MENU

Tα προηγούμενα χρόνια, η πολιτεία του Ουισκόνσιν «εισέβαλε» στην καθημερινότητά μας λόγω του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Έλληνας σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς έχει κυριεύσει τον κόσμο του ΝΒΑ και αποτελεί ενδεχομένως την καλύτερη διαφήμιση για την χώρα μας.

Πλέον βέβαια, στην περιοχή του θα έχει έναν ακόμα συμπατριώτη του. Ο λόγος φυσικά για τον Κανέλλο Γαρμπή. Ο 26χρονος γκαρντ έγινε ο πρώτος Έλληνας που επιλέγεται μέσα από τα Draft για να αγωνιστεί στην G-League.

Η θυγατρική ομάδα των Μπακς, Ουισκόνσιν Χερντ, έδωσε στον πρώην άσο του Αρκαδικού το εισιτήριο για την αναπτυξιακή λίγκα διαλέγοντάς τον στην 59 θέση της διαδικασίας, με τον ίδιο να παίρνει μάλιστα χρόνο συμμετοχής στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, πριν από λίγες ώρες κόντρα στους Greensboro Swarm (ήττα με 114-98).

Μετά από μία γεμάτη σεζόν στο πρωτάθλημα της Α2 με την φανέλα του Αρκαδικού (7,6 πόντους, 3 ασίστ, 2,6 ριμπάουντ) ο ύψους 1,83 γκαρντ κυνήγησε το όνειρό του. Θερμός υποστηρικτής του αμερικάνικου μπάσκετ, ο Γαρμπής δίνει μέσα από το SDNA λεπτομέρειες για το άλμα του αυτό στον... προθάλαμο του ΝΒΑ, αναφέρεται στις νέες εμπειρίες και τις εικόνες που έχει αποκομίσει, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να αποτελεί βασικό κομμάτι της κουβέντας.

Πώς έγινε η συνεργασία σου με τις ομάδες της G-League; Είχες συζητήσεις με σκάουτερς και προπονητές;

«Η πρώτη επαφή με την G-League έγινε πριν από περίπου τρία χρόνια όταν είχα έρθει στην Αμερική για προπονήσεις. Είδα κάποια πράγματα και τα try outs του πρωταθλήματος. Μόλις τελείωσε η φετινή μου παρουσία με τον Αρκαδικό στον οποίο είχα μία καλή χρονιά, έφτιαξα κατευθείαν ένα βίντεο. Το έστειλα στους προπονητές μέσω του ατζέντη μου και σιγά σιγά πήρε το δρόμο του».

Πόσο δύσκολο είναι να μπεις στον χώρο δίχως την πρότερη εμπειρία του κολεγιακού πρωταθλήματος, σε μία λίγκα με περιορισμένο αριθμό αθλητών εκτός αμερικάνικης νοοτροπίας;

«Δύσκολο είναι από την άποψη αν θες να έρθεις. Πραγματικά για να παίξεις εδώ πρέπει να δουλέψεις πάρα πολύ σκληρά, ειδικότερα εάν προέρχεσαι από την Ευρώπη. Είναι εντελώς διαφορετικό το μπάσκετ. Δεν θα έλεγα ότι είναι ένα κλειστό κλαμπ, αλλά μία λίγκα που είναι περισσότερο διαδεδομένη εδώ στην Αμερική. Αγωνίζονται σε αυτήν NBAers, είναι πολύ ανταγωνιστικό και εξαιρετικό πρωτάθλημα».

Η ιδέα ανέφερες ότι προέκυψε από το ταξίδι σου στην Αμερική τα προηγούμενα χρόνια; Πέρα από αυτό, ενδιαφέρον από την Basket League ή το εξωτερικό δέχτηκες;

«Υπήρχαν διεργασίες και επαφές με προπονητές. Μου αρέσει ο συνδυασμός του ευρωπαϊκού και του αμερικάνικου μπάσκετ, το γρήγορο και το σκεπτόμενο παιχνίδι συγχρόνως. Δεν είχα κάποια επίσημη πρόταση από την Α1, αλλά σχετικά με το εξωτερικό υπήρχαν συζητήσεις με ισπανικές ομάδες».

Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών κάνει την G-League τον καλύτερο δρόμο για το ΝΒΑ;

«Χρόνο με τον χρόνο η G-League ανεβάζει τους μισθούς που δίνει στους παίκτες και πραγματικά εγώ βλέπω ότι έρχονται από τα κολέγια πάρα πολύ καλοί αθλητές που πραγματικά μπορούν να αγωνιστούν στο ΝΒΑ. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με συμπαίκτες στην δική μου ομάδα»

5) Πώς περιμένεις την μετάβαση από την λίγκα των προπονητών όπως έχει χαρακτηριστεί η Α2 σε εκείνη των παικτών στην οποία υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία και ίσως λιγότερες αρχές;

«Η μετάβαση είναι τρομερή. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δεν θα έκανα αυτό τον διαχωρισμό σαν στερεότυπο. Σίγουρα όμως εδώ σέβονται τον παίκτη πάρα πολύ, έχει έναν λόγο παραπάνω στο πώς κινούνται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εξαιρετικοί προπονητές. Εμείς δουλεύουμε στα πρότυπα των Μιλγουόκι Μπακς, κάτι καινούριο για εμένα στο οποίο προσαρμόζομαι»

Υπάρχει σημείο στο Μιλγουόκι που να μην υπάρχει αφίσα του Αντετοκούνμπο;

«Η περιοχή του Μιλγουόκι είναι γεμάτη, όλοι λατρεύουν τον Γιάννη. Είναι ένας σταρ συνολικά στην Αμερική αλλά εδώ τον βλέπεις παντού. Μου έχει δώσει συμβουλές για το πώς πρέπει να κινούμαι. Είδα μάλιστα και τον αγώνα των Μπακς κόντρα στους Σίξερς στον οποίο ο Γιάννης έκανε τρομερό παιχνίδι με triple double».

Πιστεύεις ότι λόγω του Γιάννη έχει ανοίξει η αγορά της Αμερικής στους Έλληνες παίκτες;

«Ο Γιάννης είναι τρομερός πρεσβευτής του ελληνισμού στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως. Όσοι Έλληνες θέλουν να έρθουν τους δίνει ένα αβαντάζ γιατί το συνδυάζουν με την χώρα του Αντετοκούνμπο, υπάρχει αυτό το πλεονέκτημα».

Πώς είναι οι προπονήσεις και οι πρώτες μέρες στις ΗΠΑ;

«Οι προπονήσεις είναι πάρα πολύ σκληρές και πολύωρες, υψηλό το επίπεδο. Υπάρχουν παίκτες σε κάθε ομάδα της G-League που έχουν two-way contract, μπορούν δηλαδή να παίξουν και στο ΝΒΑ και στην λίγκα μας. Είναι ανταγωνιστικό και δύσκολο πρωτάθλημα. Χρειάζεται δουλειά και υπομονή. Οι πρώτες μέρες και η μεγάλη πτήση σε μία άλλη φιλοσοφία είχε δυσκολίες. Μέρα με την μέρα ωστόσο μόνο καλύτερος γίνεσαι.

Είσαι έτοιμος να διαχειριστείς τυχόν πίεση από την καθημερινή αναφορά των ελληνικών μίντια στο όνομά σου;

«Εγώ είμαι έτοιμος να κάνω προπόνηση και να φτάσω τον στόχο μου. Από εκεί και πέρα, ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του γνώμη. Δουλειά μου είναι να παίζω, για αυτό ήρθα εδώ. Είναι δύσκολο αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.

Γαρμπής στο SDNA: «Σέβονται τον παίκτη στην G-League, πρεσβευτής του ελληνισμού ο Αντετοκούνμπο»