MENU

Έχουν περάσει τρεις ολόκληρες δεκαετίες και εξακολουθεί να συγκλονίζει την κοινή γνώμη, συνεχίζουμε να την αποκαλούμε «απάτη του αιώνα». Το σκάνδαλο Κοσκωτά, ήταν, είναι και θα παραμείνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και αθλητική ζωή της χώρας, το «πρώτο» στην εποχή του μιντιακού οργασμού και στη δεκαετία της βάτας. 

Μοιάζει απίστευτο, αλλά από εκείνη τη μέρα του Οκτώβρη που έσκασε η βόμβα, πολλές υποθέσεις σχετιζόμενες με το σκάνδαλο παραμένουν ανοικτές, ανεξιχνίαστες, απροσδιόριστες. Follow the money συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν οι Αμερικανοί προκειμένου να ξετυλίξουν το μίτο της Αριάδνης των οικονομικών σκανδάλων, στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, τα λεφτά και οι διακλαδώσεις ήταν τόσες πολλές, τόσο μεγάλες και τόσο σύνθετες που μια τελική και πλήρως αποκρυσταλλωμένη άποψη είναι αδύνατον να εξαχθεί.

Αφήνοντας το πολιτικό σκέλος εκτός κουβέντας, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η αφόρητη πίεση στον Τραπεζίτη με το μυστηριώδες παρελθόν δημιούργησε μια επιτακτική ανάγκη για λαϊκό έρεισμα και ανθρώπινες ασπίδες. Την ασπίδα που αναζητούσε με κάθε τρόπο ο Γιώργος Κοσκωτάς, τη βρήκε στον λαοφιλέστατο Ολυμπιακό του Σταύρου Νταϊφά. Η ομάδα είχε τότε τον Αλκέτα Παναγούλια στον πάγκο, προέρχετο από μια καταστροφική για τη φυσική κατάσταση περιοδεία στην Αμερική, είχε κατακτήσει το Σούπερ Καπ κόντρα στον ΟΦΗ, αλλά στο πρωτάθλημα παρέπαιε.

Την 7η αγωνιστική το ποτήρι ξεχείλισε όταν μετά την τραγική εμφάνιση του μύωπα Πολωνού γκολκίπερ Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι, ο Ολυμπιακός διαλύθηκε με 1-4 από τον Παναθηναϊκό και βυθίστηκε στη ζώνη του υποβιβασμού χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα. «Ο Ολυμπιακός ψυχορραγεί, κάτι πρέπει να γίνει» ήταν η μόνιμη επωδός, ακόμη και στα πολιτικά γραφεία. 18 Νοεμβρίου του 1987 ο Κοσκωτάς, παρότι μέλος του Παναθηναϊκού και «πράσινων» αισθημάτων, αγοράζει την ΠΑΕ Ολυμπιακός από το Σταύρο Νταϊφά και υπόσχεται ότι έρχεται να σαρώσει το σύμπαν στο διάβα του.

Η σεζόν 1987-88 γίνεται χρονιά ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Κοσκωτάς υπόσχεται να κάνει τον Ολυμπιακό μεγάλη πανευρωπαϊκή δύναμη και μόνο εκείνον τον Δεκέμβριο ο τυφώνας κάνει 15 μεταγραφές δαπανώντας απίστευτα ποσά για ποδοσφαιριστές: Κριεζής, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Πλίτσης, Σοφιανόπουλος, Χαντζίδης, Μπανιώτης, Μουστακίδης, Παχατουρίδης, Δρακόπουλος, Νεντίδης, Παπαθεοδώρου, Ταληκριάδης, ήταν οι κινήσεις από την εγχώρια αγορά, ενώ στους ξένους η επιλογές είναι δύο τρομερά ονόματα από τη Λατινική Αμερική, ο Ντιέγκο Αγκίρε και ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες.

Η μεταγραφή είναι εξωπραγματική για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο μακαρίτης πια Φούνες ήταν εν ενεργεία διεθνής με την εθνική Αργεντινής από το Copa America του 1987 και ήρθε στην Ελλάδα στα 25 του χρόνια έχοντας σκοράρει 47 φορές σε 84 παιχνίδια με τη φανέλα των Millonarios. Η υποδοχή του ήταν μνημειώδης και ήταν ο ιδανικός διάδοχος του Αναστόπουλου: μελαμψός λατινοαμερικάνος, ινδιάνικο αίμα, χαίτη, σκληρά χαρακτηριστικά και αλήτικη αύρα. 

Δεκέμβρη μήνα, ο Ολυμπιακός ήταν ακόμη στην ντροπιαστική προτελευταία θέση της βαθμολογίας με 5 βαθμούς (όλους από ισοπαλίες) και είχε μπροστά του το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, το θρυλικό παιχνίδι των Σερρών για το οποίο έχει γίνει ειδικό αφιέρωμα στο sdna. Δεν έχει σημασία πως, δεν έχει σημασία ποιος, έχει σημασία ότι με εκείνο το έκτο γκολ του ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός υπέστη την πιο βαριά ήττα στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος, ρεκόρ που κρατάει μέχρι σήμερα και μάλλον θα κρατήσει πολλά χρόνια ακόμη. 

Η λήξη του αγώνα στο βουκολικό τοπίο του γηπέδου έμοιαζε με λύτρωση για τον Ολυμπιακό και σταθμό στην ιστορία για τον τότε «φτωχό» ΠΑΟΚ. Εκείνο το 6-1 θα μεγαλώσει γενιές ΠΑΟΚτσήδων, θα ισχυροποιήσει τον ασπρόμαυρο μύθο στη Μακεδονία, θα γεννήσει νέους οπαδούς και ταυτόχρονα θα κάνει τον Κοσκωτά να αποφασίσει να δαπανήσει ακόμη πιο τρελά ποσά για τον Ολυμπιακό.

Με το πρωτάθλημα χαμένη υπόθεση, ο Κοσκωτάς θέτει πρώτη προτεραιότητα το Κύπελλο Ελλάδος. Μετά τις εύκολες προκρίσεις εναντίον σε Αγροτικό Αστέρα και Ολυμπιακό Βόλου, το εμπόδιο ήταν η ΑΕΚ. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο «Καραϊσκάκης», έληξε ισόπαλο 1-1 με την ΑΕΚ να προηγείται νωρίς με ένα φάουλ του Βασιλάκου και τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει με το Σάκη Μουστακίδη.

Η ρεβάνς όμως την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου είναι ένα ματς που έχει γραφτεί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 1-3 μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά σχεδόν ταυτόχρονα με τη λήξη του αγώνα ξέσπασε το πολύκροτο σκάνδαλο «Μπαλή». Το χρονικό είναι συγκλονιστικό.

Από το βράδυ της Δευτέρας, δύο μέρες πριν τη ρεβάνς, οι φήμες οργίαζαν. Ο τότε Πρόεδρος της ΑΕΚ, Ανδρέας Ζαφειρόπουλος επισκέφθηκε τους ποδοσφαιριστές στην προπόνηση και στην ουσία τους ζήτησε να διαψεύσουν τις φήμες περί προσέγγισής τους από τρίτα πρόσωπα για να έχουν μειωμένη απόδοση στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ο «Ζήτα» μάλιστα γίνεται πιο συγκεκριμένος και αναφέρεται ονομαστικά στους Χατζόπουλο, Βασιλάκο, Παπαϊωάννου, Βασιλόπουλο και Θεολόγη Παπαδόπουλο.

Όλοι οι παραπάνω φέρονται να έχουν προσεγγιστεί από πρόσωπα του περιβάλλοντος του υπηρεσιακού προπονητή του Ολυμπιακού Γιάννη Γούναρη, ενώ στα δημοσιογραφικά στέκια κυκλοφορούν κι άλλες εκδοχές, όπως ότι οι ποδοσφαιριστές προσεγγίστηκαν από τον εργοδότη της μνηστής (!) του Παπαϊωάννου, τον αδερφό του Κοσκωτά, Σταύρο και άλλα πολλά. 

Τα ποσά που αναφέρονται είναι επίσης συγκεκριμένα: 6 εκατ. δραχμές για κάθε ποδοσφαιριστή και μελλοντική αποκατάσταση σε κάποια από τις επιχειρήσεις του ομίλου. Η ΑΕΚ γίνεται άνω-κάτω, ο προπονητής της, ο αείμνηστος Τόζα Βεσελίνοβιτς, αφήνει εκτός 16άδας τον Παπαϊωάννου, στον πάγκο το Χατζόπουλο και ξεκινά τους Βασιλάκο (ο οποίος αντικαταστάθηκε νωρίς) και Θεολόγη Παπαδόπουλο. Ο τελευταίος είναι και ο μοναδικός από τους ποδοσφαιριστές που έχει καταγγείλει στη διοίκηση απόπειρα δωροδοκίας.

Το ματς ήταν μονόλογος του Ολυμπιακού, ΑΕΚ δεν βγήκε στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός φεύγει από τη Φιλαδέλφεια με μια νίκη-πρόκριση που είναι ολόκληρη η χρονιά. Χατζίδης στο 11’, Μητρόπουλος στο 60’ και Φούνες στο 75’ πέτυχαν τα γκολ του τελικού 1-3 (το γκολ της ΑΕΚ ο Μαυροδήμος με κεφαλιά) με τον τερματοφύλακα της Ένωσης, Θεολόγη Παπαδόπουλο να φέρει ευθύνη και στα τρία. Από τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου κιόλας, το γήπεδο μύριζε μπαρούτι και μόνο οι φίλοι του Ολυμπιακού στο πέταλο της 21 γιόρταζαν. 

Εκνευρισμός, βρισιές, κραυγές για «πουλημένους» ενώ κάποιοι θερμόαιμοι κινήθηκαν και προς τα επίσημα για να λιντσάρουν το Ζαφειρόπουλο, ο οποίος προπηλακίζεται και μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο πτυελοδοχείο των αεκτζήδων. Η νύχτα είναι βέβαιο πως θα είναι μακριά για την ΑΕΚ. Οι παίκτες είναι κλεισμένοι στα αποδυτήρια, κυριαρχεί σχεδόν πανικός, υπάρχει έντονος φόβος ότι ο κόσμος θα μπουκάρει και στα αποδυτήρια.

 Ο Θεολόγης πιεζόμενος ψυχολογικά, καταγγέλλει στον έφορο της ομάδας Ανδρέα Βούλγαρη και στο Χρήστο Καραχάλιο, ότι τον πλησίασε ο παλιός συμπαίκτης του Ντίνος Μπαλής και του πρόσφερε μια επιταγή 10 εκατ. δραχμών. Τόμπολα. 

Η εξιστόρηση των γεγονότων είναι κωμικοτραγική: Δευτέρα πρωί και η αποστολή της ΑΕΚ ως είθισται έχει καταλύσει στο ξενοδοχείο «Πευκάκια» στην Εκάλη εν όψει της ρεβάνς. Παπαδόπουλος και Βασιλόπουλος ζητούν άδεια και πάνε με το αυτοκίνητο του πρώτου στα σπίτια τους για να πάρουν κάποια προσωπικά τους αντικείμενα. 

Πρώτη στάση το σπίτι του Θεολόγη, όπου η σύζυγός του Κική τον ενημερώνει ότι πέρασε ο Ντίνος Μπαλής και τον ζήτησε. Ο Παπαδόπουλος απόρησε, διότι είχε τυπικές σχέσεις με το Μπαλή και πριν προλάβει να φύγει, ξαναχτυπά το κουδούνι. Είναι πάλι ο Μπαλής. Ανεβαίνει στο διαμέρισμα και αντικρύζοντας και το Βασιλόπουλο, αναφέρει στο Θεολόγη ότι πέρασε γιατί θα ήθελε δύο προσκλήσεις για το ματς της Τετάρτης. 

Ο ψυχρός Παπαδόπουλος (ξανα)απορεί, αρνείται να δώσει τις προσκλήσεις και κατόπιν παραίνεσης του Μπαλή τον ξεπροβοδίζει στην είσοδο της πολυκατοικίας. Εκεί ο Μπαλής φέρεται να λέει στον Παπαδόπουλο τα εξής: «Υπάρχει για σένα μια επιταγή 10 εκατ. που μπορεί να γίνουν και 15 εκατ. για το ματς της Τετάρτης. Επιταγή με λιγότερα υπάρχει και για τον άλλον επάνω» λέει ο Μπαλής, με τον Παπαδόπουλο να τον διακόπτει λέγοντας: «άσε ρε Ντίνο, δεν είναι για μένα αυτά, παίζω Εθνική, άστο...».

Ο Μπαλής τον χτυπάει στην πλάτη και του λέει να το ξεχάσει, φεύγοντας όμως του κλείνει το μάτι και εύχεται και καλή επιτυχία. Σοκαρισμένος ο Παπαδόπουλος επιστρέφει στο διαμέρισμα και συζητά το συμβάν με τη γυναίκα του και το Βασιλόπουλο και κατόπιν ενημερώνει το Χρήστο Καραχάλιο, υπεύθυνο τότε δημοσιών σχέσεων της ΠΑΕ και συνεργάτη του Ζαφειρόπουλου. Ακολουθεί ντόμινο. 

Το θέμα Μπαλή-Θεολόγη γίνεται γνωστό σε όλα τα κιτρινόμαυρα στέκια, η ΑΕΚ γίνεται άνω-κάτω, ο έφορος Ανδρέας Βούλγαρης αφήνει υπονοούμενα ότι υπάρχει και μαγνητοφώνηση του συμβάντος και θα επιληφθεί η Ασφάλεια Αττικής. Μάλιστα, ο Βούλγαρης απειλεί και το Γούναρη (για λογαριασμό του οποίου φέρεται να ενήργησε ο Μπαλής) φωνάζοντάς του μετά το 1-3 «ξέρουμε τι έχετε κάνει με το Μπαλή, σας έχουμε σε κασέτα, θα σας διαλύσουμε». Ο Ζαφειρόπουλος καλεί το Θεολόγη στο γραφείο του και ο τερματοφύλακας λέει στο «Ζήτα» να μην τον φοβάται και να προσέχει τους Χατζόπουλο, Παπαϊωάννου, Βασιλάκο και Βασιλόπουλο. Οι συμπαίκτες του το μαθαίνουν και ακολουθεί χαμός.

Ο Πολ Χατζόπουλος φωνάζει στο Ζαφειρόπουλο ότι «με αυτό το πουλητάρι που τα ρίχνει στους συμπαίκτες του» δεν ξαναπαίζει, ο Βασιλάκος λέει το αμίμητο «ήμουν μαλάκας που δεν τα πήρα» ενώ ο Μανωλάς μουτζώνει τον κόσμο της ΑΕΚ που φώναζε «πουλημένοι» γεγονός που ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών και ανακοινώσεων από συνδέσμους. 

Η προπόνηση της επομένης του ματς γίνεται ροντέο, προπηλακίζεται ο Τόζα, χίλιοι οπαδοί κινούνται απειλητικά εναντίον των παικτών, ζητούν το λόγο από το Μανωλά, επικρατεί χάος. Ο Μπαλής εν των μεταξύ απειλεί με μηνύσεις, ο επίσημος Ολυμπιακός επίσης, ενώ ο Παπαδόπουλος εξακολουθεί να στηρίζει την ιστορία του, με μια ΑΕΚ να «βράζει» αφού μαζί με το θέμα Τσίγκοφ που στέρησε τελικά το πρωτάθλημα, προέκυψε και το θέμα της δωροδοκίας που στέρησε το Κύπελλο. 

Οι οπαδοί είναι στα όριά τους, αναρτούν και πανό που γράφει «ζήτω το ουροπρωτάθλημα και το δολαριοκύπελλο» αλλά εκείνο που συγκλονίζει είναι η άλλη (κατά κάποιους η πραγματική) εκδοχή της ιστορίας του Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία ο τερματοφύλακας, τρεις ημέρες μετά το αμαρτωλό παιχνίδι, συναντήθηκε στο ξενοδοχείο Intercontinental με Κοσκωτά-Γούναρη-Μπαλή, οι οποίοι αποδεδειγμένα βρίσκονταν στο χώρο εκείνη την ημέρα. 

Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Αθλητικός Δικαστής Γιώργος Μπούτσικος και ο Παπαδόπουλος, αφού «αδειάζεται» από τους συμπαίκτες του, αποχωρεί από την ΑΕΚ. Το Κύπελλο συνεχίζεται κανονικά, ο Ολυμπιακός προκρίνεται στον τελικό με τον Παναθηναϊκό και αργότερα θα αθωωθεί αφού κατά την ακροαματική διαδικασία δεν αποδεικνύεται η εμπλοκή του. Αντίθετα ο Μπαλής κρίνεται ένοχος, αλλά κρατά το στόμα του κλειστό και δεν κατονομάζει τους ποδοσφαιριστές που «πλησίασε» ή έστω δεν φωτογραφίζει εκείνους που αποδέχθηκαν το «δώρο», όπως τον πίεσε ο εισαγγελέας.

Λόγω ελλιπών αποδεικτικών στοιχείων, αθωώνεται και ο Θεολόγης Παπαδόπουλος, η καριέρα του όμως είχε ήδη τελειώσει. Εκτός Εθνικής ομάδας, εκτός ΑΕΚ, βρήκε στέγη για μια τετραετία στον Πανιώνιο, πέρασε κι απ’ τον Ιωνικό και σε ηλικία 33 ετών, πολύ νωρίς για τερματοφύλακα, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Στο θυμικό όλων των αεκτζήδων θα μείνει για πάντα όπως τον βάφτισε ο Φαίδων Κωσταντουδάκης: «Διαβολόγης».

Ο Ολυμπιακός στο μεσοδιάστημα αποκλείει τον ΟΦΗ στον ημιτελικό και οι μέρες πριν τον τελικό με τον Παναθηναϊκό θυμίζουν βιομηχανικό πόλεμο. Ελάχιστοι ασχολούνται με τη μπάλα και όλο το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη μετωπική σύγκρουση των δύο κολοσσών: Βαρδινογιάννης εναντίον Κοσκωτά – η καθεστηκυία κόντρα στην ανερχόμενη τάξη των πραγμάτων. 

Σε εκείνον τον τελικό είχε επενδυθεί κάτι παραπάνω από μια απλή επιθυμία απόλυτης επικράτησης. Παίχτηκαν γόητρο, λεφτά, φιλοδοξίες, πολιτική, επενδύσεις και όχι απλώς «ποδόσφαιρο». Δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή του τελικού, ο μέσος του Παναθηναϊκού Κώστας Αντωνίου, πήρε 35 εκατομμύρια δραχμές από τον Κοσκωτά προκειμένου να υπογράψει στον Ολυμπιακό κάνοντας χρήση της πενταετίας του, γεγονός που οδηγεί τους πράσινους στη μη χρησιμοποίηση του παίκτη. 

Οι φημολογίες για δωροδοκίες δίνουν και παίρνουν, στα καφενεία όλοι «άκουσαν», «τους είπαν», «έμαθαν» ότι ο Κοσκωτάς έδωσε 20-30-70-150 εκατομμύρια στον τάδε παίκτη, ότι ο Βαρδινογιάννης τελειώνει από τον Παναθηναϊκό. Το βράδυ της Κυριακής 8 Μαΐου του 1988 θα στριμωχθούν ακόμη και στα τσιμεντένια σκαλιά του Ολυμπιακού Σταδίου, σχεδόν 80 χιλιάδες άνθρωποι, Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί, ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς «νεκρές ζώνες» και δυνάμεις των ΜΑΤ να τους χωρίζουν. 

Το ΟΑΚΑ είναι ασφυκτικά γεμάτο, οι διαπιστεύσεις είναι τόσο πολλές που ακόμη και τα κουλουάρ είναι γεμάτα από κόσμο, ενώ πίσω από τις εστίες-κλουβιά με το λευκό πυκνοραμμένο δίχτυ συνωστίζονται δεκάδες φωτορεπόρτερ έτοιμοι να απαθανατίσουν «τη στιγμή». Τόσο έντονη ατμόσφαιρα όσο εκείνο το βράδυ της 8ης Μαΐου, δύσκολα θα ξαναζήσει κανείς σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.

Στο γήπεδο από πολύ νωρίς ο Γιώργος Κοσκωτάς συνοδευόμενος από τη γυναίκα του Κάθυ και τον αδελφό του Σταύρο. Μαζί τους, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Λόλα Νταϊφά, συνδετικός κρίκος της παλαιάς με τη νέα κατάσταση στα ερυθρόλευκα πράγματα. Λίγο αργότερα καταφθάνει και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, κατεβαίνει τα σκαλιά της νυν Ρ1 και τα φλας δεν σταματούν να αστράφτουν: η ιστορική χειραψία με το Γιώργο Κοσκωτά μπαίνει στο πάνθεον της αθλητικής ιστορίας της χώρας και όχι μόνο. 

Το ίδιο και ο τελικός που λήγει ισόπαλος 2-2 και κρίνεται στα πέναλτι, με νικητή τον Παναθηναϊκό και ήρωα το Νίκο Σαργκάνη που όπως δήλωσε αργότερα, αρνήθηκε 170 εκατομμύρια δραχμές προκειμένου να έχει μειωμένη απόδοση. Ο Κοσκωτάς δεν μπορεί να αποδεχθεί την ήττα και περνά εκ νέου στην αντεπίθεση. Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί τη δεύτερη πιο δαπανηρή μεταγραφή στον κόσμο εκείνο το καλοκαίρι, δαπανώντας 8 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα cash για να αγοράσει τον Λάγιος Ντέταρι από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. 

Πάνω από 50 χιλιάδες κόσμος κατακλύζει την πλατεία Κοραή στο Δημαρχείο του Πειραιά για να δει έστω από μακριά, έστω για ένα δευτερόλεπτο το Λάγιος Ντέταρι. Η παρουσίαση του Ούγγρου σταρ στην κεντρική αίθουσα του Δημαρχείου, παραμένει ακόμη και σήμερα η πιο εντυπωσιακή παρουσίαση ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.

Ο κλοιός όμως γύρω από το Γιώργο Κοσκωτά έχει αρχίσει να σφίγγει επικίνδυνα και κανείς δεν είναι σε θέση να τον προστατεύσει, η ίδια η τότε κυβέρνηση είναι έκθετη από παντού. Ο Κοσκωτάς και πάλι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον Ολυμπιακό για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, διαρρέεται συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Πορτογάλο super star Πάολο Φούτρε έναντι τριών δισεκατομμυρίων δραχμών και έρχεται στην Αθήνα ο διεθνής Γερμανός επιθετικός της Στουτγκάρδης Γιούργκεν Κλίνσμαν για ένα φιλικό τουρνουά στο Καυταντζόγλειο, που λέγεται ότι τα έχει βρει σε όλα με τον Κοσκωτά και έχει συμφωνήσει να φορέσει την ερυθρόλευκη έναντι 1,6 δισ. 

Το «μεγάλο κόλπο» όμως είναι άλλο και ονομάζεται Δημήτρης Σαραβάκος. Η υπόθεση με τη θυρίδα 202Α που θα άλλαζε για πάντα το status quo του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει αναλυθεί διεξοδικά σε παλαιότερο σημείωμα στο sdna και για μια σειρά συμπτώσεων δεν τελεσφόρησε. Τη μεταγραφή όπως και τις υπόλοιπες επιθετικές κινήσεις του Κοσκωτά κυρίως στο χώρο του Τύπου ανέκοψε ένα βούλευμα-καταπέλτης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Οι εξελίξεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Η εσπευσμένη εκποίηση των επιχειρήσεων του άλλοτε παντοδύναμου τραπεζίτη και εκδότη έγινε μονόδρομος και διατάχθηκε άμεσα κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Κοσκωτά για να καλυφθεί το απίθανο έλλειμμα που προέκυψε από τους ελέγχους στην Τράπεζα Κρήτης. Σχετικά με τις μετοχές του Ολυμπιακού, ήταν ονομαστικές, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσαν να πουληθούν, αλλά δεν ήταν τόσο «ευκίνητες» όσο οι ανώνυμες.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε μπροστά στο γκρεμό της χρεοκοπίας, οι ποδοσφαιριστές προεξέχοντος του μεγάλου σταρ Λάγιος Ντέταρι, αλλά και του Ελληνοελβετού συμπαίκτη του Αγάπιου Καλτεβερίδη, ξεκίνησαν αποχή από τις προπονήσεις, η χώρα τελούσε σε κατάσταση απόλυτης παγωμάρας, το ίδιο και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. 

Έχοντας μπροστά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας για συμπαράσταση στον Κοσκωτά, η οποία ματαιώνεται μετά από επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Ο Ολυμπιακός και ο πρόεδρός του προσωπικά ευχαριστούν θερμά τους συνδέσμους φιλάθλων του Ολυμπιακού, την Πανελλήνια Ένωση Φιλάθλων - ΠΕΦΟ -, τα παιδιά της Θύρας 7, καθώς και τις χιλιάδες των αγνών φιλάθλων της ομάδας μας για τη συγκινητική πανελλαδική συμπαράσταση και την αφοσίωσή τους.

Όμως, παρακαλούμε θερμά να μη γίνει καμιά διαμαρτυρία και κανενός είδους πορεία απόψε - ακόμη και ειρηνική - όπως είχε προαναγγείλει η συντονιστική επιτροπή φιλάθλων του Ολυμπιακού. Η δύναμη του Ολυμπιακού είναι ο υπέροχος κόσμος του και μαζί με την ακτύπητη ομάδα μας θα συναντηθούμε στο γήπεδο της Καλογρέζας την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Μια μέρα που ελπίζουμε να είναι πολύ ευχάριστη για την ερυθρόλευκη οικογένεια».

Την επόμενη μέρα από πηγές της Ασφάλειας Αεροδρομίων, γίνεται γνωστό ότι η οικογένεια του Γιώργου Κοσκωτά έφυγε στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, η «φυγάδευση» έγινε τμηματικά την Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου με πτήσεις της «Swiss Air» και της «Alitalia». Ο προσωρινός επίτροπος της Τραπέζης Κρήτης καταθέτει δύο νέες αιτήσεις συντηρητικής κατάσχεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ζητώντας για πρώτη φορά κατάσχεση του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός είναι στον αέρα.

Στην πλάτη του Προέδρου του είναι ήδη φορτωμένα τέσσερα κακουργήματα και έξι πλημμελήματα συνολικού ύψους 17 δισεκατομμυρίων δραχμών, ωστόσο η ΠΑΕ δεν μπορεί να αποκτήσει καινούργιο ιδιοκτήτη αν η Δικαιοσύνη δεν αποφανθεί για το ύψος της ζημιάς που προκάλεσε ο Κοσκωτάς, ως πρόεδρος της ΠΑΕ στην Τράπεζα Κρήτης. 

Ο Ολυμπιακός είναι μετέωρος, δεσμεύτηκαν οι μετοχές της ΠΑΕ κι ακόμη κι αν βρισκόταν τρελός να αναλάβει, πρώτα θα καλείτο να αποζημιώσει την Τράπεζα και κατόπιν να αναλάβει τις τύχες της εταιρείας. Τραγέλαφος. Κυκλοφορεί στον Τύπο μια ανεπίσημη δήλωση Κοσκωτά ότι ο Ολυμπιακός είναι το τελευταίο κεφάλαιο που τον ενδιαφέρει και η ομάδα κατεβαίνει σε αποσύνθεση στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. 

Το ματς των αιωνίων της 6ης Νοεμβρίου του 1988 θα μείνει στην ιστορία για το θρυλικό «Στη θυρίδα διακόσια δύο είναι του Μητσάρα το δελτίο» που φώναζαν εν χορώ οι οπαδοί του Ολυμπιακού στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, ενώ την ίδια στιγμή στο ματς, ο Σαραβάκος πετύχαινε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι το νικηφόρο 2-1 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Την επομένη του ματς με τον Παναθηναϊκό, ο Κοσκωτάς φέρεται να έχει αποδράσει από την Αθήνα, χρησιμοποιώντας κότερο που τον μετέφερε σε άγνωστη κατεύθυνση. Λίγες μέρες μετά, το Πρωτοδικείο ορίζει προσωρινό 9μελές σχήμα διοίκησης στον Ολυμπιακό με επικεφαλής τον Αργύρη Σαλιαρέλη.

Η βεβαιωμένη υπεξαίρεση του Κοσκωτά στην Τράπεζα έχει ξεπεράσει τα 33,5 δισεκατομμύρια δραχμές, χρονολογείται από τον καιρό που ήταν ακόμη υπάλληλος στην Τράπεζα και εμπλέκει χιλιάδες πρόσωπα, εκατοντάδες εμπλεκόμενα με το ποδόσφαιρο. Σε έκτακτη σύσκεψη της ΕΠΑΕ με παρόντες όλους τους Προέδρους, μόνο ο τότε Πρόεδρος της Δόξας Δράμας, Βαμβακόπουλος ομολόγησε ότι η ομάδα του πήρε χρήματα (45 εκατ.) από τον Κοσκωτά σαν «οικονομική ενίσχυση», σαν «δωρεά» όπως τη χαρακτήρισε επειδή η Δόξα αντιμετώπιζε το φάσμα της οικονομικής διάλυσης. 

Ο Πρόεδρος του Πανιωνίου, Αβραάμ Μοβσεσιάν αρνήθηκε να σχολιάσει το εύρημα πως έλαβε «ενίσχυση» 470 εκατομμυρίων, το ίδιο και ο Πρόεδρος του Εθνικού Μισίδης που φέρετο να έχει λάβει 15 εκατομμύρια. Ο εκπρόσωπος της Λάρισας Σάσας, δικαιολόγησε τα 30 εκατομμύρια της ΑΕΛ, ως δόση για τη μεταγραφή του Γιώργου Πλίτση, οι υπόλοιποι κουνούσαν το κεφάλι με νόημα.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τον καιρό της παράνοιας Κοσκωτά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πάρα πολλά χρήματα άλλαξαν χέρια. Πλήρη εικόνα δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ γιατί και ο Κοσκωτάς δεν μίλησε ποτέ γι’ αυτό το ζήτημα. Αν μιλούσε πιθανότατα πολλά να ήταν διαφορετικά, ακόμα και για τη ροή και την αλληλουχία των γεγονότων. Ο Ολυμπιακός μπήκε στη δίνη Σαλιαρέλη, στα «πέτρινα χρόνια» και χρειάστηκε ο Σωκράτης Κόκκαλης για να τον απαλλάξει από το βραχνά του σκανδάλου του αιώνα. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία…

Το σκάνδαλο του αιώνα