MENU

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Είκοσι φάσεις σε ένα ημίχρονο βάλαμε στο μικροσκόπιο ώστε να καταλήξουμε και, κυρίως εσείς, να καταλήξετε σε χρήσιμα συμπεράσματα. Ζητώντας τη βοήθεια ανθρώπου της διαιτησίας, που για λόγους... ασφαλείας δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του, αναλύσαμε μία προς μία τις επίμαχες φάσεις του ντέρμπι. Σχεδόν σε όλες οι απόψεις μας ταυτίστηκαν, καθώς 9/10 replay ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά και κατέδειξαν παραβάσεις ή μη.

Ποια είναι λοιπόν η «ετυμηγορία» για τις 20 επίμαχες φάσεις του πρώτου ημιχρόνου στο ΟΑΚΑ- για όσο, δηλαδή, παίχτηκε μπάσκετ;

Πάμε να δούμε πρώτα το βίντεο και μετά, από κάτω, να διαβάσουμε την ανάλυσή του ειδικού για καθεμιά εξ αυτών:

https://www.youtube.com/embed/bfahOH56H7c?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

1) 09:54, 1η περίοδος: Ορθός καταλογισμός φάουλ. Κράτημα του Τίμα στον Τόμας στην προσπάθειά του να «σπάσει» το σκριν.

2) 09:41, 1η περίοδος: Θα έπρεπε ν' αφήσει το παιχνίδι να εξελιχθεί, χωρίς να σφυρίξει τίποτα. Το σφύριγμα περισσότερο ευνοεί την άμυνα που χρεώνεται μ' ένα «εύκολο» και αχρείαστο φάουλ, την στιγμή που ο Παπαπέτρου έχει πάρει το διάδρομο από τον Τίμα και δείχνει πως θα πετύχει δυο... ξεκούραστους πόντους με λέι-απ.

3) 09:32, 1η περίοδος: Σωστό φάουλ. Κράτημα του Ουέμπερ από πίσω στον Βουγιούκα, στην προσπάθειά του να μαρκάρει τον Καλάθη.

4) 09:13, 1η περίοδος: Φάουλ μακριά από τη μπάλα του Βουγιούκα στον Μιλουτίνοφ. Δε δόθηκε, έπρεπε, όμως, να σφυριχτεί.

5) 07:49, 1η περίοδος: Δεν υπάρχει, από την συγκεκριμένη κάμερα, λήψη που να δείχνει επαφή μεταξύ Πρίντεζη-Καλάθη, ως εκ τούτου σωστά συνεχίζεται το παιχνίδι.

6) 07:27, 1η περίοδος: Δεν υπάρχει παράβαση του Βουγιούκα. Σωστά συνεχίστηκε το παιχνίδι.

7) 05:28, 1η περίδοδος: Σωστός καταλογισμός φάουλ υπέρ του Παπαπέτρου, καθώς τον «βρίσκει» ο Παπανικολάου στο χέρι.

8) 03.24, 1η περίοδος: Φάουλ του Λάνγκφορντ στον Λεντέι και χαμηλά και στη συνέχεια της φάσης. Δεν σφυρίχτηκε, θα έπρεπε να έχει δοθεί.

9) 02:08, 1η περίοδος: Τεχνική ποινή στον Παπανικολάου, διότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είπε στον Μάνο «Δώσε ένα φάουλ ρε π…τη».

10) 00:55, 1η περίοδος: Φάουλ του Σπανούλη που μπαίνει στον κύλινδρο του Κιλπάτρικ, αυτός ευστοχεί, χωρίς, όμως, να πάρει συμπληρωματική βολή. Έπρεπε να δοθεί καλάθι και φάουλ.

11) 00:21, 1η περίοδος: Δεν υπάρχει αρχικά φάουλ του Τίμα (παίζει άμυνα κατακόρυφα) στον Καλάθη. Έπειτα, φάουλ του Μιλουτίνοφ που σπρώχνει με τα δύο χέρια τον Παπαπέτρου (όπως φαίνεται στο πλαϊνό ριπλέι), χρεώνεται στη συνέχεια- λανθασμένα- στον Λεντέι.

12) 09:51, 2η περίοδος: Σωστό επιθετικό φάουλ στον Μιλουτίνοφ, o οποίος βγάζει τον γοφό του και αλλάζει κατεύθυνση στο σκριν πάνω στον Παπαπέτρου, εκτρέποντας τον από την αμυντική του κατεύθυνση.

13) 09:35, 2η περίοδος: Δεν υπάρχει σπρώξιμο του Σπανούλη στον Παπαπέτρου, καταλογίζεται δεύτερο ομαδικό φάουλ του Ολυμπιακού. Λανθασμένη υπόδειξη.

14) 06:52, 2η περίοδος: Θα έπρεπε να συνεχιστεί η φάση με κατοχή του Παναθηναϊκού χωρίς να καταλογιστεί φάουλ του Γκος στον Μήτογλου, καθαρό το επιθετικό ριμπάουντ. Non call.

15) 03:13, 2η περίοδος: Ο Καλάθης βρίσκει μόνο την μπάλα στη διεκδίκηση με τον Ουέμπερ, σωστά αφήνεται το παιχνίδι να συνεχιστεί και στη συνέχεια σφυρίζεται τζάμπολ.

16) 03:09, 2η περίοδος: Πάρα πολύ οριακή φάση. Ίσως οποιαδήποτε απόφαση να ήταν σωστή. Η μπάλα μοιάζει να βρίσκεται στο σημείο «μηδέν» όπως την αποκαλούν οι διαιτητές. Ακριβώς στο μεταίχμιο μεταξύ ανόδου και καθόδου.

17) 03:01, 2η περίοδος: Υπάρχει μια απώθηση του Βεζένκοφ, ωστόσο το φάουλ είναι οριακό. Είχαν συμπληρωθεί πέντε ομαδικά και δόθηκαν δύο βολές στον Παναθηναϊκό.

18) 01:59, 2η περίοδος: Υπάρχει καθαρό κράτημα του Ουέμπερ λίγα δέκατα πριν πάρει επιθετικό ριμπάουντ ο Γκιστ και καταλογίζεται φάουλ στον Μιλουτίνοφ, χωρίς να υπάρχει παράβαση. Σε κάθε περίπτωση ήταν δύο βολές για τον Αμερικανό που αστόχησε και στις δύο.

19) 01:59, 2η περίοδος: Ορθό σφύριγμα επανάληψης της βολής. Ο αμυνόμενος Ουέμπερ βρίσκεται έξω από το τρίποντο και απαγορεύεται να πηδήξει για το ριμπάουντ, το οποίο μάλιστα πήρε, στην συγκεκριμένη βολή, καθιστώντας επιτακτική την επανάληψη (την έχασε και αυτή ο Γκιστ).

20) 01:40, 2η περίοδος: Ο Γκιστ παίζει κάθετη άμυνα στον Σπανούλη και δεν υπάρχει φάουλ. Περισσότερο επιδιώκει την επαφή ο επιτιθέμενος.

Συμπέρασμα: Σε σύνολο 20 αμφισβητούμενων φάσεων το διαιτητικό τρίο είχε απόλυτο δίκιο στις 9 εξ αυτών, σε 5 «αδίκησε» τον Ολυμπιακό, σε 1 τον Παναθηναϊκό, 1 που δόθηκε λανθασμένα φάουλ στην άμυνα «κόβοντας» το πλεονέκτημα της επίθεσης του ΠΑΟ για άμεσο καλάθι (φάση Παπαπέτρου- Τίμα), 2 ήταν εντελώς οριακές ή στην κρίση του διαιτητή (το κόψιμο στον Πρίντεζη και η τεχνική ποινή στον Παπανικολάου), σε 1 περίπτωση υπάρχει φάουλ, όμως δίνεται στον λάθος παίκτη (στον Λεντέι αντί για τον Μιλουτίνοφ) και υπάρχει 1 ακόμα λάθος σφύριγμα, που όμως δεν αλλάζει την κατοχή (φάση Μήτογλου- Γκος).

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, στο συγκεκριμένο ματς έγιναν τουλάχιστον 7 λάθη, τα περισσότερα εκ των οποίων εις βάρος του Ολυμπιακού. Ωστόσο, μιλάμε για ένα παιχνίδι πάρα πολύ υψηλής έντασης και με δεκάδες επαφές, ενώ υπάρχουν φάσεις που ούτε τα ριπλέι δεν μπορούν ν' αποσαφηνίσουν τι είναι σωστό και τι λάθος.

Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι η διαιτησία του ντέρμπι δεν ήταν στο επίπεδο που έπρεπε. Όσο για το αν στοιχειοθετείται η αποχώρηση, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...

VAR: 20 διαιτητικές αποφάσεις του ντέρμπι στο μικροσκόπιο! (vid)
EVENTS