MENU
Χρόνος ανάγνωσης 3’

Στα βήματα του… «Μόναχο Alive» (pics & vids)

0

Και ποιος δεν εντυπωσιάστηκε βλέποντας μονάχα κάποια σχέδια από το πρότζεκτ του Athens Alive. Ενός πρότζεκτ που σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται στη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου για τον Παναθηναϊκό, αλλά εφόσον πάρει «σάρκα και οστά» θα αλλάξει την εικόνα ολόκληρης της πρωτεύουσας σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα. Αθλητισμός, ψυχαγωγία και όχι μόνο σε ένα έργο που ξεφεύγει κατά πολύ από τα ελληνικά δεδομένα.

Το SDNA βρέθηκε στο Μόναχο και σας ξεναγεί στο «Olympiapark Munchen» που ουσιαστικά αποτελεί μία εξαιρετική πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους που «τρέχουν» το Athens Alive. Κατεβαίνοντας στην κοντινότερη στάση του τραμ αντιλαμβάνεται αμέσως κανείς πως πρόκειται για μία «ανάσα» πρασίνου μέσα στο κέντρο της πόλης. Ψηλά δέντρα και ρυάκια κάνουν τον επισκέπτη να ξεχνά πως βρίσκεται στην καρδιά μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας. Το όνομα του δρόμου που ουσιαστικά «κυκλώνει» το πάρκο μόνο τυχαίο δεν είναι. «Spiridon-Louis-Ring» γράφουν οι πινακίδες και αμέσως φέρνουν στο μυαλό μας την Καλογρέζα.

Λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω συναντά κανείς έναν μεγάλο χάρτη που περιλαμβάνει την περιγραφή όλων των εγκαταστάσεων του Πάρκου. Με μία πρώτη ματιά βλέπει κανείς πως μπορεί να ικανοποιηθεί και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης μιας και πέραν βεβαίως της κεντρικής Αρένας που ήταν και η έδρα της ποδοσφαιρικής Μπάγερν Μονάχου πριν μετακομίσει στο νεόχτιστο «Allianz Arena», υπάρχει ένα Ενυδρείο, μία σάλα ποδοσφαίρου, ένα μικρότερο κλειστό γήπεδο, εστιατόρια, μπαρ και πολλά ακόμα που θα τα ανακαλύψουμε προχωρώντας την βόλτα μας.

Φυσικά, ξεχωρίζει μέσα στο πάρκο το μεγάλο ανοιχτό γήπεδο που για δεκαετίες αποτέλεσε την έδρα της βαυαρικής ομάδας πριν χτιστεί το νέο, μεταξύ άλλων και για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 που φιλοξενήθηκε στην Γερμανία. Το στέγαστρό του με τη μορφή ιστού αράχνης είναι πραγματικά εντυπωσιακό και στις βάσεις του φέρνει αρκετά στο μυαλό κάποιου που έχει δει και τα δύο, εκείνο του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Άξιο αναφοράς πως το στέγαστρο σήμερα που το γήπεδο δεν χρησιμοποιείται για ποδοσφαιρικούς αγώνες προσφέρεται για αναρρίχηση. Η Αρένα πλέον φιλοξενεί συναυλίες και διάφορα άλλα events, ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως παρά τα όσα χρόνια έχουν περάσει συντηρείται έτσι ώστε να παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση.

Γυρίζοντας το βλέμμα του κανείς από την άλλη θα δει μία πολύ όμορφη λίμνη και αρκετούς κατοίκους της πόλης να κάθονται πέριξ αυτής και να απολαμβάνουν τον ήλιο, που η αλήθεια είναι πως μας… τίμησε αρκετά με την παρουσία του εκείνο το πρωινό. Μία εικόνα που σίγουρα ηρεμεί τον επισκέπτη και του δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει από την καθημερινότητά του.

Προχωρώντας λίγο πιο κάτω, ξεχωρίζει το κλειστό κολυμβητήριο. Εξωτερικά σαν μία σμίκρυνση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, όπως δηλαδή και το αντίστοιχο στην Αθήνα από την στιγμή που αποτελούν «έργο» του ίδιου αρχιτέκτονα. Στο ίδιο μοτίβο, άλλωστε και η κλειστή σάλα σε πολύ μικρή απόσταση από το κολυμβητήριο. Δίπλα στο κλειστό γήπεδο, αρκετά εστιατόρια και μπαρ στα οποία υπάρχει δυνατότητα για τους επισκέπτες να φάνε ή να πιούν το ποτό τους, ανεξαρτήτως του αν λαμβάνει χώρα κάποιο event στο Πάρκο.

Πρόκειται για ένα Πάρκο στο οποίο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μπορεί κάποιος να κάνει την βόλτα του, να τρέξει και να απολαύσει ορισμένες στιγμές χαλάρωσης. Ένα μέρος που δεδομένα φαντάζει αρκετά «ξένο» σε όσα έχουμε μάθει στην Ελλάδα καθώς δεδομένα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας.

Η έκταση του Πάρκου του Μονάχου φέρνει αρκετά στο μυαλό εκείνη των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Μαρούσι. Την ίδια στιγμή, αρκετές από τις υποδομές όπως η Αρένα του ποδοσφαίρου, ή το κολυμβητήριο και η κλειστή σάλα μοιάζουν με αντίγραφα εκείνων του ΟΑΚΑ. Οι προϋποθέσεις για ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα ολόκληρης της πόλης υφίστανται και βεβαίως μένει να φανεί αν τελικώς θα γίνουν οι ενέργειες εκείνες που απαιτούνται έτσι ώστε το «Athens Alive» να μην μείνει μόνο στις μακέτες αλλά να αποτελέσει το νέο σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας.

Στα βήματα του… «Μόναχο Alive» (pics & vids)