MENU

Μου αρέσει η προσέγγιση για την «αξία» της πρόκρισης στις επικείμενες προσπάθειες των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, αλλά αυτό το κεφάλαιο αφήστε το για τον κόσμο. Για τους οπαδούς, που πάντα το αντιμετωπίζουν (δικαιωματικά) πιο ρομαντικά. Είτε αυτοί λιάζονται αρχές Αυγούστου σε κάποια υπέροχη ελληνική παραλία είτε «πήζουν» στο καμίνι της πόλης. Τα βράδια της Τετάρτης και της Πέμπτης θα αναστενάζουν μπροστά από τις τηλεοράσεις ή στα γήπεδα και το μυαλό τους θα είναι μόνο εκεί.

Των άλλων, όμως, των πρωταγωνιστών εντός κι εκτός γηπέδων, το μυαλό θα είναι και εκεί και... παραπέρα. Διότι η εν λόγω «διαβολοεδβομάδα» δεν είναι παίξε γέλασε. Κρίνει πολλά για το παρόν και το μέλλον αυτού του έτσι κι αλλιώς βασανισμένου (πλέον) σπορ στη χώρα.

Πάμε, λοιπόν, μια ουσιαστική ανάγνωση για όποιον... αντέχει την σκέψη της αποτυχίας:

- Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Δεν ξέρω αν σε περίπτωση αποκλεισμού ο Βαγγέλης Μαρινάκης δώσει εντολή να «πετάξει» το αεροπλάνο πίσω για Αθήνα δίχως κανένα ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού στη θέση των επιβατών, εκείνο για το οποίο όμως άπαντες μπορεί να είναι βέβαιοι είναι για αυτά που θα ακολουθήσουν. «Μαύρο φίδι» που... έφαγε τους παίκτες. Η «υποδοχή» που γνώρισαν οι μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού τότε που αποκλείστηκαν στο κύπελλο από τα «παιδάκια» του Παναθηναϊκού και τον Μπατίστα θα μοιάζει με «πάρτι». Ας ρωτήσουν τον Μανιάτη που έχει γνωρίσει την... αποθέωση των οπαδών έπειτα από το 0-3 στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Η «υποδοχή ηρώων» βέβαια κάποια στιγμή θα... ολοκληρωθεί, αλλά το ζήτημα είναι η συνέχεια. Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά, εκτός της παρθενικής σεζόν, στην εποχή Μαρινάκη θα μείνει εκτός ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ και με -25 εκατ. ευρώ λιγότερα. Κι όσα κι αν λένε ότι θα επενδύσει «έτσι κι αλλιώς» ο πρόεδρος του Ολυμπιακού μέσα στον Αύγουστο, το -25 είναι σαν την κατάψυξη. Κάνει τα «θέλω»... παγωτό! Στην περίπτωση αποκλεισμού η συζήτηση θα γίνει «τσουνάμι» ερωτημάτων και επίρριψης ευθυνών από την πλευρά του κόσμου. Γι αυτά που είπε ο Γεωργάτος, στα «γιατί έφυγε ο Σίλβα», «γιατί δεν έγιναν μεταγραφές πριν την Χάποελ», «γιατί πήγαμε απροετοίμαστοι στον πόλεμο» και ό,τι άλλο βάλει ο νους. Η αποτυχία πάντοτε «γεννάει» λογικές αλλά και «τέρατα». Για τον Βίκτορ Σάντσεθ νομίζω ότι ο αποκλεισμός θα σημάνει «να ζήσουμε να τον θυμόμαστε». Και θα ρίξει στον Καιάδα κάθε καλή κουβέντα που ειπώθηκε την ημέρα της πρόσληψής του. Για τον Ολυμπιακό τυχόν αποκλεισμός θα είναι Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ του έχει συμβεί εδώ και χρόνια. Θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία για το κλαμπ η διαχείριση της «επόμενης μέρας». Γιατί είναι κάτι το οποίο... δεν γνωρίζει. Και το άγνωστο πάντα «φοβίζει» ως προς την αντιμετώπιση, τις επιλογές, τα σωστά και τα λάθη. Αν όμως προκριθεί ο Ολυμπιακός όλα αυτά θα μπουν στην άκρη. Για τον Βίκτορ θα βελτιωθούν τα πράγματα, η μουρμούρα και η εσωστρέφεια θα σταματήσει, μεταγραφές θα γίνουν και στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός θα πάει σαφώς πιο δυνατός και έτοιμος.

- Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αν και θα έπρεπε να συνεχίσω με τον ΠΑΟΚ του Τσάμπιονς Λιγκ πηγαίνω απευθείας στον Παναθηναϊκό του Γιουρόπα Λιγκ, γιατί απλούστατα τυχόν δικός του αποκλεισμός θα «συναγωνιστεί» σε «κόλαση» αυτόν του Ολυμπιακού. Μη σας πω ότι θα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα καθώς έχει προηγηθεί η καταστροφική «σεζόν Γκαμπάλα». Εκείνο το βράδυ έχει στοιχειώσει κάθε κίνηση των ανθρώπων και των ποδοσφαιριστών του κλαμπ, έχει ξενερώσει απίστευτα τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Η... κατάρα θα φύγει μόνο με πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα (και ταυτόχρονη βελτίωση της βαθμολογικής του θέσης στην Ευρώπη) και θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια ως μία «ανάμνηση ντροπής». Όμως εδώ μιλάμε για την ουσία, για το «σήμερα». Ο Παναθηναϊκός του Στραματσόνι έχει από τότε αλλάξει σχεδόν εξ ολοκλήρου. Ο Στιλ, ο Ζέκα, ο Μπέργκ, άντε και ο Κουτρουμπής είναι εκείνοι που οφείλουν να πάρουν ρεβάνς ΚΑΙ για τον εαυτό τους. Ολοι οι άλλοι όμως αποτελούν σημαντική επένδυση του σημερινού Παναθηναϊκού. Ο οποίος ΘΕΛΕΙ επιτακτικά την πρόκριση, και τώρα και στον επόμενο γύρο, για να πετάξει τον όποιο μανδύα της εσωστρέφειας και να ξεκινήσει τη σεζόν με ηρεμία. Διαφορετικά; Του Κουτρούλη ο γάμος. Αποκλεισμός από την ΑΙΚ θα είναι «δυο φορές Γκαμπάλα». Ο Γιάννης Αλαφούζος θα δει να «εξαφανίζονται» αλλά 6 εκατ. ευρώ από έναν προϋπολογισμό που γίνεται διαρκώς υπερβατικός δίχως αντίκρισμα. Ο κόσμος θα... ανέβει στα κάγκελα και πιθανότατα θα «επιφυλάξουν» στους παίκτες ανάλογη «αποθέωση ηρώων» όπως εκείνοι που βίωσαν πέρυσι τη βραδιά που το Αζερμπαϊτζάν... έγινε ο εφιάλτης της Λεωφόρου. Οσο για τον Στραματσόνι; Μπορεί ο Γιάννης Αλαφούζος να στηρίζει μέχρι «θανάτου» τους προπονητές του, αλλά αν αποκλειστεί από την ΑΙΚ προβλέπω να υπάρξει «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών ώστε το αεροπλάνο που θα επιστρέφει από την Σουηδία να κάνει... στάση και να αφήσει μόνιμα τον Ιταλό στην πατρίδα του! Αν όμως προκριθεί ο Παναθηναϊκός θα μπορεί να... υποδεχθεί με την ησυχία του τον Σίλντελφελντ και να απολαύσει τη συνέχεια του στο Γιουρόπα Λιγκ στοχεύοντας πλέον στην «καρδιά» των ομίλων. Και η ομάδα θα κερδίσει τον χρόνο που της χρειάζεται για να αποκτήσει «χημεία».

- Ο ΠΑΟΚ: Τούτη η συζήτηση που τον αφορά διαφοροποιήθηκε μετά το παιχνίδι στο Άμστερνταμ. Και γι αυτό «ευθύνονται» ο Ιβιτς και οι παίκτες του. Πριν από το πρώτο παιχνίδι ο Δικέφαλος μόνο φαβορί για την πρόκριση δεν ήταν κόντρα στον Άγιαξ. Τώρα όμως το «χαρτί» άλλαξε. Το 1-1 στην Ολλανδία προσφέρει στον ΠΑΟΚ την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευκαιρία να πάρει τουλάχιστον την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και να διεκδικήσει το μεγάλο όνειρο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μαζί της θα φέρει βαθμούς στη λίστα της ΟΥΕΦΑ, τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ στα ταμεία, τεράστια αύρα στο κλαμπ, φοβερή ώθηση-στήριξη στο νέο πλάνο και μέγα «φτιάξιμο» του Σαββίδη να χώσει κι άλλα λεφτά, να κάνει δύο δυνατές μεταγραφές, να ανεβάσει επιπλέον την ποιότητα της ομάδας. Ολες αυτές τις προϋποθέσεις δημιούργησε η ίδια η ομάδα. Και καλείται να παλέψει για τούτες στη ρεβάνς της Τούμπας. Ο αποκλεισμός από τον Αγιαξ ούτε ντροπή θα είναι ούτε «κόλαση» θα επιφέρει όπως αυτό που ανέλυσα για τους «αιώνιους». Θα είναι, όμως, ας μην κρυβόμαστε, «μέγας πόνος» αν συμβεί ΤΩΡΑ για τον Δικέφαλο. Τώρα που έχουν πιστέψει όλη στην «υπέρβαση». Και την περιμένουν για να αποτελέσει την αφετηρία της «νέας εποχής» του ΠΑΟΚ. Θα πληγώσει τους πάντες στο κλαμπ, θα τους προσγειώσει απότομα και θα χρειαστεί «φτου και από την αρχή προσπάθεια». Εκεί, στην επόμενη δοκιμασία για την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα «επιβάλλεται» η επιτυχία αλλιώς όλα θα έχουν πάει στον βρόντο. Και το Άμστερνταμ θα έχει ξεχαστεί...

- Η ΑΕΚ: Στην ευρωπαϊκή της επιστροφή η Ενωση είχε το πιο βαρύ φορτίο όλων, λόγω και της κακής βαθμολογικής θέσης εξαιτίας της απουσίας ετών. Είναι δεδομένο ότι ο Τιμούρ Κετσπάγια κάνει καλή δουλειά κι αυτό φάνηκε στο πρώτο παιχνίδι στη Γαλλία και στο 0-0 κόντρα σε μία ομάδα η οποία ήταν και παραμένει φαβορί για την πρόκριση. Όμως η ΑΕΚ, όπως και ο ΠΑΟΚ, με την ισοπαλία κόντρα στην Σεντ Ετιέν δημιούργησε τις προσδοκίες στον κόσμο της για επιτυχία. Τον έστειλε στα γκισέ για εισιτήρια, τον «έφτιαξε» με την εικόνα πειθαρχημένης και σοβαρής ομάδας, του πρόσφερε απλόχερα ελπίδα για την επιτυχία. Η οποία αν έρθει, θα είναι δεδομένα πολύ σπουδαία. Αν όμως, μετά το 0-0 της Γαλλίας η ΑΕΚ αποκλειστεί στο ΟΑΚΑ είναι δεδομένα «ξενέρωμα» για τον κόσμο που πίστεψε. Κι εκεί θα βγουν στην επιφάνεια και οι ανάλογες κριτικές-γκρίνιες. Γιατί ο Αλμέιδα αποκτήθηκε σε χρόνο τέτοιο που δεν μπορούσε να βοηθήσει, το ίδιο και ο Πατίτο, γιατί οι μεταγραφές δεν έγιναν όταν έπρεπε ώστε να μπορούσαν να δώσουν στην ομάδα... πόδι βοήθειας ανάλογο με αυτό του Τσιγκρίνσκι. Για την ΑΕΚ τυχόν αποκλεισμός ουδεμία σχέση θα έχει με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, θα είναι σαφώς «κάτω» και από αυτόν του ΠΑΟΚ ο οποίος έχει ορατό τον στόχο τουλάχιστον των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, όμως με ειλικρίνεια πρέπει να ειπωθεί πως θα αποτελέσει «ξενέρωμα» και του κόσμου και των ανθρώπων του κλαμπ που τώρα το «έχουν πιστέψει». Αν πάντως η ΑΕΚ προκριθεί θα μιλάμε «τεράστια επιστροφή». Και ασύλληπτη δυναμική ενόψει του επόμενου γύρου. Θαρρώ και με περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση...

- Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Εχει ήδη κάνει την «υπέρβασή» του. Τόσο με την πρόκριση επί της Οντ, όσο και με την ήττα 1-0 από την Αλκμααρ που την πάλεψε στα ίσα. Ότι κι αν συμβεί στη ρεβάνς οι Γιαννιώτες θα έχουν πέσει με το κεφάλι ψηλά. Για τον ΠΑΣ ο αποκλεισμός μόνο χειροκρότημα για την προσπάθεια θα του προσφέρει. Τώρα αν έρθει η... τρέλα της πρόκρισης, θα είναι ένα κεφάλαιο ΜΟΝΟΣ του. Πάνω από ΟΛΟΥΣ τους άλλους. Είπαμε όμως. Ας είμαστε προσγειωμένοι και στη λογική ότι τα παλικάρια έχουν ήδη προσφέρει πολλά. Και έχουν τιμήσει με το παραπάνω την ιστορική φανέλα που φοράνε.

«Κόλαση» για «αιώνιους», «μέγας πόνος» για ΠΑΟΚ, «ξενέρωμα» για ΑΕΚ