MENU

Για τέσσερις ώρες ΠΑΟΚ και Ξάνθη κατέθεταν στον αθλητικό δικαστή της Σούπερ Λιγκ, για τη φερόμενη ως πολυιδιοκτησία, έπειτα από την καταγγελία του Ολυμπιακού και την εισήγηση - σκάνδαλο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Οι δύο πλευρές πήραν προθεσμία για να καταθέσουν υπομνήματα μέχρι την Παρασκευή 28/2 στις 14.00 που σημαίνει ότι η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι δύο ομάδες δεν παρουσίασαν προσωρινή διαταγή από το ΣτΕ στο οποίο έχουν προσφύγει αφού δεν έχει εκδικαστεί ακόμη (όπως ειπώθηκε η αίτηση ανάκλησης θα συζητηθεί στις 2 Απριλίου) και πέταξαν το γάντι στην πρόεδρο του Πειθαρχικού Οργάνου Μαρία Τσαγκιά, θέτοντας την ουσιαστικά προ των ευθυνών της. «Ή μπείτε στην ουσία της υπόθεσης ή δώστε αναβολή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στα διοικητικά δικαστήρια και να μπουν αυτά στην ουσία» ήταν το αίτημα που τέθηκε και από τις δύο ΠΑΕ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης του ΠΑΟΚ: «Αυτό που μας λένε ότι το πόρισμα της ΕΕΑ δεν θα κριθεί πουθενά σε κανένα. Είπαμε ότι δεν θέλουμε αναβολή της υπόθεσης. Θέλουμε να δικαστούμε στην ουσία,. Αν κρίνετε ότι δεν μπορείτε, τότε μπορείτε να πείτε ότι αναβάλετε μέχρι να δικαστεί η υπόθεση στα πολιτικά δικαστήρια. Δεν καταθέσαμε τα χαρτιά της προσφυγής γιατί δεν μας τα ζητήσατε».

«Μας λένε ότι η ΕΕΑ αποφάσισε χωρίς στοιχεία. Ή θα έχετε στοιχεία και θα πείτε στην ουσία ή δεν υπάρχουν οπότε η ουσία της απόφασης είναι έωλη. Αν πηγαίνετε στην ουσία, καλώς. Αν δεν μπείτε στην ουσία, είστε υποχρεωμένοι να αναβάλλετε» συμπλήρωσε ο νομικός εκπρόσωπος της Ξάνθης κ. Χριστοδούλου.

Η Πρωτοδίκης δεν απάντησε, υποστηρίζοντας ότι δεν ακόμη αν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, κάτι που είχε κάνει και ο αναπληρωτής αθλητικός δικαστής Χριστόφορος Μάρκου ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, εκδίκασε την υπόθεση με τη μετοχική σύνθεση της ακριτικής ομάδας και την ανάκληση του πιστοποιητικού της.

ΠΑΟΚ: Δεν ανακλήθηκε το πιστοποιητικό μας

Η υπερασπιστική γραμμή του ΠΑΟΚ ήταν ότι αφενός δεν έχει ανακληθεί το πιστοποιητικό συμμετοχής της ομάδας συνεπώς δεν μπορεί να προκύψει τιμωρία αφού το παράρτημα του Πειθαρχικού Κωδικά «απαιτεί» μη χορήγηση ή ανάκληση πιστοποιητικού. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι το πιστοποιητικό της Ξάνθης έχει ανακληθεί.

Επίσης, τονίστηκε ότι στους κανονισμούς της ΕΠΟ δεν γίνεται πουθενά λόγος αναφορά σε πολυιδιοκτησία και πουθενά δεν προβλέπεται τιμωρία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λάμπρος Μπίρδας... «Δεν έχετε πλαίσιο να μας διώξετε, πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η πειθαρχική δίωξη και να απαλλαγούμε. Δεν υπάρχει κανονισμός γι' αυτή την παράβαση».

Πρόσθετη παρέμβαση κατέθεσαν τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ΑΕΛ που ζήτησαν η Επιτροπή να μην μπει στην ουσία και να επιβληθούν να επιβάλει τις κυρώσεις του παραρτήματος του Πειθαρχικού Κώδικα με βάση την εισήγηση της ΕΕΑ. «Δεν είναι δυνατόν το πόρισμα να ανατραπεί από εσάς, σε καμία περίπτωση. Η βάση του είναι το παράρτημα α΄ του πειθαρχικού κώδικα» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας

ΠΑΟΚ και Ξάνθη από την πλευρά τους ζήτησαν να μην γίνουν δεκτές οι πρόσθετες παρεμβάσεις και να αποβληθούν οι δύο ομάδες από τη διαδικασία. Η πρόεδρος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις ενστάσεις μαζί με την απόφαση.

Ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο ομάδων «δεν ξεφεύγουν από τα όρια νομιμότητας, ούτε από τα συνηθισμένα».

Επικές ατάκες από Μπαλτάκο

Ο Τάκης Μπαλτάκος, επίσης νομικός του ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε μια επική ατάκα για να περιγράψει τις σχέσεις των δύο ομάδων, σύμφωνα με τη καταγγελία του Ολυμπιακού.

«Όλοι οι ισχυρισμοί του Ολυμπιακού, στον Αρειο Πάγο δεν αρκούν να τεκμηριώσουν τη θυγατρική σχέση της Vialand με την ΠΑΕ Ξάνθη Λένε ότι μια αλυσίδα ότι είναι τόσο ισχυρή όσο ισχυρός είναι ο ασθενής κρίκος. Πάμε λοιπόν στη σχέση Vialand - Ξάνθης. Γιατί αυτός είναι ο αδύναμος κρίκος της καταγγελίας του Ολυμπιακού. Τι λέει ο  Ολυμπιακός στην καταγγελία του; Δέχεται το αυτονόητο. Ότι η ΠΑΕ Ξάνθη είχε μια θυγατρική εταιρεία στην οποία προπονείται η ακαδημία του. Στα αγωνιστικά γήπεδα προπονούνται οι έφηβοι, δεν το ήξερα, σήμερα το έμαθαΚαι τι άλλο έχει η Vialand; Γραφεία. Αν η σχέση λοιπόν αυτή κοπεί, έχουμε ανύπαρκτη υπόθεση και το φωνάζω από την πρώτη στιγμή. Η Vialand δεν έχει μετοχές της Ξάνθης και επομένως δεν μπορεί να διορίζει το ΔΣ της εταιρείας. Η ουσία είναι εδώ: ανύπαρκτη σχέση της Vialand με την Ξανθη. Πώς ασκεί κυριαρχική; Είναι σαν να λέμε ότι οι πατάτες κυριαρχούν στον... μανάβη. Είναι δυνατόν μια εταιρεία που έχει μόνο γήπεδα που παίζουν οι ακαδημίες και όχι η πρώτη ομάδα και κάτι γραφεία να ελέγχουν την ΠΑΕ; Δεν είναι δυνατόν αυτός που εκμισθώνει γραφεία να ελέγχει τις αποφάσεις του ΔΣ. Αυτός που νοικιάζει τα γραφεία στην Σούπερ Λιγκ ασκεί κυριαρχική επιρροή επί των αποφάσεων της; Με αυτή τη λογική λοιπόν έκανε καταγγελία ο Ολυμπιακός; Λέει ότι η vialand έχει το δικαίωμα να ασκεί επιρροή στην Ξάνθη; Πώς το ασκεί; Το ξαναλέω, δεν μπορούν οι πατάτες να ασκούν επιρροή στο μανάβη!» είπε.

Για τους μεγαλομετόχους της Ξάνθης ανέφερε: «Πώς είναι δυνατόν οι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ Ξάνθης, Συγγελίδης και Πανόπουλος που έχουν το 94% να δεχθούμε ότι είναι αχυράνθρωποι; Ξέρετε την περιουσία του Συγγελίδη; Ξέρει κανείς ότι αν το ρωτήσεις τον Συγγελίδη πόσες εταιρείες έχει, δεν θυμάται να απαντήσει. Είναι ψιλικατζής ο Συγγελίδης για να τον κατηγορήσετε ως αχυράνθρωπο και να δέχεται συμβουλές; Μπορεί να πει κανείς ότι ο Νιάρχος είναι αχυράνθρωπος του Ωνάση;».

Αποκάλυψε μάλιστα, ότι ο αδερφός του Συγγελίδη παλιά είχε σχέση με τον Ολυμπιακό: «Οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού επειδή είναι νέοι στην ηλικία τους, τους ενημερώνω ότι ο αδερφός του Συγγελίδη, παλιά ήταν πρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, είχε και το 10% των μετοχών. Ανοιξε καμιά μύτη; Ειναι αυτός αχυράνθρωπος; Ο Νιάρχος είναι αχυράνθρωπος του Ωνάση; Γιατί αυτό ακούμε εδώ σήμερα».

«Βλέπω μια αγωνία να μην μπείτε στην ουσία. Με ενδείξεις; Με ενδείξεις αμαυρώνουμε ονόματα; Αναφερόμαστε σε δηλώσεις συκοφαντικές για επιχειρηματίες μόνο και μόνο επειδή εδώ είναι παρόντες δημοσιογράφοι. Διακρίνω μια αγωνία να μην μπούμε στην ουσία, αν ισχύουν αυτά από Ολυμπιακός και ΑΕΛ γιατί φοβούνται να μπούμε στην ουσία αυτό που ακούγεται για κακουργηματικές πράξεις αλλά αόριστα και με ενδείξεις» υποστήριξε ο εκ των νομικών της Ξάνθης, κ. Χριστοδούλου.

«Το άρθρο 69 λέει ότι αν υπάρχει άμεσος ή έμμεσος έλεγχος υπάρχει παράβαση, τελεία. Υπάρχει άμεση σύνδεση, αυτό θεωρούμε» ήταν η γραμμή του Ολυμπιακού, χωρίς πάντως, να παρουσιάσει αποδείξεις.

Δείτε όλα όσα συνέβησαν σήμερα στο live του SDNA 

Α.Π.

Μπαλτάκος για πολυιδιοκτησία: «Οι πατάτες ασκούν επιρροή στο μανάβη; Ο Νιάρχος αχυράνθρωπος του Ωνάση;»
EVENTS