MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
STOIXIMAN SUPER LEAGUE
Civitel, 13:00
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας σχετικά με το ζήτημα της Διπλής Ανάπλασης στο ξενοδοχείο Civitel και πρώτος τοποθετήθηκε ο προέδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο. Παναγιώτης Μαλακατές, λέγοντας τα εξής.

«Καλησπέρα σας και σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και σύντομα να βρούμε πάλι την κανονικότητα μας. 
 Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε όλα τα δεδομένα της διπλής ανάπλασης όπως κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, και βεβαίως να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.
Στη ζωή μου έχω μάθει να μιλάω σταράτα, ντόμπρα και χωρίς στρογγυλέματα και αυτό ακριβώς θα κάνω και σήμερα.
Στην γενική συνέλευση της 7 ης Ιουλίου 2020, που μου έγινε η μέγιστη τιμή να αναλάβω την προεδρία του μεγαλύτερου Συλλόγου της χώρας, ανέφερα τις κόκκινες γραμμές που προσωπικά είχα βάλει ως απαράβατους όρους.

1. Οι νέες εγκαταστάσεις του Α.Ο. αλλά και το γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ  να ανήκουν στον Ερασιτέχνη εφόρου ζωής.
2. Να στεγαστεί  όλος ο Παναθηναϊκός (Α0-ΠΑΕ-ΚΑΕ) στον Βοτανικό.
3. Οι νέες εγκαταστάσεις να πληρούν τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει.
4. Η  Λεωφόρος να κατεδαφιστεί  όταν παραληφθούν πλήρως και με τις άδειες λειτουργίας έτοιμες προς χρήση όλες οι νέες εγκαταστάσεις μας.
5. Την τελική απόφαση να λάβει η γενική συνέλευση του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις αρχές κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή και προσπαθήσαμε μέσα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να φέρουμε στο κυρίαρχο σώμα την γενική συνέλευση του Παναθηναϊκού Α.Ο. την καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν είχαμε το δικαίωμα να σαμποτάρουμε ή να ωθήσουμε σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις για όσα κατά καιρούς διαφωνήσαμε, αλλά οφείλαμε να προσπαθήσουμε να πετύχουμε όσο περισσότερα μπορούσαμε και να τα παρουσιάσουμε στη Γενική συνέλευση, προκειμένου τελικά να αποφασίσει για την διπλή ανάπλαση.
Μετά την πρώτη διερευνητική επαφή μου με τον κ. Δήμαρχο αρχές Ιουλίου και κατόπιν της εκλογής μου σχημάτισα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μια συντονιστική επιτροπή για την διπλή ανάπλαση αποτελούμενη από εμένα τον κ. Βρανόπουλο, τον  κ. Παυλόπουλο για νομικά θέματα (ο οποίος εν συνεχεία πρόσθεσε στη νομική επιτροπή συμβουλευτικά τον κ. Ιθακήσιο και τον κ. Παναγιωτόπουλο) και τον κ. Ακριτίδη για τεχνικά θέματα (όπου και αυτή η επιτροπή εμπλουτίστηκε κυρίως κατά την προκαταρκτική περίοδο και με άλλα άτομα) και θέλω  προσωπικά να τους ευχαριστήσω.

Οι συμβάσεις
1. Παναθηναϊκού Α.Ο.  – Δήμου Αθηναίων
2. Παναθηναϊκού Α.Ο. – ΑΕΠ Ελαιώνα – Δήμου Αθηναίων
3. Παναθηναϊκού Α.Ο.-Παναθηναϊκού ΠΑΕ
4. Οι μακέτες των εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού Α.Ο.
5. Το παράρτημα με τον προϋπολογισμό των εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Είναι πλέον στην τελική τους φάση και έχουν στο σύνολο τους σχεδόν συμφωνηθεί , οπότε μόλις έχουν πλέον καταγραφεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες και έχουν ξεπεραστεί και οι ρήτρες εμπιστευτικότητας θα τις αναρτήσουμε στην επίσημη ιστοσελίδα μας λογικά ως τέλος Ιανουαρίου , σε κάθε περίπτωση αρκετό χρονικό διάστημα πριν την Γενική Συνέλευση όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί.

Η σύμβαση μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Παναθηναϊκός ΠΑΕ θα δημοσιοποιηθεί έγκαιρα από τους καθ ύλην αρμόδιους, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και να μπορούν να αποφασίσουν τι θεωρούν σωστό για τον Παναθηναϊκό μας.
Σήμερα δεσμεύομαι για να δημοσιεύσω τα σχέδια των συμβάσεων και επιπλέον δεν θέλω να υπάρχουν παρερμηνείες και κενά μεταξύ σχεδίων και τελικών κειμένων.

Παρόλες τις αρχικές μας προσπάθειες δεν καταφέραμε να ενσωματώσουμε το γήπεδο μπάσκετ της ΚΑΕ εντός της διπλής ανάπλασης καθότι διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο ήταν αντίθετο με το υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα πάνω στο οποίο πατάμε, και θα έθετε σε κίνδυνο τη διπλή ανάπλαση μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο προσφυγών, καθυστερήσεων και πιθανής κατάργησης της.

Επιμείναμε και πετύχαμε να προβλεφθεί η κατασκευή ενός γηπέδου μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο, το οποίο θα αγόραζε ο Δήμος Αθηναίων και θα το κατασκεύαζε με δικές του δαπάνες, παραχωρώντας εν συνεχεία την χρήση και την εμπορική εκμετάλλευση στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός με κατ ιδίαν μεταξύ τους συμφωνία.
Στη μια και μοναδική συνάντηση του κ. Δημάρχου με τον κ. Γιαννακόπουλο προφανώς διαπιστώθηκε ότι δεν ήτανε αυτή η λύση συμφέρουσα για την ΚΑΕ οπότε και εγκαταλείφθηκε. 

Θεωρώ ότι παρόλο που στο συγκεκριμένο κομμάτι παραβήκαμε τις αρχικές μου δεσμεύσεις και τις κόκκινες γραμμές, όσον αφορά την Παναθηναϊκή πολιτεία δεν είχαμε άλλη επιλογή εάν θέλαμε να πραγματοποιηθεί η διπλή ανάπλαση.
Θα ήθελα να σας παρουσιάσω τα θετικά σημεία που όπως πιστεύω είναι αρκετά και συμφέροντα για τον Παναθηναϊκό Α.Ο. 
Μας παραχωρείται δωρεάν η χρήση των εγκαταστάσεων μας στον Βοτανικό, του ποδοσφαιρικού γηπέδου, και του μουσείου-εντευκτηρίου και εστιατορίου στην περιοχή της Λεωφόρου για 99 χρόνια και όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρακτικά αυτό είναι για πάντα.

Ρητά αναφέρεται στη σύμβαση ότι πρώτα θα παραλάβουμε όλες μας τις εγκαταστάσεις στον Βοτανικό συμπεριλαμβανομένου και του ποδοσφαιρικού γηπέδου, ολοκληρωμένες και με την άδεια λειτουργίας και μόνο τότε θα παραδώσουμε τη Λεωφόρο.
Μέσα από την σύμβαση μας με την ΠΑΕ συμφωνήσαμε ώστε ο Παναθηναϊκός Α.Ο. έναντι της παραχώρησης χρήσης του ποδοσφαιρικού γηπέδου να λαμβάνει ετήσια το ποσό των 500.000 ευρώ αναπροσαρμοσμένο ανά 5ετια.

Επιπλέον bonus όταν εξασφαλίζεται η συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων αλλά και να αναλαμβάνει η ΠΑΕ πλήρως τα έξοδα λειτουργίας , συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης του ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Συμφωνήθηκε επίσης να ισχύει ετήσια η κάρτα μέλους και φίλου υποχρεωτικά όπως αυτή ισχύει και σήμερα.
Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. εξασφαλίζει την εμπορική χρήση του μουσείου-εντευκτηρίου και εστιατορίου στη Λεωφόρο ,  τις εμπορικές χρήσεις των κυλικείων και του καφέ-εστιατορίου των αθλητικών εγκαταστάσεων μας και την  ονοματοδοσία αυτών πλην του ποδοσφαιρικού γηπέδου καθώς και την εκμετάλλευση του υπογείου χώρου στάθμευσης.

Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. μέσω αυτών των οικονομικών συμφωνιών προβλέπεται να έχει ως ετήσια έσοδα τα ακόλουθα:
-Από την κάρτα μέλους και φίλου, ποσό 1,5 εως 2 εκ. ευρώ
-Από τη σύμβαση με την ΠΑΕ 500.000 ευρώ
-Από τις εμπορικές του χρήσεις , διαρκείας, εισιτήρια κλπ έσοδα 250.000-500.000 ευρώ
-Χορηγίες 500.000  ευρώ-1 εκατομμύριο ευρώ
Το συντηρητικό σενάριο εσόδων ανέρχεται στο ποσό των 2.750.000 ευρώ και το αισιόδοξο φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Το ρεαλιστικό και πλέον πιθανό σενάριο ανέρχεται στα 3-3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν αναφέρω τα έσοδα από τις ακαδημίες που με το πλεόνασμα τους καλύπτουμε και τα έξοδα από τα λιγότερο δημοφιλή αθλήματα και που σίγουρα θα αυξηθούν σημαντικά.

Και  δεν αναφέρω καθόλου τα έσοδα από τη φορολογία του στοιχήματος που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πλέον έσοδο.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στη φετινή χρονιά όπου μετά από χρόνια έχουμε ανταγωνιστικά τμήματα σε βόλεϊ ανδρών –γυναικών, μπάσκετ γυναικών και με ταυτόχρονη παρουσία σε ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά και με την υδατοσφαίριση στην Α1, ο ετήσιος προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 1.600.000 ευρώ. 
Αντιλαμβάνεστε όλοι τη δυναμική που θα αποκτήσει ο Σύλλογος με την οικονομική του εκτόξευση που αγωνιστικά θα τον καταστήσει παντοδύναμο στην Ελλάδα και με δυνατότητες διεκδίκησης και ευρωπαϊκών τίτλων.
Σημαντικό επίσης ότι θα αποκτήσει μέσω της κάρτας μέλους 15-20.000 μέλη που αυξάνουν σημαντικά το μέγεθος του Συλλόγου και την προοπτική περεταίρω ανάπτυξης.

Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. θα έχει εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές εγκαταστάσεις για να στεγάσει τα τμήματα του αφού καταφέραμε να αυξηθεί σημαντικά ο αρχικός προϋπολογισμός και έχουμε την  αντίστοιχη δέσμευση της ΑΕΠ Ελαιώνα
Βεβαίως αν με ρωτήσετε θα πω σίγουρα ότι θα χρειαζόμασταν και μεγαλύτερες και πιο πολλές αίθουσες διότι μιλάμε για τον Παναθηναϊκό μας με 21 αγωνιστικά τμήματα αρτιμελών και 17 τμήματα ΑμεΑ, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι, όσες όμως αίθουσες και να παίρναμε οι ανάγκες μας θα ήταν μεγαλύτερες.
Πιο αναλυτικά
Στην περιοχή της ανάπλασης στη Λεωφόρο και σε έκταση 680 τ.μ. 
- Μουσείο του Παναθηναϊκού μας (νομίζω όλοι καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό σημείο αναφοράς θα είναι και που σήμερα λείπει).
-Εντευκτήριο-εστιατόριο
-Εφόσον τελικά γίνει υπόγειος χώρος στάθμευσης θα μας παραχωρηθεί η χρήση και η εκμετάλλευση 15 θέσεων στάθμευσης

Στην περιοχή Ανάπλασης ΙΙ
-ποδοσφαιρικό γήπεδο 4 αστέρων προδιαγραφών FIFA/UEFA εως 40.000 θέσεις (προσωπική μου εκτίμηση εξ όσων γνωρίζω περίπου 38.000 θέσεων χωρίς να προσμετρώνται στην παραπάνω χωρητικότητα οι σουίτες). Θα είναι το μεγαλύτερο γήπεδο στη χώρα μετά το ΟΑΚΑ.

Στην περιοχή ανάπλασης και στα 7500τ.μ. που αφορούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού Α.Ο. 
1.Γήπεδο αθλοπαιδιών διαστάσεων handball-futsal 3.100 θέσεων στο οποίο θα αγωνίζονται οι ομάδες μας  βόλεϊ, μπάσκετ, futsal, μπάσκετ με αμαξίδιο και χάντμπολ (που θα επανιδρύσουμε τότε) και το οποίο μπορεί να μετατραπεί και σε πλήρη αίθουσα ενόργανης γυμναστικής.
2.Ανοικτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με στέγαστρο 500 θέσεων στην οποία εκτός της κολύμβησης  και των καταδύσεων θα αγωνίζονται και τα τμήματα υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικων (θα επανιδρυθεί).
3. Προπονητήριο αθλοπαιδιών διαστάσεων βόλεϊ-μπάσκετ για τις ακαδημίας κυρίως, 200 θέσεων με δυνατότητα διεξαγωγής και αγώνων. Δυνατότητα μετατροπής σε αμφιθέατρο και αίθουσα εκδηλώσεων.
4. Υπόγειος χώρος στάθμευσης 125 θέσεων
5. Γραφεία του Συλλόγου
6. Μπουτίκ
7. Καφέ-εστιατόριο

Προπονητήρια για τα ατομικά μας αγωνίσματα ως κάτωθι:
1. Άρση βαρών 150τμ
2. Πάλη 240τμ
3. Πυγμαχία με 2 ring 300τμ
4. Ξιφασκία με 2 διαδρόμους 150τμ
5. Επιτραπέζια αντισφαίριση με 6 τραπέζια 255τμ
6. Τοξοβολία 250τμ
7. Σκοποβολή για αεροβόλο όπλο 150τμ
8. Προπονητήριο  για ΑμεΑ  100τμ
9. 2 γυμναστήρια ενδυνάμωσης 100 τ.μ. έκαστο

Όλοι οι αθλητικοί χώροι και τα προπονητήρια πλήρως εξοπλισμένα τα οποία θα διαθέτουν αποδυτήρια, γραφεία προπονητών, αίθουσες για video, doping control , αίθουσα συνεντεύξεων και αποθήκες.
Στο τέλος της συνέντευξης θα προβληθεί video με τις μακέτες των εγκαταστάσεων μας όπως μας παραδόθηκε από την εταιρεία που έκανε τις σχετικές μελέτες.
Νομίζω ότι όλα τα ανωτέρω είναι ιδιαίτερα σημαντικά και όσον αφορά τις εγκαταστάσεις αλλά και όσον αφορά την οικονομική ανεξαρτητοποίηση του Παναθηναϊκού Α.Ο.
Δεν σας το κρύβω ότι οι αρχικές μας προθέσεις ήτανε να πετύχουμε στις νέες εγκαταστάσεις μας στον Βοτανικό αλλά και στην περιοχή της Λεωφόρου η ιδιοκτησίας τους να ανήκει στον Παναθηναϊκό Α.Ο. 

Αφού αυτό δεν το καταφέραμε απαιτήσαμε να υπάρχει ρητά η αναφορά ότι μεταφέρουμε στις νέες μας εγκαταστάσεις και στις δύο περιοχές , όλα μας τα δικαιώματα που έχουμε σήμερα στη Λεωφόρο όποια και αν είναι αυτά, και αυτό το πετύχαμε και αναφέρεται ρητά στη μεταξύ μας σύμβαση. 
Ρητά επίσης και χωρίς καμία απόκλιση αναφέρεται ότι πρώτα θα παραλάβουμε όλες τις εγκαταστάσεις μας συμπεριλαμβανομένου και του ποδοσφαιρικού γηπέδου έτοιμα προς χρήση με την άδεια λειτουργίας και τότε μόνο θα παραδοθεί η Λεωφόρος. 

Όσον αφορά τα έξοδα λειτουργίας , φύλαξης και συντήρησης των εγκαταστάσεων μας που ενώ αρχικά προέβλεπε το MOU ότι θα καλύπτοταν από κοινού μεταξύ ΠΑΕ και Δήμου Αθηναίων. Στην εξέλιξη μπήκε ένα πλαφόν συνολικού ποσού 180.000 ευρώ. 
Υπήρξε ένα σημείο τριβής με αυτή την αλλαγή, νομίζω όμως ότι ακόμα και έτσι είναι ένα θετικό στοιχείο το οποίο μας καλύπτει απόλυτα και δεν προβλεπόταν σε καμία προγενέστερη σύμβαση και σίγουρα είναι πολύ σημαντική για εμάς. 
Η κυβέρνηση παρά τις διαφωνίες μας και την εξαρχής αντίθετη τοποθέτηση μας ψήφισε έναν νόμο όπου μας παραχωρεί το 15% των ακαθάριστων εισπράξεων και των εσόδων από τις διαφημιστικές πινακίδες  για μόνο 15 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης κ.ο.κ.

Με συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης αλλά και του κ. Δημάρχου ζητήσαμε την τροποποίηση του νόμου ώστε η παραχώρηση να ισχύσει και για τα 99 χρόνια.
Επιτύχαμε τελικά η κυβέρνηση να μας διαβεβαιώσει (και τοποθετήθηκε σχετικά από τις 5/1) ότι θα τροποποιήσει τον νόμο και θα μας παραχωρήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα μας αρχικά για 49 χρόνια με δικαίωμα παράτασης που όπως καταλαβαίνετε θα ισχύσει για πάντα.

Εξ όσων γνωρίζω η τροποποίηση του νόμου ψηφίστηκε ή ψηφίζεται σήμερα στη  Βουλή. Ποτέ στο παρελθόν οτιδήποτε παραχωρήθηκε για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει συμβεί να μην επεκτείνεται στο διηνεκές. 
Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο δικαίωμα μας δεν αποφέρει κανένα οικονομικό όφελος στη Μάνα του λόχου καθώς πάντα το παραχωρούσαμε στην ΠΑΕ έναντι άλλων οικονομικών ανταλλαγμάτων. 
Όταν με ρώτησαν πριν 1,5 χρόνο πως πήρα την απόφαση να κατεβάσω ψηφοδέλτιο προκειμένου ο Σύλλογος να μην καταλήξει στο Πρωτοδικείο μιας και κανένας δεν είχε τόλμη να αναλάβει τη διοίκηση, είπα ότι επικράτησε το συναίσθημα της λογικής.
Στη ζωή υπάρχουν καταστάσεις που σε φέρνουν μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να πάρεις την απόφαση δύσκολα ή εύκολα , εάν θα πας από τη μια μεριά ή από την άλλη, και η απόφαση σου αυτή θα σε χαρακτηρίζει για την υπόλοιπη ζωή σου γιατί δεν έχει επιστροφή.

Με πολύ προβληματισμό και αφού αρχικά ανέβαλλα την πρώτη συνέντευξη κατά λίγες ημέρες αποφασίσαμε κατά την προσωπική μας εκτίμηση  πάντα, ομόφωνα  το Δ.Σ.  να εισηγηθούμε προς το κυρίαρχο σώμα την Γενική μας Συνέλευση υπέρ της Διπλής Ανάπλασης  θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία που παρουσιάζουμε είναι προς την θετική πλευρά.
Είναι μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό μας να έχει σύγχρονες , λειτουργικές κατ ουσίαν τις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις και την οικονομική αυτοδυναμία για να γίνει πανίσχυρος αγωνιστικά. 

Θα πω επίσης ότι εν αντιθέσει με όσα είπα όταν εκλέχτηκα αυτή τη φορά έγινε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή επικράτησε η λογική  από το συναίσθημα. 
Το συναίσθημα λέει ξεκάθαρα Λεωφόρος. 
Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει η Λεωφόρος για κάθε Παναθηναϊκό ακόμα πιο πολύ για εμάς τους παλαιότερους που έχουμε ζήσει πολλές και ιστορικές στιγμές. 
Αλλά προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για ανακατασκευή της Λεωφόρου και δημιουργίας σύγχρονου και μεγάλου γηπέδου, το οποίο καμία άλλωστε διοίκηση και πολύ μεγάλων επιφανών ανθρώπων δεν κατάφερε μέχρι σήμερα.

Ουσιαστικά δεν έχω δει καμία τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική εναλλακτική πρόταση δημιουργίας ενός μεγάλου και σύγχρονου γηπέδου αντάξιου του μεγέθους του Συλλόγου μας και που να είναι εφαρμόσιμη και ρεαλιστική.
Ακόμα όμως και να υπήρχε νομίζω ότι ποτέ κανένας δεν θα τολμούσε εύκολα να προχωρήσει σε κατεδάφιση της Λεωφόρου με την προοπτική ανακατασκευής με τον κίνδυνο να γίνει ότι έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ανακαίνιση σίγουρα είναι μια υπαρκτή δυνατότητα εφόσον βρεθούν τα χρήματα από την Περιφέρεια ή από άλλο φορέα χρηματοδότησης ώστε να μεγαλώσει η χωρητικότητα του ποδοσφαιρικού γηπέδου από 16.000 σε 20-22.000 αλλά ο Παναθηναϊκός Α.Ο. η «μάνα του λόχου» πολύ λίγα πράγματα μπορεί να κερδίσει σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. 
Μικρή βελτίωση στις αίθουσες των τμημάτων και ενδεχομένως αξιοποίηση του παλιού κολυμβητηρίου με καινούργιο ή μετατροπή της σε αίθουσα σκοποβολής ή κάποιας άλλης ενδεχομένως χρήσης. 

Και βεβαίως τα τμήματα που θέλουμε να είναι ανταγωνιστικά κερδίζοντας τίτλους, θα αναζητούν έδρα, πληρώνοντας κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για ενοίκιο.
Και η λογική λέει Βοτανικός για όλους τους λόγους που είπα στην αρχή της συνέντευξης μου για τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, για το γήπεδο ποδοσφαίρου, για την οικονομική αυτοτέλεια μας , για το μουσείο μας στη φυσική μας έδρα αλλά και γιατί ότι σήμερα έχουμε εδώ θα το μεταφέρουμε εκεί.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο Βοτανικός βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από την Ακρόπολη και τους Αμπελόκηπους , ανήκει στον Δήμο της πόλης μας και ότι δεν μιλάμε για το σήμερα αλλά για το μετά από 20,30,50,100 και περισσότερα χρόνια. 
Θέλω επίσης να απαντήσω σε κάποια θέματα που διαβάζω κατά καιρούς. Ακούω να λένε θα φύγουμε από τη Λεωφόρο για να πάμε με ενοίκιο και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει αυτό.
Για τις εγκαταστάσεις μας και για το μουσείο δεν προκύπτει ενοίκιο αλλά και για το ποδοσφαιρικό γήπεδο δεν προκύπτει ενοίκιο, αντιθέτως εισπράττουμε εμείς από την ΠΑΕ, εν αντιθέσει με το σήμερα που πληρώνουμε ενοίκιο στον Άγιο Θωμά, στο ΟΑΚΑ και στο Γουδί.

Επίσης διαβάζω για εμπορικές χρήσεις και για τα δικαιώματα που απορρέουν εξ αυτών . Τι ισχύει σήμερα:
Έχουμε το κυλικείο της Θύρας 7 που εισπράττουμε 4.500 ευρώ ετησίως, την αίθουσα στην Θύρα 10 που είναι η μπουτίκ της ΠΑΕ και σήμερα το ενοίκιο της είναι ενσωματωμένο στη συνολική παραχώρηση ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν λαμβάναμε ενοίκιο 900 ευρώ.  

Από την ΔΕΗ για τον υποσταθμό λαμβάναμε  119 ευρώ μηνιαίως και το πλέον σημαντικό μας έσοδο είναι από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ένα ποσό ετησίως περίπου 135.000 ευρώ και η ονοματοδοσία βεβαίως που ουδέποτε έχει υπάρξει κάποιο έσοδο.

Όλα αυτά ισχύουν και θα ισχύουν και στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις στον Βοτανικό όπως ανέφερα αναλυτικά παραπάνω.
Τι δεν καταφέραμε να ισχύσει; Να έχουμε αυτές τις εμπορικές χρήσεις και στο ποδοσφαιρικό γήπεδο.Και θέτω το εξής ερώτημα. Η ΠΑΕ εισπράττει κάποια έσοδα σήμερα από εμπορικές χρήσεις στη Λεωφόρο ή όσο χρονικό διάστημα έπαιζε στο ΟΑΚΑ;

Η ΠΑΕ με την σύμβαση που θα ισχύσει στο Βοτανικό θα πληρώσει ένα ποσό είτε πάγιο είτε ως ποσοστό επί των εισιτηρίων, είτε συνδυαστικά ότι τελικά συμφωνηθεί με τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να έχει την εκμετάλλευση των εμπορικών χρήσεων εντός γηπέδου, τις σουίτες και την ονομασία του γηπέδου, και θεωρώ ότι τα προσδοκώμενα έσοδα της θα είναι περισσότερα από τα όσα θα δώσει.Άρα ενώ σήμερα δεν έχει εμπορικό όφελος στον Βοτανικό θα αποκτήσει. 
Επίσης είναι αυτονόητο ότι εκδηλώσεις εντός των γηπέδων μας όποιες και αν είναι αυτές τα έσοδα τους ανήκουν αντίστοιχα είτε στον Παναθηναϊκό Α.Ο. είτε στην ΠΑΕ.

Εν κατακλείδι σε αυτό το διάστημα των 18 μηνών ότι θεωρήσαμε ότι έχει ουσιαστικό όφελος στην διαπραγμάτευση για τον Παναθηναϊκό μας το φέραμε εις πέρας, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες κατά καιρούς αντιμετωπίσαμε που καθυστέρησαν την διεξαγωγή της Γ.Σ.

Αυτό συνέβη γιατί προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε το μάξιμουμ αποτέλεσμα για τον Σύλλογο και εκτιμούμε ότι το πετύχαμε.
Για όλους αυτούς τους λόγους η πρόταση μας προς τη Γενική Συνέλευση, τη μόνη αρμόδια να αποφασίσει,  θα είναι υπέρ της Διπλής Ανάπλασης.
 Έχω κατ επανάληψη τονίσει ότι σέβομαι απεριόριστα κάθε άποψη κάθε Παναθηναϊκού μέλους ή μη μέλους, είτε είναι υπέρ, είτε είναι κατά και τους λόγους που υπαγορεύουν την όποια απόφαση τους. 
Αυτή είναι εξάλλου η φύση μας , το DNA μας και την διαφορετικότητα μας αυτή τη θεωρώ υγεία.

Η Γενική Συνέλευση θέλουμε να είναι όσο πιο αντιπροσωπευτική γίνεται χωρίς αποκλεισμούς κανενός και τελικά να ψηφίσουν όσο περισσότεροι γίνεται. Για αυτό το λόγο θα γίνει με φυσική παρουσία όσων έχουν δικαίωμα ψήφου και με επιστολική ψήφο για όσους δεν μπορούν ή δεν τους επιτρέπεται να παρευρεθούν.Έτσι είμαστε σε αναμονή να εγκριθεί το αναθεωρημένο καταστατικό μας από το Πρωτοδικείο όπου προβλέπεται και η επιστολική ψήφος. 

Λογικά εάν δεν υπάρχει καθυστέρηση από το Πρωτοδικείο η Γ.Σ. θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου με επικρατέστερες ημερομηνίες 21 ή 28 Φεβρουαρίου και λιγότερο πιθανή την 8η Μαρτίου.
Εμείς σε κάθε περίπτωση θα σεβαστούμε την απόφαση της Γ.Σ. διότι είναι ξεκάθαρο ότι  από την πλευρά μας  διαπραγματευτήκαμε ούτως ώστε να φέρουμε την καλύτερη δύνατη πρόταση και ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι ο τελικός κριτής.

Επίσης ανεξαρτήτως της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δηλώνω την πρόθεση μου να κατεβάσω το ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες αρχαιρεσίες που θα γίνουν τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου με μοναδικό μας μέλημα να συνεχίσουμε την πορεία μας για τα επόμενα τρία χρόνια και να βλέπουμε έναν Παναθηναϊκό ανταγωνιστικό να διεκδικεί πρωταθλήματα , να αγωνίζεται στην Ευρώπη και να μας κάνει υπερήφανους. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην εκτόξευση του Παναθηναϊκού μας αλλά δεν θα τον αφήσουμε όποια και αν είναι η δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει, όπως εξάλλου πράξαμε και το καλοκαίρι του 2020.

Βρανόπουλος: «Μόνο ενωμένοι γράφουμε ιστορία και πάμε μπροστά»

Μετά την τοποθέτηση του κ. Μαλακατέ, το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, Δημήτρης Βρανόπουλος, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Εύχομαι σαν Παναθηναϊκός να ζήσουμε φέτος μεγάλες διακρίσεις σε όλα τα αθλήματα μας  και ο Σύλλογος να αποκτήσει σύντομα τις εγκαταστάσεις που δικαιούται, αντάξια της ιστορίας του και του μεγέθους του. Θα ήθελα με τη σειρά μου να σας παραθέσω τις σκέψεις μου πάνω στο πρότζεκτ του Βοτανικού. Το εγχείρημα της διπλής ανάπλασης απασχολεί τα Παναθηναϊκά δρώμενα τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο η τρέχουσα διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού  ουσιαστικά κληρονόμησε από τις προηγούμενες διοικήσεις  του Α.Ο.

Από τη στιγμή της εκλογής μας, στόχος μας ήταν στις διαπραγματεύσεις  με τους εμπλεκόμενους φορείς  να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό  μας και να το παρουσιάσουμε στα μέλη του.
Η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού είναι εδώ για να ξεκαθαρίσει για μια ακόμα φορά πως μόνο  το εκλογικό σώμα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αποτελούμενο από τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη του, είναι αρμόδιο να αποφασίσει για το μέλλον του Συλλόγου.

Από την πλευρά μου οφείλω να σας διαβεβαιώσω  πως καθόλη την διάρκεια των μακροσκελών διαπραγματεύσεων, διενεργούσαμε πάντοτε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε για τον Σύλλογο μας. Μην ξεχνάμε όμως  ότι σε οποιαδήποτε  διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να μην γίνουν κάποιες υποχωρήσεις προκειμένου να επέλθει συμφωνία. Παράλληλα πρέπει να μη γίνει και καμία υποχώρηση  σε θέματα μείζονος σημασίας. Αυτό πιστεύω ότι πετύχαμε μέσα από την διαπραγμάτευση.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα και εγώ θερμά να ευχαριστήσω  τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού κ. Παναγιώτη Μαλακατέ , ο οποίος  έχει προασπίσει σθεναρά και επιτακτικά τα συμφέροντα  του Παναθηναϊκού μας  καθ όλη την διάρκεια των διαβουλεύσεων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ  επίσης στη νομική επιτροπή του Α.Ο. για τον Βοτανικό και το Δ.Σ. του Α.Ο. για τον επαγγελματισμό που έδειξαν καθ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Τα κριτήρια τα οποία επιστρατεύτηκαν από την διοίκηση μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων  με τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με το τι θεωρούμε  εμείς ως διοίκηση καλό για τον Σύλλογο, καθώς και οι συμβάσεις στην τελική τους μορφή, θα αξιολογηθούν από το εκλογικό σώμα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, στην επερχόμενη ψηφοφορία.
Όπως ανέφερε και ο κ. Μαλακατές  σύσσωμο το Δ.Σ. θεωρεί τις συμβάσεις  του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με τους εμπλεκόμενους φορείς, συμφέρουσες για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό στο σύνολο τους. Για αυτό το λόγο θα κάνουμε θετική εισήγηση  ως προς την διπλή ανάπλαση  στην επερχόμενη γενική συνέλευση.

Δε νοείται Παναθηναϊκός που να μη νιώθει τη Λεωφόρο σαν το  σπίτι του. Είναι ο χώρος που γαλουχήθηκαν με Παναθηναϊκά ιδεώδη  χιλιάδες αθλητές. Ο χώρος που τα ιερά τέρατα του Συλλόγου μεγαλούργησαν. Είναι οι κερκίδες που το οπαδικό κίνημα της Θύρας 13 απέκτησε σάρκα και οστά και έδινε πάντα το βροντερό παρών του όποτε του ζητήθηκε. Πραγματικά δεν μπορώ  να βρω τις κατάλληλες λέξεις  ώστε να περιγράψω τα συναισθήματα  μου για αυτό το γήπεδο.
Ωστόσο η ανάγκη  για στέγαση των τμημάτων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού  μας σε σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις φαντάζει πιο επιτακτική από ποτέ.

Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έχει πλέον σοβαρά  λειτουργικά προβλήματα, καθώς οι περισσότερες αίθουσες στη Λεωφόρο αδυνατούν  να καλύψουν τις ανάγκες των τμημάτων μας.
Αυτό αποδίδεται κυρίως στην παλαιότητα της κατασκευής του γηπέδου μας που φέτος γιορτάζουμε τα 100α του γενέθλια. Η απόκτηση σύγχρονων και λειτουργικών εγκαταστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό είναι λοιπόν  κάτι  παραπάνω από αναγκαία, για να μπορέσει ο Σύλλογος να μεγαλουργήσει  όπως του αξίζει.
Προσωπικά αυτό που συνιστώ σε όλο τον κόσμο του Παναθηναϊκού είναι ψυχραιμία. Όλοι γνωρίζουμε πόσο βαρύνουσας  είναι το ζήτημα του γηπεδικού.

Συνιστώ  λοιπόν ομόνοια μεταξύ των φιλάθλων μας , ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η τελική απόφαση της Γ.Σ. Η αλληλοφαγωμάρα και η διχόνοια μόνο δυσάρεστα αποτελέσματα και καταστάσεις μπορούν να επιφέρουν. Όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν, μόνο ενωμένοι γράφουμε ιστορία και πάμε μπροστά.
Ως διοίκηση αφουγκραζόμαστε στο έπακρο τις πάσης φύσεως ανησυχίες  των φιλάθλων μας γύρω από το όλο εγχείρημα της διπλής ανάπλασης . Δεσμευόμαστε να πράξουμε το αυτονόητο:
Αφού αναρτήσουμε όλες τις επιμέρους συμβάσεις, να συζητήσουμε τους προβληματισμούς  του κόσμου, να λύσουμε όλες του τις απορίες και να απαντήσουμε εμπεριστατωμένα  σε όσες ερωτήσεις μας τεθούν και σήμερα αλλά και στην επερχόμενη  γενική συνέλευση». 

Ακολούθησε η προβολή βίντεο με τις μακέτες των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και κατόπιν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. 

-Ποιες εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν σε περίπτωση που δεν εγκριθεί από τη Γ.Σ. ο Βοτανικός;

«Είναι μια ερώτηση που πρέπει να την ζητήσουμε αν απορριφθεί από τη συνέλευση η Διπλή Ανάπλαση. Τότε θα το δούμε».

-Για το ποιοι θα ψηφίσουν στη Γ.Σ. και για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την Διπλή Ανάπλαση: «Για το δεύτερο κομμάτι δεν μπορώ να μιλήσω γιατί ο καθένας έχεις τις απόψεις του. Θεωρώ ότι είναι συναισθηματικοί λόγοι. Τα μέλη είναι γύρω στις 4.500. Γύρω στις 4000 έχουν δικαίωμα ψήφου. Θα το δημοσιεύσουμε μέσα στο μήνα. Αλλάζει μέρα με την μέρα αυτό. Από το 2017 υπάρχουν 16.000 μέλη. Υπάρχουν περίπου 10.000 μέλη που δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένα. Θεωρώ ότι όσοι περισσότεροι ψηφίζουν τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Όσοι θέλουν και έχουν οικονομικό θέμα, θα τους διευκολύνουμε και το ποσό των 100-150 ευρώ θα γίνει σε δόσεις, ώστε να έχουν περισσότεροι δικαίωμα ψήφου».

-Γιατί δεν προχωράει η επιλογή γηπέδου στη Λεωφόρο: «Χρόνια ολόκληρα συζητάμε για το γηπεδικό. Προφανώς διότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο. Είναι ένα γήπεδο που αγαπάμε, αλλά ο Ερασιτέχνης έχει πολύ λίγα πράγματα να πάρει. Όταν αναλάβαμε διοίκηση είχαν ξεκινήσει ήδη οι διαπραγματεύσεις για την Διπλή Ανάπλαση»

-Αν τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα και αν υπάρχουν ανοιχτά θέματα και το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα: «Δεν μπορώ να πω για το αν είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα ή όχι. Αυτό θα το απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς. Αυτοί μας είπαν από την αρχή τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα. Τα χρήματα από τις τράπεζες είναι εξασφαλισμένα. Σύντομα θα γίνει η δημοπράτηση του γηπέδου. Αν η κυβέρνηση δεν είχε τα λεφτά, θα χρησιμοποιούσε σαν αφορμή τα αιτήματα μας, για να μην προχωρήσει το γήπεδο. Αν όλα πάνε καλά, το 2024 θα έχει τις δικές του εγκαταστάσεις έτοιμες. Μετά από λίγο, το 2025-26, θα είναι έτοιμο. Η ΑΕΠ Ελαιώνα θα μας φτιάξει τις εγκαταστάσεις».

-Ποια είναι τα δικαιώματα στη Λεωφόρο και ποια θα είναι στον Βοτανικό: «Στην πραγματικότητα είναι ένα σύνθετο νομικό ζήτημα. Εμείς σαν Παναθηναϊκός έχουμε δυνατά νομικά επιχειρήματα για το ιδιοκτησιακό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Θεωρούμε ότι ανήκει στον Παναθηναϊκό. Υπάρχουν βέβαια άλλες απόψεις από τον Δήμο ή από το Κράτος. Τώρα είναι τα δικαιώματα που έχει ο Α.Ο.  μετά τα 50 χρόνια. Ασκεί δικαιώματα σχεδόν ιδιοκτησιακά στη Λεωφόρο. Αυτά τα δικαιώματα μεταφέρει και στο Βοτανικό. Αυτό έχει αποτυπωθεί τόσο στη σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων όσο και στο κομμάτι του MOU.

Η τετραμελής επιτροπή εκφράζει και το Δ.Σ. Υπάρχουν και αρκετοί άλλοι. Αναφορικά με τις εμπορικές χρήσεις δεν μας αφορά άμεσα, καθώς είναι αντικείμενο σύμβασης της ΠΑΕ και του Δήμου. Δεν εμπλέκεται ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός σε αυτό. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα στο προεδρικό διάταγμα αναφορικά με τον χώρου πρασίνου. Όλα όμως θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που αφορούν τις συμβάσεις».

-Γιατί δεν έχει κινηθεί νομικά καμία διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά το ιδιοκτησιακό της Λεωφόρου και αν αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της διαπραγμάτευσης:

«Είναι γεγονός ότι καμία διοίκηση δεν έκανε αυτή την κίνηση. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν έχει κινηθεί νομικά κανείς όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ξέρω τους λόγους που δεν έγινε. Μπορεί κάποια διοίκηση να το κάνει στο μέλλον. Εμείς πάντως διαπραγματευτήκαμε σθεναρά». 

-(Ερώτηση από αντιπροσωπεία της Θύρας 13): Ποιος επιβαρύνεται τα έξοδα συντήρησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου εάν αποφασίσει να φύγει η ποδοσφαιρική ομάδα από τον Βοτανικό;

«Εάν φύγει σίγουρα θα υπάρξει απώλεια εσόδων. Οπως θα συνέβαινε και στη Λεωφόρο εάν έφευγε. Στον Βοτανικό εμπλέκονται και άλλοι φορείς δεν είναι τόσο εύκολο να πει... φεύγω. Εάν φύγει θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με το Δήμο για άλλους όρους. Θα δούμε εκεί πως θα λυθεί το θέμα, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη σε αυτό».

-Θα παραιτηθείτε εάν βγει «όχι» στη Γ.Σ. του Ερασιτέχνη;
«Είπα και πριν ότι εμείς θα σεβαστούμε την όποια απόφαση και θα κατεβάσουμε ψηφοδέλτιο για να έχουμε τον Παναθηναϊκό ψηλά, όπως τον θέλουμε». 

-Πώς απεμπλέκεται ο Παναθηναϊκός από τη Διπλή Ανάπλαση, τι συνέπειες θα έχει; 
«Θα σταματήσει να υφίσταται η Διπλή Ανάπλαση. Αν προχωρήσει το πρότζεκτ έχει καλώς, αν όχι σταματάει να υφίσταται. Ολα όσα υπήρχαν με βάση το Προεδρικό Διάταγμα εγκαταλείπονται. Έχει ξεκαθαριστεί απ’ όλους τους φορείς»

-Για το πότε λήγει η άδεια λειτουργίας της Λεωφόρου: «Το γήπεδο έχει νόμιμη άδεια και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Είναι κάτι που εγκρίνει η περιφέρεια».

-Για το αν υπάρχουν ρήτρες μη τήρησης των χρονικών ορίων: «Θα υπάρξουν ρήτρες, μπορεί όχι οικονομικές, αλλά θα υπάρξουν». 

-Για το αν πηγαίνει ο Παναθηναϊκός ως ενοικιαστής στον Βοτανικό και αν θα είναι δημοτικό το νέο γήπεδο: «Είναι σαφές ότι στον Βοτανικό δεν πάμε ως νοικάρηδες. Δεν πληρώνουμε ενοίκιο σε κανέναν! Αντιθέτως έχουμε έσοδα από ενοίκιο. Μεταφέρουμε όλα τα δικαιώματα που έχουμε στη Λεωφόρο και είναι κατοχυρωμένα. Υπάρχει μία σύμβαση για 99 χρόνια.

Οι εκτάσεις ανήκουν στον Δήμο, αλλά με την Διπλή Ανάπλαση αυτό που γίνεται είναι ότι παραχωρείται η Λεωφόρος και αποκτώνται, για πάντα ουσιαστικά, οι εγκαταστάσεις στον Βοτανικό. Στις συμβάσεις μας αναφέρεται ότι μεταφέρουμε τα ίδια δικαιώματα. Το έχουμε κάνει ξεκάθαρο αυτό. Αυτούσια και ακέραια».  

-Για το αν τα επόμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός θα έχει αβαντάζ σε σχέση με τις άλλες ομάδες: «Ξεκάθαρα ναι. Όλα μας τα τμήματα αναζητούν γήπεδα. Αν πάμε στον Βοτανικό θα είναι αλλιώς. Ο Ολυμπιακός έχει «καταπατήσει» όλα τα γήπεδα για να τα κάνει όπως θέλει. Εμείς κοιτάμε τον εαυτό μας. Θα έχουμε και την οικονομική δυνατότητα να διεκδικούμε επί ίσοις όροις τίτλους παντού». 
(Απάντηση κ. Βρανόπουλου): «Θα είναι κάτι που δεν θα έχει καμία ομάδα στην Ελλάδα. Εμείς μεταφέρουμε αυτό που έχουμε καταφέρει. Ο κόσμος θα αποφασίσει. Στο Βοτανικό θα υπάρξει μια Παναθηναϊκή Πολιτεία». 

-Γιατί δεν γίνεται γήπεδο στη Λεωφόρο; «Δεν υπάρχει κάποια μελέτη πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί κανείς για να φτιαχτεί ένα νέο γήπεδο και δεν υπάρχει και χρηματοδότηση που να μπορεί να εξυπηρετήσει κάτι τέτοιο. Η μόνη ρεαλιστική πρόταση που υπάρχει είναι ο Βοτανικός. Επιπλέον αν φτιαχνόταν γήπεδο στη Λεωφόρο έτσι όπως είναι η κατάσταση θα εξυπηρετούσε περισσότερο το ποδόσφαιρο κι όχι τον ερασιτέχνη». 

-Για τις ακαδημίες των ερασιτεχνικών τμημάτων και το αν υπάρχει προβληματισμός εξαιτίας της προβληματικής περιοχής: «Κανένας δεν λέει ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο χώρος και η περιοχή δεν είναι καλή και το μέρος είναι πολύ κεντρικό. Είναι μόλις 3 χιλιόμετρα από το Σύνταγμα. Επειδή είμαστε Παναθηναϊκός θα ξεπεράσουμε αυτό το θέμα. Ισως να βάλουμε και κάποια δρομολόγια δικά μας για να εξυπηρετήσουμε τα παιδιά. Πάντως θεωρώ ότι θα λυθεί και δεν είναι λόγος να μην πάμε στο Βοτανικό». 

-Για το αν η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει όλο το πρότζεκτ και αν αυτό γίνεται για προεκλογικούς λόγους: «Δεν ήταν η καθυστέρηση μόνο θέμα της πολιτείας και δεν ξέρω καν αν θα γίνουν εκλογές σύντομα. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην πλευρά μας γιατί θέλαμε να διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους».

-Για τις επαφές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τους εμπλεκόμενους φορείς: «Δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό της ΠΑΕ. Ξέρω ότι υπάρχει συμφωνία με την ΠΑΕ και ότι είναι θετικά τα πράγματα».
(Παρέμβαση κ. Βρανόπουλου): «Γνωρίζω ότι ο Γιάννης Αλαφούζος επέκτεινε τις διαπραγματεύσεις για να πετύχει αυτό που ήθελε». 

«Παντοδύναμοι στον Βοτανικό, πάνω από 3 εκατ. ευρώ τα ετήσια έσοδα»!