Το κτίριο υποχώρησε λόγω εργασιών που εκτελούνταν εκείνη την ώρα στο διπλανό οικόπεδο. Πριν από περίπου έναν μήνα είχε γκρεμιστεί το ακίνητο που υπήρχε και είχε ξεκινήσει η ανέγερση νέας πολυκατοικίας.
Οι εργασίες στο διπλανό οικόπεδο, ενδέχεται να επηρέασαν την στατικότητα των θεμελίων της τετραώροφης πολυκατοικίας
Όπως περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής, ακούστηκε πρώτα ένας δυνατός κρότος και αμέσως μετά το κτίριο μετατράπηκε σε έναν τεράστιο σωρό ερειπίων.
Σε αποκαλύψεις σχετικά με την κατάρρευση της πολυκατοικίας προχώρησε στο Live News ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος.
Όπως είπε η πολυκατοικία που κατέρρευσε ήταν κατασκευής 1970. Αυτές οι πολυκατοικίες δεν είχαν υπόγειο αλλά είχαν μια θεμελίωση σε ένα βάθος περίπου 1-1,30, όπως λένε οι πολιτικοί μηχανικοί, σε ένα έδαφος στα Πετράλωνα που θεωρείται γεώδες, σχετικά σαθρό, και θα έπρεπε να υπάρχει και γεωτεχνική μελέτη, η οποία κοστίζει 4-5.000 ευρώ, και έτσι πολλοί την αποφεύγουν.
Η νέα πολυκατοικία, ως σύγχρονη πολυκατοικία, θα έπρεπε να είναι η θεμελίωσή της πολύ πιο βαθιά, και έτσι είχαν σκάψει σε ένα βάθος περίπου 5-6 μέτρων για να συμπεριληφθούν αποθήκες.
Η παλιά πολυκατοικία στηριζόταν και σε έναν τοίχο ο οποίος πλέον είχε σκαφτεί, που ήταν ακριβώς κάτω από τα θεμέλιά της. Το Live News αποκαλύπτει πως υπάρχουν μαρτυρίες, ότι πριν από 15 ημέρες είχαν κληθεί αρμόδιοι τεχνικοί για να αποφανθούν σχετικά και είχαν συστήσει στους υπεύθυνους της, τους μηχανικούς της νέας πολυκατοικίας, να ρίξουν εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, διότι υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης του χώματος της διπλανής πολυκατοικίας, πράγμα και το οποίο έγινε.
Φαίνεται να υπάρχει αναφορά ότι το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα είναι πολύ ακριβό και έτσι δεν έγινε λόγω κόστους. Οι μηχανικοί είπαν ότι "θα το αφήσουμε στο μετέωρο, στο χρονικό κενό έτσι, και θα χτίσουμε τα θεμέλια και θα στηριχθεί η πολυκατοικία όταν θα φτιάξουμε κανονικά το σκυρόδεμα, το μπετόν, της νέας πολυκατοικίας, όταν κατασκευάσουμε την πολυκατοικία".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του αστυνομικού συντάκτη, οι μηχανικοί φαίνεται να έχουν επικαλεστεί στους αστυνομικούς ότι υπήρχε και μία διαρροή από κάποιον αγωγό που έκανε σαθρό το έδαφος κάτω από την πολυκατοικία, την προηγούμενη. Όλα αυτά εξετάζονται.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τα τέσσερα άτομα που είχαν αρχικά δηλωθεί ως αγνοούμενοι έχουν βρεθεί καθώς άτομα από το περιβάλλον τους κατάφεραν αν έρθουν να σε επικοινωνία μαζί τους.
Την ίδια ώρα, το Live News ήρθε σε επικοινωνία με την τοπογράφο του υπό ανέγερση κτιρίου δίπλα από την πολυκατοικία που κατέρρευσε.
"Εγώ είχα δει τις εργασίες πριν ξεκινήσουν οι εκσκαφές. Η προηγούμενη πολυκατοικία ήταν οικογενειακή και έχει πολύ καιρό που έχει κατεδαφιστεί. Δεν νομίζω ότι έχει σχέση με την παλιά κατεδάφιση αυτό που έγινε σήμερα. Αλλά εγώ τοπογράφος είμαι, δεν είμαι πολιτικός μηχανικός ή αρχιτέκτονας. Όταν είχα πάει την τελευταία φορά, δεν είχε υποχωρήσει κανένα έδαφος. Ήταν στο φυσικό έδαφος ας πούμε, όπως είναι οι άλλες πολυκατοικίες που πατάνε. Δεν αντιμετώπιζα κανένα πρόβλημα.
Άδεια έχουν κανονική για να κάνουν και την πενταόροφη πολυκατοικία που είχαν σχεδιάσει. Είμαι πάρα πολύ σοκαρισμένη και δεν ξέρω πραγματικά και τι έχει συμβεί. Λυπάμαι πάρα πολύ και για τους ανθρώπους που μένανε στην πολυκατοικία τη συγκεκριμένη, που ξαφνικά βρεθήκανε χωρίς σπίτια.
Λυπάμαι πολύ και για τους ανθρώπους που δουλεύανε, τους μηχανικούς, τους ιδιοκτήτες, γιατί ξέρω ότι είναι παιδιά τα οποία προσπαθούσανε για το καλύτερο και θεωρώ ότι κάτι συνέβη που δεν το είχανε, δεν το περίμεναν. Δεν μπορώ να το εξηγήσω πραγματικά. Είναι πάρα πολύ τυπικοί από όσο τους γνωρίζω, όσο διάστημα είχα τύχει να συνεργαστώ μαζί τους, και είμαι σοκαρισμένη".
Η Αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές που σχετίζονται με τις εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνταν στο διπλανό κτίριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, τον μηχανικό και αρχιτέκτονα και άλλους δύο εργαζόμενους πιθανόν.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, και για τους πέντε έχει δημιουργηθεί δικογραφία και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.