MENU

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά επτά! Τόσες είναι οι αλλαγές προπονητών στην Euroleague λίγο πριν συμπληρωθούν τα 2/3 της regular season της διοργάνωσης. Μια εικόνα αρκετά ασυνήθιστη, για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ομάδες, ωστόσο τα αποτελέσματα και ο υψηλός ανταγωνισμός που υπάρχει τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις εγχώριες υποχρεώσεις των ομάδων έφεραν την μία αλλαγή μετά την άλλη.

Τελευταίο... κρούσμα της λαίλαπας αυτής ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος το μεσημέρι της 21ης Ιανουαρίου του 2019 είδε την πόρτα της εξόδου στη Χίμκι, με τον Ρίμας Κουρτινάιτις να επιστρέφει στην τεχνική ηγεσία της ρωσικής ομάδας.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή, διότι την φετινή σεζόν σχεδόν οι μισοί πάγκοι της Euroleague έχουν αλλάξει κουμανταδόρο...

Η αρχή έγινε από την Μπασκόνια. Στα μέσα Νοέμβρη και πιο συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου, ο Πέδρο Μαρτίνεθ απολύθηκε από τους Βάσκους, με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς να τον διαδέχεται και να επιστρέφει στον πάγκο της Μπασκόνια, μετά τη σεζόν 2015-16, σεζόν κατά την οποία η Μπασκόνια έφτασε μέχρι το Final Four της Euroleague με τον Κροάτη προπονητή στην άκρη του πάγκου.

Η δεύτερη αλλαγή δεν άργησε να έρθει. Στις 18 Νοεμβρίου ο Νέβεν Σπάχια είδε τη συνεργασία του με την Μακάμπι Τελ Αβίβ να τερματίζεται, ελέω του άσχημου ξεκινήματος στην φετινή Euroleague. Η «ομάδα του λαού», η οποία είχε να αντιμετωπίσει και αρκετούς τραυματισμούς, μετρούσε ρεκόρ 1-6, με την διοίκηση της ομάδας να παίρνει την απόφαση για ένα... ηλεκτροσόκ. Αντικαταστάτης του ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, με τον οποίο η Μακάμπι έχει δείξει πολύ θετική εικόνα, με αποκορύφωμα την εκτός έδρας νίκη με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, προ δύο εβδομάδων!

Στις αρχές Δεκέμβρη ήρθε η τρίτη αλλαγή σε πάγκο ομάδας της Euroleague. Η Γκραν Κανάρια έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Σάλβα Μαλδονάδο, ο οποίος πλήρωσε το... μάρμαρο για τις κακές εμφανίσεις της ομάδας του στο πρώτο μισό της σεζόν. Παρ' όλα αυτά, στην Euroleague είχε προλάβει να μετρήσει 3 νίκες σε 10 παιχνίδια, με την ομάδα από τα Κανάρια Νησιά να δείχνουν ανταγωνιστική εικόνα. Την θέση του πήρε ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Βίκτορ Γκαρθία, ο οποίος καθοδηγεί μέχρι και σήμερα την ομάδα.

Το κακό ξεκίνημα της Νταρουσάφακα δεν θα μπορούσε να μην φέρει εξελίξεις και στην τουρκική ομάδα. Η «Νταρού» μετά από 12 αγωνιστικές μετρούσε μόλις 1 νίκη και η διοίκηση της ομάδας απέλυσε τον Αχμέτ Τσάκι. Αντικαταστάτης του ήταν ο Σελτσούκ Ερνάκ, ο οποίος άφησε την Σακάρια, των χιλίων οικονομικών προβλημάτων, ενώ στην Νταρουσάφακα συνάντησε τον μέχρι πρότινος παίκτη του στην Σακάρια, Τόνεϊ Ντάγκλας.

Η κακή εικόνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ δεν θα μπορούσε να μην φέρει εξελίξεις στην ομάδα. Μετά το πέρας του αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης, στις 19 Δεκεμβρίου, η «πράσινη» ΚΑΕ έλυσε τη συνεργασία της με τον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος μετρούσε 6 νίκες και 7 ήττες στη διοργάνωση. Οι ιθύνοντες την ομάδα δεν άργησαν να βρουν την αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Ρικ Πιτίνο, με τον 66χρονο κόουτς να αναλαμβάνει δράση για τους «πράσινους» λίγο μετά τα Χριστούγεννα και να κάνει εντυπωσιακό ντεμπούτο στις 28 Δεκεμβρίου, στη νίκη του «τριφυλλιού» απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Όπως στην περίπτωση της Γκραν Κανάρια, έτσι και η Μπουντούτσνοστ προχώρησε σε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της. Ο Αλεκσάνταρ Ντζίκις παρά την κατάκτηση της περσινής ABA Liga δεν κατάφερε να κάνει.. πρωτοχρονιά, καθώς στις 29 Δεκεμβρίου η διοίκηση της ομάδας από την Ποντγκόριτσα ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της μαζί του. Ο διάδοχός του βρέθηκε στο πρόσωπο του Γιάσμιν Ρέπεσα, ο οποίος επέστρεψε σε πάγκο ομάδας της Euroleague μετά το πέρασμά του από την Αρμάνι Μιλάνο.

Ο τελευταίος (μέχρι τον επόμενο...) που είδε την διοίκηση της ομάδας του να του δείχνει την πόρτα της εξόδου ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Η Χίμκι δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην Euroleague, μετρώντας ρεκόρ 7-12, την ίδια στιγμή που οι τραυματισμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο στην ομάδα, με τους Σβεντ και Γκιλ να μένουν στα pits. Η διοίκηση των Ρώσων, όμως, προχώρησε σε μια κίνηση-έκπληξη και απέλυσε τον Έλληνα προπονητή, επαναφέροντας στην τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Ρίμας Κουρτινάιτις.

Η Euroleague έπαθε... Super League!