Μέχρι σήμερα, οι διεθνείς ομοσπονδίες είχαν τη δυνατότητα να καθορίζουν τους κανόνες, επιτρέποντας τη συμμετοχή υπό την προϋπόθεση χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης. Ωστόσο, η νέα πρόεδρος της ΔΟΕ, Κίρστι Κόβεντρι, φέρεται αποφασισμένη να αλλάξει την πολιτική, με στόχο –όπως έχει αναφέρει– «την προστασία του γυναικείου αθλητισμού».
Η ιατρική διευθύντρια της ΔΟΕ, Δρ. Τζέιν Θόρντον, παρουσίασε τα ευρήματα στους αξιωματούχους της Επιτροπής στη Λωζάνη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εισήγηση έδειξε ότι ακόμη και μετά τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, οι τρανς γυναίκες διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η νέα πολιτική δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και εξετάζονται νομικές παράμετροι. Εφόσον ξεπεραστούν, το μέτρο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ, πιθανότατα εντός του επόμενου έτους.