MENU

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών σε όλο τον πλανήτη. Ειδικότερα στην Ευρώπη το πρόβλημα είναι ακόμα πιο μεγάλο, καθώς χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι πρότινος τα πράγματα έδειχναν ήρεμα και στη Μεγάλη Βρετανία, όμως τις τελευταίες ώρες η κατάσταση μοιάζει να αλλάζει. Κι αυτό γιατί τις τελευταίες ώρες έχουν βρεθεί πάνω από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα (1.543 κρούσματα για την ακρίβεια), με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 53.

Πλέον ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει αλλάξει τη στάση του και προτείνει στους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι, δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν και οι άνθρωποι του αθλητισμού στη χώρα. Οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν «παγώσει», καθώς μετά το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι και το μπάσκετ μπαίνει σε… καραντίνα στη χώρα.  

Ο Ανδρέας Καπούλας είναι προπονητής των Bristol Flyers και τα τελευταία 20 χρόνια κατοικεί στην Αγγλία. Ο έμπειρος προπονητής περιέγραψε στο SDNA το πώς βιώνει τόσο εκείνος όσο και οι κάτοικοι της χώρας την κατάσταση, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για την χώρα, ενώ επεσήμανε πως σταδιακά αλλάζει η καθημερινότητα όλων.

Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο προπονητής των Bristol Flyers περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει η Αγγλία τις τελευταίες μέρες. «Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση ως το Σαββατοκύριακο δεν είχε δώσει κατεύθυνση για τα μεγαλύτερα gatherings οπότε υπήρχαν συναυλίες και μερικά σπορ όπως το μπάσκετ που λειτουργούσαν. Μερικά άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ακύρωσαν τα παιχνίδια τους. Η κατάσταση αλλάζει αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση συμβουλεύει να μην πηγαίνουν σε εστιατόρια και μπαρ, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Υπάρχουν περισσότερα θύματα, κανείς δεν ξέρει πώς θα πάνε τα πράγματα. Τα σχολεία θα κλείσουν και θα υπάρχει πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση από την κυβέρνηση.

Η ζωή αλλάζει. Βλέπεις λιγότερο κόσμο έξω. Ο κόσμος πάει στα σούπερ μάρκετ και αγοράζει μερικά πράγματα περισσότερο στα είδη πρώτης ανάγκης. Η ζωή συνεχίζεται αλλά θα υπάρξει στιγμή που θα είμαστε σε παρόμοια κατάσταση στην Ελλάδα».

Με τον ιό να βρίσκεται σε έξαρση τα πράγματα έχουν αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς όπως επεσήμανε «στην Βρετανία η κίνηση έχει πέσει. Αυτά που βλέπεις στα σούπερ μάρκετ είναι καταστάσεις που δεν τις έχεις ξαναδεί στην Αγγλία. Όχι σε εποχή ειρήνης. Είναι εικόνες που δεν έχεις συνηθίσει. Κατά τ’ άλλα είναι μόνο αυτά που βλέπεις μέσω ειδήσεων. Είναι κάτι που δεν το σκεφτόσουν για το 2020. Είναι κάτι απίστευτο.

Η κυβέρνηση  μέχρι το Σαββατοκύριακο ήταν πιο ανοιχτή στα θέματα. Τώρα υπάρχουν πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις και θα γίνουν πιο αυστηρές. Δεν μπορώ να πω ότι έχει αλλάξει η καθημερινότητα. Βλέπεις λιγότερο κόσμο έξω, έχει πέσει η κίνηση και η καθημερινότητα είναι πιο προσεκτική. Και στην Ελλάδα η καθημερινότητα ίσως να είναι παρόμοια αλλά μπορείς να δεις ότι υπάρχει αλλαγή».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η χώρια βρίσκεται σε πόλεμο, μια άποψη την οποία ασπάζεται και ο έμπειρος κόουτς. «Φυσικά έχεις τον ιό που είναι κάτι παγκόσμιο, Κανείς δεν το περίμενε και πως θα έχει αυτές τις επιπτώσεις. Δεν το έχουμε αντιμετωπίσει ξανά. Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Έβλεπα τι γινόταν στην Ιταλία και είναι πολύ ανησυχητικό. Είμαστε όλοι ενωμένοι και πρέπει να βρούμε λύσεις μαζί».

 Είναι δύσκολο να είμαι μακριά από την οκογένειά μου αυτές τις μέρες

Ο Έλληνας κόουτς της Μπρίστολ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην χώρα μας και περιγράφει τις συζητήσεις που είχε με την οικογένειά του τις τελευταίες μέρες για την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Μιλάω με τους γονείς μου σε καθημερινή βάση. Καταλαβαίνω ότι 1-2 βδομάδες πίσω σε σχέση με την Ιταλία από πλευράς κρουσμάτων και προβλημάτων. Είναι δύσκολη η κατάσταση για την Ελλάδα και όχι μόνο. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει ο ιός και τι επιπτώσεις θα έχει στη ζωή. Είμαι θετικός σαν άνθρωπος. Οπότε πιστεύω να έχουμε κάποια στιγμή που θα το περάσουν. Είναι δύσκολο, όπως είναι και δύσκολο να είμαι μακριά από τους δικούς μου».

Κλείνοντας έστειλε το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο για αυτές τις μέρες. «Να είναι όλοι προσεκτικοί και ασφαλείς. Όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις ο καθένας μπορεί να σκέφτεται τον εαυτό του. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να βρούμε λύσεις και αυτό είναι το σημαντικότερο. Και να σκεφτόμαστε τους πάντες γύρω μας, τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες αλλά και όσους χρειάζονται βοήθεια. Είναι μια απίστευτη κατάσταση που δεν την περίμενες το 2020».

«Η ζωή έχει αλλάξει στη Μεγάλη Βρετανία, σύντομα θα είμαστε όπως στην Ελλάδα»
EVENTS