MENU

Να πεις πως πέσαμε από τα σύννεφα; Όχι βέβαια. Σε αυτήν τη γειτονιά ζούμε, ξέρουμε πως δουλεύει η μονταζιέρα για να κάνει δουλίτσα. H εκστρατεία κατά της ΑΕΚ, τριμέτωπη όπως φαίνεται στα δικά μου μάτια, κορυφώνεται όσο κορυφώνεται και η μάχη για το πρωτάθλημα. Πλέον έχουμε περάσει στο επίπεδο να περιμένουμε ποιος θα κάτσει μαζί με άλλον σε ένα τραπέζι, σε ένα πολύ γνωστό και πολυσύχναστο μαγαζί της Γλυφάδας για να βγάλουμε φωτογραφία και να αρχίσουμε τα σενάρια.

Η προπαγάνδα κατά της ΑΕΚ έχει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό. Απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν θέμα με το πόσο καλά λειτουργεί ο… επεξεργαστής τους. Βιάζει την λογική όσων έχουν σώας τας φρένας και ελάχιστη έστω αναλυτική σκέψη. Προωθεί σενάρια που μπορούν να έχουν απήχηση μόνο σε καφενεία με την κλασική έννοια του όρου. Κι έχει και μια ιδιαίτερη επιμονή αυτή η προπαγάνδα στο να μάχεται φανατικά όσα δείχνει η πραγματικότητα.

Δεν αντέχει καν σε σχολιασμό όλο αυτό το πανηγύρι που στήθηκε από το βράδυ της Τρίτης. Πραγματικά δεν αντέχει. Όποιος θέλει να πιστέψει πως χρειαζόταν μια συνάντηση του οποιουδήποτε με τον οποιονδήποτε σε δημόσια θέα στο πιο πολυσύχναστο μαγαζί της Γλυφάδας για να δρομολογηθεί κάτι ύποπτο για τα προσεχή ματς της ΑΕΚ με τον Άρη, ας το πιστέψει. Μόνος του ο καθένας ας επιλέξει που κατατάσσει τον εαυτό του σε επίπεδο IQ. Δεν μιλάω για τους άρρωστα φανατισμένους που μπορούν να αρπαχθούν και από τα πιο ακραία ψέματα. Σε όποια ομάδα κι αν ανήκουν. Μιλάω για όσους θεωρούν πως έχουν την ικανότητα να σκεφτούν κανονικά.

Ποτέ ξανά τέτοια συσπείρωση 

Θα ασχοληθώ μόνο με την ΑΕΚ και με τον τρόπο που πρέπει να βαδίσει για να το αντιμετωπίσει όλο αυτό. Ουδέποτε στην ιστορία της δεν θυμάμαι να έχει συναντήσει τόσο μένος, εκφρασμένο συντονισμένα από τόσα πολλά μέτωπα. Ποτέ ο δρόμος της δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά και ποτέ ως τώρα δεν είχε γίνει εμμονή στο μυαλό των αντιπάλων της όσο είναι τώρα. Όλων, παραδοσιακών και όψιμων, που ξαφνικά απέκτησαν κοινό βηματισμό απέναντι στον «εχθρό».

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο μονόδρομος είναι η συσπείρωση. Κι αυτό δεν το λέω σε καμιά περίπτωση θέλοντας να στρέψω την προσοχή του κόσμου της Ενωσης σε αόρατους εχθρούς. Δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει θέματα η ΑΕΚ για να συσπειρωθεί. Όποιος έχει μάτια βλέπει κι όποιος έχει αυτιά ακούει. Η ορμή με την οποία ένα ετερόκλητης σύνθετης σύστημα πέφτει πάνω στην προώθηση οτιδήποτε απίθανου μπορούν να σκεφτούν ή να κατασκευάσουν κατά της ΑΕΚ, είναι χαρακτηριστική σε βαθμό που δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. 

Εικονική πραγματικότητα σε κάθε επίπεδο

Δεν είναι μόνο τα θέματα διαιτησίας, ΕΠΟ. Αυτά πια έγιναν συνήθεια. Ολο το παιχνίδι γίνεται με πολύ συντονισμένη προσπάθεια για να παρουσιαστεί η ΑΕΚ ως η μοναδική προβληματική σε αγωνιστικό επίπεδο από τους τέσσερις που διεκδικούν το πρωτάθλημα και για να διαμορφωθεί και το ανάλογο κλίμα στον κόσμο της. Μπαίνουν στην άκρη τα πραγματικά κριτήρια, δηλαδή η βαθμολογική συγκομιδή - ειδικά αυτή - στα ματς μεταξύ των τεσσάρων και η βαθμολογική θέση που έχουν και συντονισμένα γίνεται μια προσπάθεια να πειστούμε όλοι πως από την μία έχεις τρεις ομάδες που συγκλονίζουν και μια που σέρνεται.

Στο μη αγωνιστικό έχεις τρεις ομάδες που έχουν πάρει βαθμούς από διαιτητικές αβάντες με την σέσουλα κι όμως έχει γεμίσει το διαδίκτυο και οι σελίδες των εφημερίδων με αφηγήματα και διάφορες εξυπνάδες, με στόχο να φανεί ως ευνοημένη η μόνη ομάδα που έχει αδικηθεί και με μικρομεσαίους αντιπάλους και στα ντέρμπι. Να σας πω την πικρή αλήθεια. Πλέον, διασκεδάζω αφάνταστα με το να βλέπω τα προσκλητήρια του Ολυμπιακού στους άλλους δύο για κοινή δράση και τον... ανάμεικτο τρόπο που το αντιμετωπίζουν αυτοί. 

Μόνοι μας και όλοι σας

Αυτό το περιλάλητο μόνοι μας και όλοι σας, βρίσκει την πιο ηχηρή εμφάνιση. Κατά την κρίση μου, όλοι ελπίζουν να αποκομίσουν κάτι απ’ όλο αυτό, είτε με στήριξη είτε με ανοχή απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, καθώς συμμερίζονται απόλυτα την ανησυχία του Ολυμπιακού για την… ύπαρξη της ΑΕΚ. Το μόνο που μπορεί να προσδοκά κάποιος δεν είναι να αλλάξει ξαφνικά ο κόσμος, αλλά να καταλάβει η ΑΕΚ από τη δυναμική της πολεμικής, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται.

Να είναι γνώστες άπαντες: παίκτες, προπονητής, οπαδοί, διοίκηση. Να καταλάβουν τι συμβαίνει και να βγουν με μάτι που θα γυαλίζει για να δώσουν απαντήσεις, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Απαντες, να δώσουν και το τελευταίο ίχνος πνευματικών και σωματικών δυνάμεων για να υπερασπιστούν την ΑΕΚ και τους εαυτούς τους, απέναντι στην πιο συντονισμένη επίθεση που έχει δεχθεί στην ιστορία της. Μέσα στο γήπεδο, στον πάγκο, στην κερκίδα, η κατάσταση απαιτεί μαχητές. Με την μπάλα στα πόδια, στην κατεύθυνση του γκρουπ, στην συμπαράσταση από την εξέδρα. Δεν είναι για κανέναν που να μην είναι απόλυτα αφοσιωμένος, Ταλιμπάν κανονικός, η κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί.  

Ημουν και εγώ στη… Γλυφάδα, η ΑΕΚ τους ενώνει και έχει μόνο ένα δρόμο!