MENU

Σε επτά σελίδες, εκ των οποίων το… ζουμί είναι στις τρεις, η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα, για την απόφαση σκάνδαλο που επέβαλε στον Ολυμπιακό, για τα επεισόδια στον αγώνα Κυπέλλου με την Παναχαϊκή.

Το SDNA αποκαλύπτει το σκεπτικό της απόφασης με την οποία:

- Η Επιτροπή δεν δέχεται την έκθεση του παρατηρητή αγώνα που κάνει λόγο για σοβαρό τραυματισμό φιλάθλου επειδή το περιστατικό δεν υπέπεσε στην αντίληψη του.

- Υποστηρίζει ότι από τις εκθέσεις του παρατηρητή και της αστυνομίας δεν προκύπτουν βιαιοπραγίες. Ο παρατηρητής Αχιλλέας Γεωργακάκης κάνει λόγο για ένταση στη Θύρα 3 και η ΕΛ.ΑΣ για ρίψεις αντικειμένων από οπαδούς του Ολυμπιακού προς την Αστυνομία.

- Τη ρίψη των αντικειμένων δεν την θεωρεί βιαιοπραγία σε αντίθεση με την απόφαση που είχε πάρει η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League τιμωρώντας την ΑΕΚ με αφαίρεση τριών βαθμών για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

- Δεν λαμβάνει υπόψη τις εκτεταμένες φθορές στο Παμπελοποννησιακό.

Χωρίς βιαιοπραγία, σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα δεν υπάρχει -3 ενώ χωρίς σημαντικές φθορές ξένης περιουσίας δεν προβλέπεται η ποινή των 2-4 αγωνιστικών τιμωρίας της έδρας,σύμφωνα με το 15, 4β. Γι’ αυτό τον λόγο, η Επιτροπή τιμώρησε τον Ολυμπιακό σύμφωνα με το άρθρο 15, 4α για επεισόδια «που δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας» και όχι με το 4β. με το οποίο είχε κληθεί σε απολογία.

Για τον οπαδό που προκάλεσε τα επεισόδια στη Θύρα 3 και ο Ολυμπιακός χαρακτήρισε «προβοκάτορα», αναφέρεται στο σκεπτικό: «Από τα ανωτέρω αποδεικτικά μέσα, αποδεικνύεται ότι κατά την διάρκεια του ανωτέρω αγώνα, φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας επιτέθηκαν σε άγνωστο άτομο, που βρισκόταν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την πρόκληση επεισοδίου και ότι με την άμεση επέμβαση της αστυνομίας η κατάσταση εκτονώθηκε, οι οπαδοί επέστρεψαν στις αρχικές τους θέσεις και ο αγώνας συνεχίστηκε και τελείωσε χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Η εγκαλούμενη ΠΑΕ προέβαλε συναφώς ότι πρέπει να απαλλαγεί, διότι το επεισόδιο προκλήθηκε από άτομο που δεν ήταν στην πραγματικότητα φίλαθλος της ομάδας της, με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσει τεχνηέντως ένταση, εν είδει agent provocateur, ανεξάρτητα, όμως, από την αλήθεια ή όχι του ισχυρισμού αυτού, σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη των φιλάθλων που προέβησαν στην προπεριγραφόμενη συμπεριφορά δεν επηρεάζεται».

Για τις βιαιοπραγίες: «Εντούτοις, ούτε από τις παρατηρήσεις του διαιτητή του αγώνα, ούτε από τις εκθέσεις του παρατηρητή του αγώνα προκύπτει ότι τα ανωτέρω επεισόδια συνδέθηκαν εν τέλει με βιαιοπραγίες κατά προσώπων, δεδομένου ότι σε κανένα από τα ανωτέρω αποδεικτικά μέσα δεν περιγράφονται περιστατικά παράνομων ενεργειών εκδηλούμενων με υλική δύναμη και με χρήση μέσων πρόσφορων να επιφέρουν κακοποίηση του σώματος κάποιου προσώπου (είτε αστυνομικού είτε φιλάθλου).

Για την έκθεση του παρατηρητή αγώνα για σοβαρά τραυματία οπαδό: «Η δε αναφορά του παρατηρητή περί της ύπαρξης τραυματισμού φιλάθλου δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη από την Επιτροπή, αφού, πέραν της αοριστίας της, αφορά συμβάν που δεν υπέπεσε στην άμεση αντίληψή του».

Γιατί να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός με το 4α και όχι με το 4β: «Η παρούσα Επιτροπή δύναται να λάβει υπόψη της λοιπά αποδεικτικά μέσα (π.χ. την αναφορά της αστυνομίας ή τη σηματική αναφορά κλπ.) καθ’ ο μέρος ενισχύουν τα όσα ήδη, έστω συνοπτικά, έχουν καταγραφεί από τους διαιτητές και τους παρατηρητές, αλλά δεν έχει εξουσία να λάβει υπόψη της για τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας περιστατικά που δεν περιγράφονται καθόλου από τους διαιτητές και τους παρατηρητές και συγκροτούν το πραγματικό άλλων πειθαρχικών αδικημάτων, εφόσον ασκήθηκε ποινική δίωξη από την ίδια (την Επιτροπή) και όχι από τον υπεύθυνο άσκησης δίωξης πειθαρχικών αδικημάτων. Συνεπώς, οι ανωτέρω τελεσθείσες πράξεις υπάγονται όχι στις διατάξεις των άρθρων 14 και 15 παρ. 4 β του ΠειθΚώδ ΕΠΟ, αλλά σε εκείνες των άρθρων 14 και 15 παρ. 4 α του ίδιου Κώδικα, κατ΄ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας, η οποία δε βλάπτει τα συμφέροντα της εγκαλουμένης, αλλά τουναντίον την ωφελεί, γενομένου δεκτού και του σχετικού ισχυρισμού της».

Στο δια ταύτα: «Συνακόλουθα, η ΠΑΕ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ» πρέπει να κηρυχθεί πειθαρχικά ελεγκτέα ως προς τα ανωτέρω αναλυτικά περιγραφέντα περιστατικά της πρόκλησης επεισοδίου, που ξεκίνησε από την κερκίδα των φιλάθλων της ομάδας της, και επεκτάθηκε και στην έξοδο της εν λόγω κερκίδας, ήτοι στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, χωρίς όμως να αποδειχθεί η σύνδεσή του με βιαιοπραγίες κατά προσώπων».

Ιδού το σκεπτικό του σκανδάλου