MENU

Ο καύσωνας «πέρασε» στην ειδησεογραφία λοιπόν, με το ξαφνικό, «σοκαριστικό» διαζύγιο του Ολυμπιακού με τον Μάρκο Σίλβα. Σοκαριστικό, διότι ακόμα και οι καλύτεροι ρεπόρτερ, μεταξύ αυτών και ο δικός μας Γιώργος Νοικοκύρης, «δροσίστηκαν» αρκετά στα βουνά της Αυστρίας από την είδηση.

Σίλβα τέλος, εποχή Βίκτορ Σάντσεθ... νούμερο 2 στο λιμάνι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή κι ας προσπαθήσουμε να βουτήξουμε (καλοκαιράκι είναι) όσο πιο βαθιά γίνεται σε αυτή την ιστορία. Και μόνο οι αντιδράσεις που προκάλεσε, αξίζει ο κόπος.

Η πρώτη αντίδραση στο άκουσμα του «τέλους», είναι:

- Eχει κλείσει σε άλλη ομάδα; Aυτό σου έρχεται αμέσως στο μυαλό, σε πρώτο χρόνο. Πώς σηκώνεται και φεύγει, από τη στιγμή που έχει πάει προετοιμασία; Από την άλλη, αν όντως είχε κλείσει σε ομάδα, θα ανέβαινε στην Αυστρία να χάσει... μια μέρα από τη ζωή του; Η λογική λέει όχι. H λογική όμως σε αυτή την υπόθεση, δεν φαίνεται να διατηρεί εξέχουσα θέση. Μετά έρχονται σφήνα οι άλλοι συνειρμοί: Και η Πόρτο που τόσο καιρό τον κρατούσε στην επικαιρότητα; Ποια... Πόρτο; Οι «δράκοι» πήραν τον Νούνο, τον πρώην προπονητή της Βαλένθια. Αρα, τι στο καλό έχει γίνει;

Θέλετε κι άλλο; Εχει... Ο Σίλβα ανέβηκε στο Λάνγκενφελντ... ευδιάθετος, μεταφέρουν οι ρεπόρτερ, και γιατί να μην τους πιστέψουμε; Ειδικά χθες Τετάρτη όλοι έγραψαν πως από το πρωί είχε ολιγόλεπτα τετ α τετ με τους παίκτες του και ήταν μες στην καλή χαρά. Το βράδυ, ωστόσο, της ίδιας μέρας, ο 39χρονος τεχνικός -μεταφέρουν από την προετοιμασία- ήταν στις «μαύρες» του. Ο λόγος; Ουδείς γνωρίζει. Τι είχε μεσολαβήσει; Ενα τηλεφώνημα με... Πορτογαλία και γι' αυτό άλλαξαν τα πλάνα του; Μια συνομιλία με τα ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης και γι' αυτό να ανέβηκε ο Γιάννης Βρέντζος στην προετοιμασία; Πολλά και τίποτα, με ολίγη και απ' όλα έχει το στόρι.

Πάμε για λίγο στον νέο... βασιλιά και θα επανέλθουμε στον άνθρωπο που αφήνει τον Ολυμπιακό ακόμα πιο μεγάλο, με ακόμα πιο βαρύ φορτίο στην πλάτη (43 έγιναν τα πρωταθλήματα) και με 13 (ναι 13) νέα ρεκόρ!

- Πώς ο Ολυμπιακός είχε έτοιμο τον Βίκτορ Σάντσεθ; Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται σε λίγα λεπτά της ώρας. Ακόμα και μέσα στην ημέρα να καταφέρεις να κλείσεις προπονητή, το φυσιολογικό είναι να έχει υπάρξει μια προεργασία, μια προετοιμασία, μια καλή σχέση και επαφή τουλάχιστον, για κάμποσο διάστημα τον τελευταίο καιρό. Συν, το γεγονός ότι τον Σάντσεθ τον ξέρουν καλά στον Ολυμπιακό. Βοηθός του Μίτσελ, αλλά από εκείνους που στην πιάτσα λένε «το μυαλό από πίσω». Ο Βίκτορ έδειξε και στη Λα Κορούνια τις ικανότητές του. Την έσωσε, της έδωσε πάλι λίγη από την παλιά αίγλη, έστω με τα up and down της. Την έβγαλε από το ξεχασμένο μπαούλο που την καταχώνιασε η ιστορία και στη συνέχεια πέταξε το κλειδί. Συνεπώς, «καπνός» μεταξύ Ολυμπιακού και Σίλβα υπήρχε.

- Είναι σωστή απόφαση; Ο 40χρονος προπονητής αρχίζει με... γκολ από τα αποδυτήρια. Δεν έρχεται σε ξένο περιβάλλον. Ξέρει τη χώρα από τον καιρό που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, την κατάλαβε ακόμα καλύτερα από τη θητεία του στο προπονητικό τιμ των πρωταθλητών. Το τότε ρόστερ με το σημερινό; Καμία σχέση. Όμως το σημερινό, θα έχει σχέση με το τελικό που θα κάνει σέντρα στα τέλη Αυγούστου στο νέο πρωτάθλημα; Μάλλον όχι, με δεδομένο πως μέχρι τώρα οι ερυθρόλευκοι έχουν αποκτήσει μόνο τον Φιγκέιρας για το δεξί άκρο της άμυνας. Με βάση τα -λίγα- παραπάνω, θεωρώ πως η επιλογή Σάντσεθ είναι περισσότερο σωστή και λιγότερο ρισκαδόρικη, άρα οι πιθανότητες είναι υπέρ των Πειραιωτών για όσο το δυνατόν λιγότερες αναταράξεις, πιο άμεση «προσαρμογή» του νέου προπονητή, με συνέπεια να περάσει το καράβι πιο γρήγορα την καταιγίδα.

Είπαμε για ρόστερ, μεταγραφές και Φιγκέιρας. Ώρα να επιστρέψουμε στον (επιτυχημένο κατά τη γνώμη μου) Μάρκο Σίλβα.

- Τι μπορεί να φοβήθηκε ο Πορτογάλος; Τι μπορεί να είναι αυτό που του πάτησε το διακόπτη, κοινώς του γύρισε το μυαλό;

Κατ' αρχάς, από όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, ο Πορτογάλος δεν απολύθηκε. Αυτό σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός ήταν ευχαριστημένος από τον προπονητή του, έστω κι αν δεν πέτυχε τον απόλυτο στόχο, που εξαρχής ήταν το νταμπλ και η πορεία στην Ευρώπη. Ποιος άλλος όμως έφερε σε πέρας το... τριπλούν; Κανείς. Αυτό που επικοινωνείται από τα υψίπεδα της Αυστρίας, είναι ότι ο Σίλβα δήλωσε πρόβλημα... συγκέντρωσης, χωρίς να γίνουν περισσότερα γνωστά. Το θέμα είναι τι εννοεί ο ποιητής «συγκέντρωση»; Ούτε η μία πλευρά το ξεκαθαρίζει ούτε η άλλη. Σαν τις γκρίζες ζώνες ένα πράγμα. Κι από τη στιγμή που δεν ξεκαθαρίζεται, τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς από την «ασυμφωνία χαρακτήρων» ή, πιο σωστά, ασυμφωνία κινήσεων και προγραμματισμού;

Ο Σίλβα αφενός είχε δηλώσει ευθύς εξαρχής, όπως και οι περισσότεροι σοβαροί ξένοι άνθρωποι και δη αθλητές, ότι το θέατρο σκιών που παίχτηκε με το Κύπελλο Ελλάδας, δεν αντέχεται εύκολα. Προχειρότητα, κακομοιριά, αλαζονεία, υποβιβασμός της προσωπικότητας οποιουδήποτε σοβαρού επαγγελματία.

Αφετέρου, οι πληροφορίες πέριξ της ομάδας λένε ότι δεν υπήρχε απόλυτη ταύτιση απόψεων σε μια σειρά από ζητήματα, με κυριότερο το ρόστερ. Ο Πορτογάλος είναι αυτό το μοδάτο που κυκλοφορεί, κανονικός προπονητής. Και ο κάθε κανονικός προπονητής θέλει την ομάδα του σε ποσοστό 80-90% έτοιμη, σχεδιασμένη και τελειωμένη από τον καιρό της προετοιμασίας, για να δουλέψει όπως θέλει και να κριθεί δίκαια. Να δεχθούμε ότι ο 39χρονος κόουτς είχε απαιτήσεις που ξεπερνούν τις «δυνατότητες» του Ολυμπιακού, με βάση το ανταγωνιστικό περιβάλλον του. Αλλά, διάολε, ο Ολυμπιακός σε 1,5 μήνα παίζει Ευρώπη. Πώς μπορεί να ρισκάρει, στον όποιο βαθμό το ρισκάρει, την ευρωπαϊκή του πορεία και παρουσία, όντας στην προετοιμασία χωρίς Ρομπέρτο, με τον Μαζουακού φευγάτο και με μεταγραφές... ανύπαρκτες πλην του Φιγκέιρας;

Το θέμα του Πορτογάλου, το... προσωπικό που επικαλέστηκαν και οι δύο πλευρές, αυτό θεωρώ πως είναι. Ο Σίλβα «φοβήθηκε» πως αν γίνει η στραβή, θα βγει στον τάκο και δικαίως διότι ο πρώτος που την πληρώνει είναι ο προπονητής. Υπέθεσε πως στην περίπτωση που η ομάδα του πάθει κάζο, δεν θα ειπωθεί από κανέναν «ναι, φταίμε κι εμείς που δεν κάναμε μεταγραφές έγκαιρα», αλλά τα δάχτυλα όλα θα στραφούν προς το πρόσωπό του.

Και γι' αυτό επέλεξε την έξοδο. «Ηρωική» μεν, δεδομένου ότι φεύγει πρωταθλητής και χωρίς να απολυθεί», προ (πιθανών) εξελίξεων δε...

ΥΓ. Κάτι για τον Παπανδρέου, με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του: Συμφωνούσες ή διαφωνούσες, τον μισούσες ή τον αγαπούσες, ήταν πολιτικός. Όχι μαριονέτα!

Ολυμπιακός: Γιατί έφυγε ο Μάρκο Σίλβα