MENU

Χωρίς την παραμικρή δόση ειρωνείας, χωρίς καμία διάθεση αντιδικίας και με κάθε καλή διάθεση θα πρέπει να τονίσουμε εξ’ αρχής πως ο κ. Λιόλιος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, υπήρξε απόλυτα ευγενής και εξαιρετικός οικοδεσπότης, στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Από την άλλη όμως έδειξε να μην έχει καταλάβει πλήρως τον ρόλο του. Τον θεσμικό του ρόλο για τον οποίο έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα τόσο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησή του, όσο και κατά τη διάρκεια των απαντήσεων που έδωσε και κυρίως που ΔΕΝ έδωσε στις ερωτήσεις που ακολούθησαν.

Δυστυχώς για τους φίλους του μπάσκετ η έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΟΚ δεν έκανε κανέναν σοφότερο. Ο λόγος που έγινε η συνέντευξη αυτή ήταν για να περάσει ο κ. Λιόλιος αυτά που ήθελε (δευτερευούσης σημασίας) και να μην ασχοληθεί καθόλου για όσα αφορούν το ελληνικό μπάσκετ και τους Έλληνες φιλάθλους.

Και είναι κρίμα. Γιατί αν ήθελε ο κ. Λιόλιος είχε μια χρυσή ευκαιρία να ρίξει άπλετο φως σε όλα αυτά για τα οποία τον κατηγορούν, να εξηγήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο το τι συμβαίνει στην ΚΕΔ, να δώσει απαντήσεις στα δημοσιεύματα που τον θέλουν αρνητικό πρωταγωνιστή σε διάφορα θέματα και όχι να τα χαρακτηρίζει λάσπη και με απολύτως αυταρχικό τρόπο να βάζει τέλος στις παραπάνω συζητήσεις.

Αλλά δεν ήθελε.  

Μάλιστα, το μεγαλύτερο λάθος του ο κ. Λιόλιος το έκανε όταν προσπάθησε να ξεχωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό από την ιδιότητά του. Ο κ. Λιόλιος επιχείρησε με κάθε τρόπο να αποποιηθεί των ευθυνών του και να μην απαντήσει στα φλέγοντα ζητήματα.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΚ ρωτήθηκε ξεκάθαρα και επιμόνως για τα παρακάτω θέματα και πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα:

  • Τις φωνές των ομάδων για τη διαιτησία τη φετινή σεζόν.
  • Τις επώνυμες καταγγελίες διαιτητών οι οποίοι υποστηρίζουν πως παρανόμως δεν ορίζονται από την ΚΕΔ.  
  • Τη συγγενική σχέση του επικεφαλής της ΚΕΔ, κ. Νίκου Πιτσίλκα ο οποίος ορίζει σε παιχνίδια τον… γιο του.
  • Για τα δημοσιεύματα που θέλουν συγκεκριμένο διαιτητή που ανέβηκε φέτος στην Α1 να είναι υπάλληλος του κ. Λιόλιου σε άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, εκτός του χώρου του μπάσκετ.

Για όλα τα παραπάνω ο Πρόεδρος της ΕΟΚ δεν είπε τίποτα. Το παραμικρό. Δεν έδωσε καμία απάντηση. Δε θέλησε να πέσει φως σε καμία σκιά. Με ποιο επιχείρημα;

Λέγοντας απλά ότι: «Για τον Λιόλιο μπορούν να γράψουν ότι θέλουν. Τον θεσμό του Προέδρου όμως δεν μπορούν να τον αγγίξουν». Και αυτό είναι το μεγάλο λάθος του. Ο κ. Λιόλιος θα πρέπει να καταλάβει… χθες πως επειδή είναι πρόεδρος δεν είναι υπεράνω όλων.

Ο κ. Λιόλιος θα πρέπει να καταλάβει πως ο Πρόεδρος της ΕΟΚ είναι ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ του μπάσκετ. Δεν είναι ο Ιούλιος Καίσαρας του μπάσκετ. Και θα πρέπει επίσης να καταλάβει πως ο θεσμός του Προέδρου και να «αγγιχθεί» μπορεί και να δεχθεί κριτική και να αξιολογηθεί. Και αυτό θα το κάνουν οι ομάδες, οι διαιτητές, οι παίκτες και ο κόσμος.

Λιόλιος και Πρόεδρος είναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΩ ΑΥΤΩ.

Και αν υπάρχουν σκιές στην επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λιόλιου αυτές πέφτουν και στον Πρόεδρο της ΕΟΚ. Αν υπάρχουν σκιές στον Πρόεδρο της ΕΟΚ αυτές πέφτουν και στον κ. Λιόλιο. Πολύ απλά, πολύ ξεκάθαρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΟΚ επανέλαβε πολλάκις πως ο ρόλος της ΕΟΚ είναι να τηρεί τους νόμους και να αποτελεί ομπρέλα νομιμότητας για ολόκληρο το μπάσκετ. Όντως. Σε θεωρητικό επίπεδο αυτός είναι ο ρόλος της ΕΟΚ. Και αυτό είναι το έργο που πρέπει να επιτελέσει. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση δε συμβαίνει αυτό.

Ο κ. Λιόλιος, σήμερα, αποδείχθηκε ο κ. «Ναι μεν, αλλά…».

Και εξηγούμαστε. Θέλει δυνατό Παναθηναϊκό, θέλει να τα έχει καλά με τον Παναθηναϊκό αλλά δε θέλει τη διοίκηση της ομάδας.

Θέλει δυνατή ΑΕΚ, θέλει να τα έχει καλά με τον οργανισμό της ΑΕΚ, αλλά δε θέλει τη διοίκηση της ΑΕΚ.

Θέλει να τα έχει καλά με τον ΕΣΑΚΕ, αλλά… δεν τα έχει καλά με τον ΕΣΑΚΕ.

Θέλει να τηρήσει τις ρήτρες εμπιστευτικότητας των συμβουλίων αλλά δεν της τηρεί.

Θέλει πολλά, αλλά δεν τα κάνει. Και αυτό είναι ένα ακόμα θέμα για τον Πρόεδρο της ΕΟΚ. Έστω και αν βρίσκεται στην πρώτη του χρονιά σε αυτή την πολύ δύσκολη και νευραλγική θέση.

ΥΓ: Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε ότι «ΑΝ πέρσι αγωνιζόμασταν στην Α1 θα κερδίζαμε και πάλι το πρωτάθλημα. Είχαμε πολύ μεγάλη διαφορά από τον Παναθηναϊκό».

Αφού ο κ. Μπαρτζώκας θέλει να μιλάμε με «ΑΝ» να πούμε ότι ΑΝ ο Παναθηναϊκός πέρσι βρισκόταν σε μια φυσιολογική διοικητική συνθήκη τότε είναι πολύ πιθανό να μην κέρδιζε το πρωτάθλημα ούτε πέρσι, ούτε φέτος. Όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. 

Doctor Λιόλιος και Mister President
EVENTS