Αν έπρεπε να μιλήσουμε με αμιγώς στοιχηματικούς όρους και λαμβάνοντας υπόψη την παράδοση, δίπλα στον αόρατο εχθρό το ποσοστό θα ήταν κάτι σαν 1.05, ενώ δίπλα σε μας, τους Έλληνες, το ποσοστό μας θα θύμιζε το αντίστοιχο, ας πούμε, του ΠΑΣ Γιάννινα αν έπαιζε στο Καμπ Νου με την Μπάρτσα του Γκουαρντιόλα: 75.00- και λίγο λέμε.
Γιατί, κακά τα ψέματα, ποιος θα περίμενε ότι στο «ματς» κορωνοϊός-Ελλάδα οι πολίτες της χώρας μας θα συμμορφώνονταν πλήρως με τα επιβληθέντα μέτρα και θα τηρούσαν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις της κυβέρνησης;
Η «λογική» επέτασσε εξόδους, τρόπους να ντριμπλάρουμε- Μέσι, κοίτα να μαθαίνεις- τα πρόστιμα και τους ελέγχους, σχεδόν μηδενική υπακοή και, σαν άλλος Χαριστέας, να κάνουμε το κεφαλιού μας.
Κι όμως, σχεδόν 1 ολόκληρο μήνα μετά την επιβολή της άσκοπης απαγόρευσης κυκλοφορίας οι Έλληνες αποδεικνύονται παράδειγμα προς μίμηση, κάτι που τεκμαίρεται και από το γεγονός πως η χώρα μας «επιπέδωσε» την καμπύλη του κορωνοϊού πριν από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκέ.
Μάλιστα, την Κυριακή του Πάσχα (μια ημερομηνία που είχαν κυκλώσει οι κυβερνώντες με κόκκινο στυλό προκειμένου να δουν πώς θα πάει η κατάσταση και να πάρουν την απόφασή τους για το πότε θα γίνει η άρση των μέτρων), οι φόβοι για συνωστισμό και συνεχείς μετακινήσεις διαψεύστηκαν εκκωφαντικά.
Το SDNA έκανε… επιτόπιο ρεπορτάζ στους μεγάλους δρόμους της Αθήνας και ήταν πασιφανές πως τα μπλόκα των αστυνομικών είχαν ελάχιστη δουλειά σήμερα, καθώς η αναλογία των αυτοκινήτων που κινούνταν στους μεγάλους οδικούς άξονες ήταν ένα προς δέκα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.
Από το οδοιπορικό μας προέκυψε, για παράδειγμα, πως η κίνηση που σημειωνόταν στις 12 το μεσημέρι δεν υπάρχει ούτε στις 5 τα ξημερώματα μιας «κανονικής» καθημερινής. Στην Αττική οδό, φερ’ ειπείν, υπήρξαν στιγμές που διέσχιζε ένα αυτοκίνητο ανά ένα λεπτό τον δρόμο- και ίσως να λέμε και πολύ.
Επομένως, δεν είναι καθόλου ανεδαφικό να πούμε πως οι Έλληνες μέσα από σκληρούς νόμους αλλά... νόμους, απέδειξαν ότι απλά χρειάζονται κατεύθυνση. Σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών έκαναν τη δική τους υπέρβαση και δείχνουν να κερδίζουν την παρτίδα, κερδίζοντας ταυτόχρονα και τις ζωές τους πίσω.
Οι φωτογραφίες, που βλέπετε παρακάτω, μιλούν από μόνες τους- και, θα το διαπιστώσετε, είναι περισσότερες από 1000 ουσιώδεις λέξεις η καθεμιά τους-, ενώ το γεγονός πως επιβλήθηκαν μόλις 52 πρόστιμα σε ολόκληρη την επικράτεια την Κυριακή είναι «ρεκόρ» από εκείνα που μας ζεσταίνουν την ψυχή.
Η Ελλάδα, όσο κι αν εξακολουθεί να μοιάζει παράλογο, κατάφερε να τα κλείσει την… Μπαρτσελόνα στα καρέ της και είδε το ποσοστό της για τεράστιο διπλό να πέφτει κατακόρυφα.
Κάτι μας λέει πως στο τέλος, αν κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα, θα κερδίσουμε.
Ε, κορωνοϊέ, πάμε στοίχημα;
Bonus: Ο χορός στη μέση της Λεωφόρου Δεκελείας από μερακλή. Ούτε αυτοκίνητο δεν τον διέκοψε! Έκανε κυριολεκτικά «στάση στη διπλή γραμμή του δρόμου»...