MENU
:root { --competition-primary-color:#8a1538 ; --competition-secondary-color:#3f071d; --competition-solid-color:#3f071d; }
FIFA WORLD CUP 2022

Οι επιφυλάξεις των περιορισμών δικαιώθηκαν και συνδυάστηκαν με το θάνατο τουλάχιστον 6.500 εργατών που ήρθαν ως οικονομικοί μετανάστες στο Κατάρ. Όμως το ζήτημα των αγωνιστικών επιπτώσεων φαίνεται ότι πρέπει να το συζητήσουμε από την αρχή, μετά το φινάλε του Μουντιάλ.

Ο φόβος που αναλύθηκε ήταν ότι θα υπήρχε αποσυντονισμός των ομάδων που μετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα και πως θα εξαντλούνταν τα όρια των διεθνών ποδοσφαιριστών. Κανείς δεν είχε υπολογίσει ότι οι εθνικές ομάδες, παίζοντας Νοέμβριο και Δεκέμβριο, θα βρίσκονταν στην καλύτερη αγωνιστική τους κατάσταση.

Πράγματι βλέπουμε ένα από τα πιο ποιοτικά Παγκόσμια Κύπελλα όλων των εποχών. Οι ποδοσφαιριστές διέρχονται το καλύτερο επίπεδο της φόρμας τους, ο ρυθμός των αγώνων είναι εντυπωσιακός και για πρώτη φορά αναδεικνύονται παίκτες που δεν έχουν ξεπεράσει τα 19 τους χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο κυριαρχεί η άποψη ότι η FIFA πρέπει να επανεξετάσει τις ημερομηνίες των Μουντιάλ.

Οι παραδοσιακοί μήνες διεξαγωγής του παγκοσμίου κυπέλλου (Ιούνιος και Ιούλιος) εμφάνιζαν μία εικόνα κουρασμένων ποδοσφαιριστών που ήταν επιβαρημένοι με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων τους επί μία ολόκληρη σεζόν. 

Ισως εκείνοι που θα αντιδράσουν είναι οι σύλλογοι, οι οποίοι ξέρουν ότι αν ένας καλός παίκτης τους τραυματιστεί μέσα στο Δεκέμβριο, κινδυνεύει να χάσει τη σπουδαιότερη περίοδο της αγωνιστικής σεζόν. 

Ταυτόχρονα προκύπτει και ζήτημα καιρικών συνθηκών, καθώς πρέπει να ξεχάσουμε τους 26 βαθμούς Κελσίου στη Ντόχα.Το 2026 στην Αμερική, στον Καναδά και στο Μεξικό θα επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες. 

Όμως αυτά τα δύο ζητήματα (αντίδραση των κλαμπ και κλιματολογικά) δεν αντισταθμίζουν το κυριαρχικό στοιχείο κάθε ποδοσφαιρικού αγώνα: Την ποιότητα. 

Είδαμε και κάτι άλλο στο φετινό Μουντιάλ: Για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε τόσο έντονα η τεχνολογία. Το VAR βρέθηκε στο εδώλιο, όχι γιατί το ίδιο έχει ελλείμματα, αλλά γιατί (απλούστατα) το χειρίζεται ανθρώπινο χέρι. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην εποχή που η γραμμή του οφσάιντ δεν θα επηρεάζεται από το διαιτητή που βρίσκεται στο δωμάτιο του VAR.

Αντίθετα, η τεχνολογία νίκησε το ανθρώπινο μάτι στην περίπτωση της περίφημης φάσης του δεύτερου γκολ της Ιαπωνίας. Τα μικροτσίπ που υπάρχουν στην μπάλα δίνουν αποτελεσματικές απαντήσεις για το αν αυτή περνάει ή όχι τη γραμμή.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι που ισχυρίζονται ότι το VAR χαλάει τη γιορτή. Πανηγυρίζεις ένα γκολ και τρία λεπτά αργότερα η τεχνολογία το ακυρώνει. Όμως τα οφέλη από τη χρήση του VAR, αλλά και της τεχνολογικής γραμμής τέρματος, είναι πολύ περισσότερα.

Εκείνο που φαίνεται να καταργείται στο Μουντιάλ του Κατάρ είναι η ισότητα των τάξεων. Η ρήση «όλοι είμαστε ίδιοι στο γήπεδο», δεν ισχύει πια. Στα αναβαθμισμένα VIP των γηπέδων του Μουντιάλ αν έχεις να πληρώσεις τρία χιλιάρικα, μπορείς να πιεις και μπίρα (που υποτίθεται ότι απαγορεύεται).

ΠΡΟΤΑΣΗ: Χειμερινό Μουντιάλ για πάντα!