MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Μάρκους Σλότερ, ένα... θηρίο για την ΑΕΚ

0

Και εκεί που όλα έμοιαζαν ήρεμα, η ΑΕΚ φρόντισε να ταράξει τα νερά για μία ακόμα φορά. Λίγες μέρες μετά την μεγάλη μεταγραφή του Κιθ Λάνγκφορντ, η Ένωση ετοιμάζεται να ντύσει στα κιτρινόμαυρα έναν ακόμα παίκτη υψηλού επιπέδου. Έναν παίκτη που γνωρίζει πολύ καλά πώς να αλλάξει τις ισορροπίες και να βοηθήσει την ομάδα του να πετυχαίνει τους στόχους της.

Η Ένωση βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του Μάρκους Σλότερ, ο οποίος αγωνίστηκε στην Μπαχτσεσεχίρ και τα προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκε στην Euroleague με Ρεάλ Μαδρίτης, Νταρουσάφακα.

Είναι παίκτης με μεγάλη εμπειρία, καθώς στα 34 του έχει φάει με το... κουτάλι τα ευρωπαϊκά παρκέ, στα οποία αγωνίζεται από το 2006, όταν άρχισε την επαγγελματική καριέρα του. Από τότε έως τώρα έχει καταγράψει σημαντικές διακρίσεις και έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπής ψηλούς στην Ευρώπη.

Ας δούμε όμως την πορεία του λίγο πιο αναλυτικά...

Η Καρσίγιακα και το... εισιτήριο του ΝΒΑ

Έχοντας αποφοιτήσει από το Σαν Ντιέγκο Στέιτ και δίχως να έχει επιλεγεί στο NBA Draft του 2006, ο Σλότερ αποφάσισε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ευρώπη. Πρώτος σταθμός της καριέρας του ήταν η Καρσίγιακα, μια ομάδα που τότε προσπαθούσε να ανέβει σκαλοπάτια και να παρουσιαστεί ανταγωνιστική απέναντι στους ισχυρούς του τουρκικού μπάσκετ.

Ο Αμερικανός σέντερ κατάφερε να εντυπωσιάσει με την παρουσία του. Η ομάδα της Σμύρνης δεν κέρδισε κάποιον τίτλο, όμως ο ίδιος ήταν εντυπωσιακός με 13,3 πόντους, 10,1 ριμπάουντ, 1,2 τάπες και 2,3 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Ήταν ένας εκ των κορυφαίων ψηλών στο πρωτάθλημα και για το λόγο αυτό αγωνίστηκε στο All Star Game του πρωταθλήματος. Στο οποίο αναδείχθηκε και MVP πιστοποιώντας την εξαιρετική εικόνα του.

https://www.youtube.com/embed/jj7K1ZqH7Mo

Οι εμφανίσεις του έφτασαν μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι Μαϊάμι Χιτ είδαν τα κατορθώματά του και του προσέφεραν διετές συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2007. Εκείνος το υπέγραψε, όμως δεν έμελλε να μείνει για πολύ στην South Beach. Κι αυτό γιατί αποδεσμεύτηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Και πάλι πήρε τον δρόμο για την Ευρώπη. Και από εκείνη τη στιγμή μια μεγάλη και σταθερή πορεία διαγραφόταν για τον ίδιο...

Πολίτης του κόσμου: Άλλαξε 6 ομάδες σε 4 χρόνια

Μετά το... πατατράκ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τους Χιτ ο Σλότερ πήρε την απόφαση να γυρίσει στην Ευρώπη. Το όνομά του παρέμενε σε πολύ καλά επίπεδα, άλλωστε, καθώς η σεζόν με την Καρσίγιακα ήταν ακόμα νωπή στο μυαλό αρκετών ομάδων.

Παρ΄όλα αυτά, ο Σλότερ είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Κι αυτό γιατί δεν έμεινε σε ομάδα πάνω από μία σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τους Χιτ, μέσα σε δύο σεζόν άλλαξε 4 ομάδες πηγαίνοντας από την Χάποελ Ιερουσαλήμ στην Γκραβελίν και από την Μπρεμερχάβεν στην Χάβρη.

Σταδιακά άρχισε να αποκτά... ισορροπία και η καριέρα του, καθώς κατάφερε να «φτιάξει» καλό όνομα στη Γαλλία, αγωνιζόμενος στη Νανσί τη σεζόν 2009-10. Η παρουσία του στην γαλλική ομάδα τον έφερε στην Βαγιαδολίδ μια σεζόν αργότερα. Ήταν η προετοιμασία του για τα σπουδαία που θα ακολουθούσαν μια σεζόν αργότερα, σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Μπάπεργκ, το εισιτήριο για την κορυφή

Η Μπάμπεργκ έδωσε την δυνατότητα στον Σλότερ να πάει το παιχνίδι του στο επόμενο επίπεδο. Εκείνος είχε την ευκαιρία του και την άρπαξε από τα μαλλιά! Με την γερμανική ομάδα όχι μόνο κατέκτησε το νταμπλ στην Γερμανία (πρωτάθλημα και κύπελλο), αλλά κατάφερε να εκτοξεύσει τις μετοχές του στο μπασκετικό χρηματιστήριο.

Στα παιχνίδια που έπαιξε στην Euroleague, τη σεζόν 2011-12 ήταν εντυπωσιακός με 11,8 πόντους, 7,2 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ, 1,7 κλεψίματα και 1,4 τάπες κατά μέσο όρο. Στο γερμανικό πρωτάθλημα ήταν εξίσου ουσιαστικός και σημαντικός για την ομάδα του.

Στα 44 παιχνίδια με την γερμανική ομάδα μέτρησε 8,4 πόντους, 4,9 ριμπάουντ και 65% στα δίποντα. Ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά για τη Μπάμπεργκ και αυτό δεν άργησε να το διαπιστώσει και ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ!

Μια... λαμπρή τριετία στην Ρεάλ

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις στην Γερμανία «ενεργοποίησαν αμέσως τον οργανισμό που ονομάζεται Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Μαδριλένοι κινήθηκαν συντονισμένα και κατάφεραν να τον κάνουν δικό τους. Στην ισπανική πρωτεύουσα έμεινε για τρία χρόνια, τα οποία ήταν από τα καλύτερα και πιο παραγωγικά της καριέρας του.

Ο Σλότερ ήταν εκ των βασικών «όπλων» μιας ομάδας γεμάτη αστέρες, χάρη στην εργατικότητά του. Ήταν ο παίκτης που έκανε όσα ήθελε ο προπονητής από εκείνον κάθε φορά και γι αυτό βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή.

Πέραν αυτού, όμως, και αγωνιστικά έδινε πολλές λύσεις στην Ρεάλ. Κυρίως στην άμυνα ήταν ο παίκτης που έβγαζε την απαιτούμενη ενέργεια για τα ριμπάουντ, αλλά και για να κερδίσει φάουλ από τον αντίπαλο.

Στην Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να γεμίσει και την τροπαιοθήκη του. Είναι χαρακτηριστικό πως ήταν παρών σε όλες τις επιτυχίες από το 2012 έως το 2015 όταν και έφυγε. Με την Ρεάλ κατέκτησε την Euroleague, νικώντας στον τελικό του Final Four της Μαδρίτης, το 2015, τον Ολυμπιακό, ενώ αναδείχθηκε δύο φορές πρωταθλητής Ισπανίας (2013, 2015), δύο φορές κατέκτησε το κύπελλο Ισπανίας (2014, 2015), ενώ κατέκτησε και τρία Super Cup (2012, 2023, 2014).

https://www.youtube.com/embed/-25N67kydY0

Κάτοικος Τουρκίας με... ιταλικό διάλειμμα

Έχοντας αφήσει την Ρεάλ Μαδρίτης, ως πρωταθλητής της Euroleague, ο Σλότερ έκανε το ταξίδι για την Τουρκία. Η Νταρουσάφακα κατάφερε να τον δελεάσει, ρίχνοντας αρκετά λεφτά στο τραπέζι, ώστε να τον κάνει δικό της και να την ενισχύσει στην Euroleague της επόμενης σεζόν.

Στα δύο χρόνια που έμεινε στην Τουρκία ο Αμερικανός σέντερ ήταν ένα από τα σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας του, καθώς με τον δυναμικό χαρακτήρα του, αλλά και την ικανότητά του στην άμυνα ήταν πολύ σημαντικός για το παιχνίδι της «Νταρού». Στην πρώτη του σεζόν, άλλωστε, στην Πόλη, ο Σλότερ ήταν κομβικός, έχοντας 7,9 πόντους, 3,8 ριμπάουντ και 63,2% στα δίποντα στα 24 παιχνίδια που έπαιξε στην Euroleague.

Η αποτυχία νέας παρουσίας στην Euroleague από πλευράς Νταρουσάφακα, έφερε τον Σλότερ σε άλλες πολιτείες. Και πιο συγκεκριμένα στην Βίρτους Μπολόνια. Η ιταλική ομάδα είχε καταφέρει να επιστρέψει στα «μεγάλα σαλόνια» του ιταλικού μπάσκετ το καλοκαίρι του 2017 και είχε αφήσει οριστικά πίσω το άσχημο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό ήθελε παίκτες με ποιότητα.

https://www.youtube.com/embed/L82ILQETJ6w

Ο Σλότερ ήταν μια επιλογή των Ιταλών, πλαισιώνοντας τους Λαφαγιέτ, Τζεντίλε και Αραντόρι που είχαν αποδεχτεί να φορέσουν τα ασπρόμαυρα. Τα πολλά σκαμπανεβάσματα όμως έφεραν την ομάδα στην ένατη θέση και εκτός πλέι οφ. Και τον Σλοτερ εκτός ομάδας το επόμενο καλοκαίρι, αυτό του 2018.

Εκείνος επέστρεψε στα... σίγουρα, στην Τουρκία. Η Μπαχτσεσεχίρ του Στέφανου Δέδα αναζητούσε έναν ψηλό για την ενίσχυσή της και βρήκε τον εκλεκτό στο πρόσωπο του Ασμερικανού σέντερ. Και εκεί όμως τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα περίμενε, με την ομάδα να μην καταφέρνει να βρει χημεία και να τερματίζει στη μέση της βαθμολογίας.

Κάπως έτσι ταίριαξαν οι δρόμοι του με την ΑΕΚ. Εκείνος θα έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε μια ομάδα με υψηλές βλέψεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και η Ένωση θα έχει την ευκαιρία να βάλει στη μηχανή της έναν παίκτη με πολλές ευρωπαϊκές παραστάσεις που θα βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Άλλωστε, η Ένωση αναζητούσε ένα «θηρίο» και το βρήκε στο πρόσωπο του πολύπειρου Αμερικανού...

https://www.youtube.com/embed/bePwuwEqNp4
Μάρκους Σλότερ, ένα... θηρίο για την ΑΕΚ