβισμένο σε θλιβερές νεοελληνικές συνήθειες.

Η ΕΡΤ χάνει τον Πετρούνια – λάθη συμβαίνουν. Και μετά προσπαθεί να καλύψει την γκέλα ρίχνοντας ευθύνες αλλού. Ως γνωστόν, εμείς δεν φταίμε ποτέ για τίποτα.

Η Κορακάκη τα «θαλάσσωσε» επειδή βγήκε 6η στον κόσμο.

Ο Θοδωρής Ιακωβίδης συγκινεί με την αυθόρμητη και ανυστερόβουλη αλήθεια του,  μα τα λόγια του γίνονται αμέσως έρμαιο όσων θέλουν να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση και λαϊκισμό πάνω σε προβλήματα διαχρονικά και δυστυχώς άλυτα.

Ο Τεντόγλου κατακτά το χρυσό μετάλλιο και είναι εξαιρετικά ταπεινός στις δηλώσεις του, ενώ ο σπίκερ χαίρεται (ασυναίσθητα έστω) με το τραυματισμό του αντιπάλου του.

Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και δεν βλέπουμε πόσο δραματικά πίσω παραμένουμε σε θέματα αθλητικής παιδείας. Ή αν το βλέπουμε δεν μας ενδιαφέρει.

Ευτυχώς οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές διδάσκουν με την συμπεριφορά τους, για όποιον θέλει να διδαχτεί (η σπουδαία εκπομπή της ΕΡΤ με τον Γιώργο Καπουτζίδη  δείχνει  το ήθος και την ευγένεια που έχουν τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, παρά τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν  καθημερινά).

Τα επιτεύγματά τους ως εκ τούτου, ανήκουν μόνο σε αυτούς και στους δικούς τους ανθρώπους.

Οι υπόλοιποι μπορούμε ασφαλώς  να  χαρούμε το -παράδοξο - γεγονός η Ελλάδα να διαθέτει τόσους σπουδαίους αθλητές , παρά την έλλειψη  οργάνωσης, στήριξης και παιδείας.

Αλλά αν βρούμε και λίγο χρόνο για αυτοκριτική, χρήσιμο θα ήταν.

 

Η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ξέχασε την αθλητική παιδεία