Μέσα στον… οχετό προσπάθειας να «ξεπλυθεί» η ΕΟΚ και το κράτος για την μυστική και σκανδαλώδη παροχή ελληνικού διαβατηρίου στον Τόμας Ουόκαπ, έχουν υπάρξει πολλές «παρομοιώσεις». Από εκείνους που παλεύουν να πείσουν πως δεν έγινε και τίποτα περίεργο, είναι φυσιολογικό άνθρωποι που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα να κυκλοφορούν με άδειες παραμονής, αλλά ο Τεξανός σε 1,5 χρόνο να είναι συμπατριώτης μας. Καταστρατηγώντας κάθε κανόνα που ισχύει στην Ελλάδα, με υπογραφή μέχρι και προέδρου Δημοκρατίας.
Στη «μάχη» αυτή έχουν μπει όλοι οι εκφραστές Ολυμπιακών απόψεων. Τα παραδείγματα που συνήθως αναφέρονται, προηγούμενων δεκαετιών. Προηγούμενου αιώνα για την ακρίβεια. Έμεινε ένα να αναφέρεται απ’ την πιο σύγχρονη εποχή. Η υπόθεση του Ζέκα που πήρε Ελληνικό διαβατήριο κι έγινε μέλος της Εθνικής ομάδας.
Ακόμη κι έτσι, η σύγκριση των υποθέσεων είναι το λιγότερο… βλακώδης. Το γιατί είναι εύκολο: Ο Ζέκα πρώτα και πάνω απ’ όλα, δεν πήρε κανένα διαβατήριο μέσα σε 1,5 χρόνο. Αποκτήθηκε απ’ τον Παναθηναϊκό και ήρθε στη χώρα το καλοκαίρι του 2011. Έκανε τα χαρτιά του για διαβατήριο αφού «έκλεισε» πενταετία στην Ελλάδα και η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο.
Κοινώς δεν χρειάστηκε να στείλει μια επιστολή μετά από 1,5 χρόνο στην Ελλάδα εκφράζοντας την επιθυμία του να γίνει συμπατριώτης μας, με το διαβατήριο να του παραδίδεται λιγότερο από ένα μήνα μετά!
Πέραν όλων των άλλων, η διαφορά είναι πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει υποχρεωτικός αριθμός Ελληνικών διαβατηρίων. Ο περιορισμός αφορά μόνο εκείνους που είναι εκτός χωρών που ανήκουν στην συνθήκη Σέγκεν. Ειδικά οι Ευρωπαίοι-ο Ζέκα είναι Πορτογάλος-δεν έχουν κανέναν περιορισμό, μπορεί όλο το ρόστερ Ελληνικής ομάδας να συμπληρωθεί με Πορτογάλους σαν τον παίκτη της Κοπεγχάγης.
Οπότε δεν υπήρξε το παραμικρό θέμα εύνοιας του Παναθηναϊκού στην υπόθεση, αλλάζοντας τις ισορροπίες στις θέσεις των ξένων. Θα μπορούσε να συζητηθεί ως σύγκριση, αν μιλούσαμε για Αφρικανό ή λατινοαμερικάνο παίκτη. Η μόνη ευνοημένη απ’ την υπόθεση Ζέκα, ήταν η Εθνική ομάδα η οποία μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να ενισχυθεί με τον συγκεκριμένο παίκτη.
Τέλος, ακόμη και στο τυπικό της υπόθεσης, ο Ζέκα τουλάχιστον… δήλωνε ανοιχτά πως θέλει να γίνει Έλληνας, δεν απαντούσε «είμαι Πορτογάλος» στην μητρική του γλώσσα. Μάλιστα, λίγες μέρες μετά την εξασφάλιση του διαβατηρίου όταν έκανε την πρώτη του συμμετοχή στην Εθνική, υπήρξε ένα χιουμοριστικό βίντεο που είχαν φτιάξει απ’ την Ομοσπονδία. Με ερωτήσεις ελληνικού περιεχομένου στον Ζέκα.
Εκεί ο έμπειρος μέσος μιλούσε ελληνικά, έκανε συζήτηση για απλά καθημερινά ελληνικά ζητήματα. Θα είχε την πλάκα του η ΕΟΚ να κάνει ένα ανάλογο βίντεο και να βάλει στη θέση του Ζέκα τον Ουόκαπ. Όχι πως είναι προνόμιο και αιτία ελληνοποίησης το να μιλάς τη γλώσσα, αλλά δείχνει τα χρόνια που «ψήθηκε» ο καθένας στην Ελλάδα πριν εξασφαλίσει το διαβατήριο.
Δείτε το σχετικό βίντεο από τον Μάρτιο του 2017: