MENU

Τις δεκαετίες του '70 και του 80', το να νικήσει ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας ήταν κάτι σαν ανέκδοτο για τον ποδοσφαιρικό κόσμο της χώρας. Ανεξαρτήτως ρόστερ, ποιότητας ομάδων και στόχων, οι «ερυθρόλευκοι» γνώριζαν για πολλά χρόνια ότι από την Τούμπα θα έφευγαν με τη μία... καθιερωμένη ήττα της σεζόν. Αυτή η κατάρα για τους Πειραιώτες διήρκεσε 22 ολόκληρα χρόνια! Μετά το «διπλό» της μακρινής σεζόν 1969-70 (ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2 / 90' πέν. Αφεντουλίδης – 48' Κουμαριάς, 89' Σιδέρης) ακολούθησαν 19 ήττες -πολλές φορές μάλιστα «βαριές»- και μόλις δύο ισοπαλίες, το 0-0 του 1971 και το 1-1 του 1983. Τελικά, η ομάδα που έμελλε να σπάσει αυτή την απίθανη ακόμη και από στατιστική άποψη, παράδοση, ήταν το εξαιρετικό σύνολο του Όλεγκ Μπλαχίν των αρχών της δεκαετίας του '90.

Κυριακή, 24/5/1992: Το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού διεξάγεται στο πλαίσιο της 32ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, μόλις 2 αγωνιστικές πριν το φινάλε. Οι Πειραιώτες βρίσκονται δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο και τελικά πρωταθλήτρια ΑΕΚ, με το παλιό σύστημα βαθμολογίας, το 2-1-0 και παραμένουν ακόμη σε τροχιά τίτλου. Με νίκη στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός περίμενε στραβοπάτημα της Ένωσης όταν αυτή θα ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη για το ντέρμπι Δικεφάλων την τελευταία αγωνιστική έχοντας υπέρ του και την ισοβαθμία, ωστόσο, παρά το ότι όντως οι Πειραιώτες νίκησαν τον ΠΑΟΚ, την επόμενη εβδομάδα αυτοκτόνησαν με εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) στην Κόρινθο και το πρωτάθλημα χάθηκε.

Το μόνο που τουλάχιστον έμεινε για τον Ολυμπιακό από αυτό το «διπλό» επί του ΠΑΟΚ ήταν το σπάσιμο της κατάρας των 22 ετών. Τέσσερις μέρες νωρίτερα, οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες στο ίδιο γήπεδο στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου που τελικά κατέληξε στον Πειραιά στις 27/5 με το εύκολο 2-0 του Καραϊσκάκη στη ρεβάνς. Σε αυτό το ματς της Τούμπας, η ομάδα του Μπλαχίν ήταν εμφανώς ανώτερη από αυτή του Γούναρη, ενώ πρωταγωνιστής ήταν ο μετέπειτα άνθρωπος των... μεγάλων ευρωπαϊκών γκολ (σ.σ. κόντρα σε Μονακό και Ατλέτικο Μαδρίτης), Γιώργος Βαΐτσης! Ο Αρτινός επιθετικός ήταν αυτός που σφράγισε με το γκολ του 54ου λεπτού την καλή του εμφάνιση και τελικά τη νίκη της ομάδας του. Ο Ηλίας Σαββίδης είχε κάνει το 0-1 στο 42' με εκτέλεση φάουλ, ενώ ο Λαγωνίδης απλώς μείωσε για τον «Δικέφαλο του Βορρά» ένα τέταρτο πριν το τέλος.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2 (75' Λαγωνίδης – 42' Σαββίδης, 54' Βαΐτσης)

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ (Γιάννης Γούναρης): Γκάμπριτς, Οικονομίδης, Πλίτσης, Αλεξίου (46' Μήτογλου), Μητσιμπόνας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Χιονάς (53' Μπασμπανάς), Αναστασιάδης, Τουρσουνίδης, Λεοντιάδης.

Ολυμπιακός (Όλεγκ Μπλαχίν): Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Καραταΐδης, Χριστοδούλου (63' Βούζας), Νεντίδης (52' Τσαλουχίδης), Χατζίδης, Βαΐτσης, Σαββίδης, Σάβιτσεφ, Καραπιάλης, Μητρόπουλος

Το σπάσιμο της «κατάρας» με Βαΐτση! (pics, vid)