Είναι απολύτως σαφές ότι η ολιστική μελέτη των υπερεθνικών ομοσπονδιών για το ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελεί εισήγηση και όχι απόφαση. Η FIFA και η UEFA υπερτονίζουν την ανάγκη της σύμφωνης γνώμης της ΕΠΟ στους οποιουσδήποτε κανονιστικούς νεωτερισμούς.
Μονάχα για έναν τομέα υπάρχει διαφοροποίηση. Είναι η διαιτησία. Η ολιστική μελέτη ξεκαθαρίζει ότι ξένο αρχιδιαιτητή θα έχουμε στην Ελλάδα μέχρι το 2023. Οπότε οι αλλαγές στη διαιτησία είναι επιβεβλημένες και θα γίνουν άμεσα.
Ηδη ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ έχει λάβει τις σχετικές οδηγίες ώστε να δημιουργήσει συνθήκες ενός καθαρού τοπίου στα θεσμικά όργανα της διαιτησίας. Η ΟΔΠΕ μετεξελίσσεται σε Ενωση Διαιτητών, θα έχει δικαίωμα μιας ψήφου στην εκλογική συνέλευση της ΕΠΟ και θα αποτελεί παρακλάδι της ΚΕΔ.
Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός του πολύπαθου χώρου γίνεται στο πνεύμα των καιρών. Επιτέλους θα πάψει να υφίσταται η στρέβλωση με τους διαιτητές που ήταν μέλη των ΕΠΣ και όχι των συνδέσμων τους. Τη στιγμή μάλιστα που οι Ενώσεις δικαιούνται να έχουν μέλη τα σωματεία και όχι τα φυσικά πρόσωπα.
Οι σύνδεσμοι διαιτητών θα βρίσκονται υπό τη στέγη της ΕΔ και όλο το οικοδόμημα θα ενταχθεί στην ΚΕΔ της ΕΠΟ. Απομένει η συζήτηση για το πώς θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της διαιτησίας, τη στιγμή που τα μέλη της ΚΕΔ είναι διορισμένα και όχι εκλεγμένα.
Σε κάθε περίπτωση η διευθέτηση ενός σημαντικού ζητήματος που κατέληξε στην περιθωριοποίηση της ΟΔΠΕ, αποτελούσε αναγκαιότητα για τη διαιτησία. Χωρίς θεσμική ανασυγκρότηση, δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα ώστε η φίλαθλη κοινή γνώμη να πάψει να είναι καχύποπτη. Πρώτα χτίζεις τη βάση και μετά την κορυφή.